Hoe je het beste uit je marathon kunt halen met CrossFit

Sport & Eetschema's door fitgirlcode

Reebok Crossfit 020 voorziet ons elke twee weken van de handigste trainingsschema's. Je eerste marathon op de planning? Of aan het trainen voor een obstacle run? Hou dan zeker de artikelen van de experts van de Amsterdamse CrossFitbox in de gaten, dan kun jij jezelf helemaal klaarstomen voor die nieuwe challenge op de planning! 

Je wordt niet van de een op andere dag wakker en besluit ineens een marathon te gaan lopen. In de komende weken zullen wij jullie inzicht en voorbeeldschema’s geven, hoe je jezelf fysiek en mentaal het beste voor kunt bereiden voor een marathon door middel van CrossFit. Je zal wel denken, wat heeft CrossFit nou met een marathon lopen te maken? 

Wat is Crossfit?

CrossFit is een strenght & conditioning programma, waarbij gevarieerde functionele bewegingen in hoge intensiteit worden uitgevoerd. Alle CrossFit workouts zijn gebasseerd op functionele bewegingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iets oppakken van de grond: een deadlift. Je koffer in een overhead cabin van een vliegtuig plaatsen - dit doe je onbewust met een clean and jerk. Met een volle boodschappen tas lopen is een farmers walk. Dit zijn bewegingen die je in het dagelijks leven onbewust uitvoert. Al deze beweigingen komen vanuit de core (het centrum van het lichaam). We halen daarom ook de meest functionele bewegingen binnen CrossFit uit gymnastiek, gewichtheffen, (relatief kort) rennen, roeien en meer. Gedurende trainingen worden functionele bewegingen op een gevarieerde en in een hoge intensiteit uitgevoerd. Met als ultieme doel een hogere power output (wat meetbaar is doormiddel van de volgende formule: Force x Distance / Time = Power output).

Fundering

Wij geloven (en kunnen wetenschappelijk aantonen) dat CrossFit een basis is voor elke sport die je uitoefent. Als je kijkt naar het bouwen van een gebouw, dan zul je zien dat de fundering het belangrijkste is. Is je fundering zwak is, dan is je hele gebouw zwak. Is je fundering sterk, dan zal de rest van het gebouw ook sterk zijn. Vanuit een strenght & conditioning oogpunt is Crossfit voor ons een zogezegd core fitness program met als als basis kracht en power output. Vanuit deze basis kun je verder gaan bouwen of uitwijken naar andere sporten, zoals bijvoorbeeld een marathon lopen. Hardlopen is een zeer populaire sport, simpelweg omdat het vrij makkelijk lijkt om mee te beginnen. Een paar schoenen aan en gaan... Fout dus! Het gevolg is dat het ook meteen een sport is met veel blessures. Men realiseert dan ook steeds meer dat rennen alleen niet voldoende is om fysiek fit te blijven. Coaching en begeleiding in alles wat je doet is essentieel.

Ben je in de basis niet fit, dan kun je rennen wat je wil, maar je zult de gevolgen niet op korte termijn maar lange termijn toch gaan merken. In principe is (extreme) duursport counter productief aan kracht en power output. Des te belangrijker om juist dat deel te maken van je trainingsprogramma (door middel van CrossFit) als je duursporter bent.

Tien fysieke eigenschappen

Het totaal fit maken van je lichaam door middel van CrossFit zal je blessuregevoeligheid verminderen en je beter voorbereiden op sport specifieke belasting. En niet geheel onbelangrijk: je gaat er gewoon harder en beter van lopen. Bij (de juiste coaching van) CrossFit gaat het om algehele fitheid van het lichaam en de volgende tien fysieke eigenschappen:

  1. Cardiovasculair vermogen
  2. Uithoudingsvermogen
  3. Kracht
  4. Flexibiliteit
  5. Power
  6. Snelheid
  7. Coordinatie
  8. Beweeglijkheid
  9. Balans
  10. Nauwkeurigheid

Hoe deze 10 fysieke eigenschappen relatie hebben tot een marathon of voor het voorbereiden van een marathon, zullen wij de komende weken dieper op ingaan!

Ben jij of ken jij iemand die zich wil voor bereiden voor een marathon en heb je vragen over dit artikel en of reacties? Stuur ons een mail naar info@reebokcrossfit020.nl.