Hotspot: Bertmans in Rotterdam

Hotspots & Reviews door anna FG

Ik vind gezond eten superfijn, maar ik moet er wel veel bij nadenken. Soms is mijn creativiteit ver te zoeken en kom ik niet verder dan een rijstwafel met hummus en avocado. Alhoewel dit een winnende combinatie blijft, word ik graag verrast en geprikkeld op culinair gebied. Ik keek dan ook de hele week uit naar mijn lunchdate bij Bertmans aan de Zaagmolenkade in Rotterdam. Een ding is zeker: je wordt hier culinair verrast én je kunt ervan genieten zonder je schuldig te voelen. Alle gerechten op de kaart zijn super Fit Girl-proof; pure smaken en eerlijke ingrediënten. 

Je zou bijna denken dat ik de locatie van mijn huis heb afgestemd op Bertmans, want ik woon letterlijk om de hoek. Dat is niet het geval, maar ik had wel het grootse geluk dat Bertmans zich ongeveer tegelijkertijd met mij in Crooswijk vestigde. Ik bedenk me net dat ze misschien wel in 't Oude Noorden zitten, maar die scheidingslijn is zo dun. Anyway, met de komst van Bertmans is 't Oude Noorden/Crooswijk weer een pietsie cooler geworden. Tijdens de zomermaanden heb ik al een aantal keer op het terras vertoefd. Dat kan hier erg goed want je zit aan het water (wat het 'joie de vivre'-gevoel op de een of andere manier enorm versterkt), in de zon (als die schijnt) en met een beetje geluk zwemmen er zwanen met pasgeboren baby zwaantjes langs. Wat wil een mens nog meer?

Helaas is er een eind gekomen aan de (nogal onstuimige) Nederlandse zomer en kun je de resterende terrasdagen op één hand tellen. Afgelopen vrijdag regende het uiteraard ook katten en honden, dus heb ik binnen een fijn plekje uitgezocht. Hoe idyllisch het terras buiten ook is, het is absoluut geen straf om binnen te zitten. De zaak is modern ingericht, maar ik voel de 'dichtbij-de-natuur-vibe' (die je ook terugziet in de gerechten) ook het interieur; enorm veel lichtinval, houten en stalen materialen en rustgevende aardetinten. Love it!

11760151_965739760113750_3784705670338564718_n

Smoothie time

Zodra we achterin de zaak een knus plekje hadden gevonden bestelden we iets te drinken. "A smoothie a day keeps the doctor away!" Wat Bertmans' smoothies betreft gaat dit gezegd absoluut op! Hun smoothies zitten tot het randje gevuld met groente, fruit en allerlei andere verrassende ingrediënten die je niet standaard in een smoothie terugvindt. Ik en mijn lunchdate (Fit Guy Cees) bestelde er allebei één. Hij de gele: banaan mango, sinaasappel, citroen, munt en rijstkokosmelk en ik de rode: aardbei, rode biet, vanille, dadels, munt en amandel melk. Ze waren nog lekkerder dan ze eruit zien op de foto!

Geen keuzestress

Als ik uiteten ga lijd ik altijd enorm onder keuzestress. Ik vind iemand anders zijn eten er standaard lekkerder uitzien dan wat ik heb besteld. Daardoor ben ik altijd bang dat ik het verkeerde kies. Gelukkig is Fit Guy Ceesie de moeilijkste niet en vindt hij het geen probleem dat ik altijd bedel om 'hapjes'. (Ik verdenk hem er stiekem van dat hij, voordat hij met mij gaat lunchen, even langs de Febo rijdt). Deze keer ging het niet anders. Ik bestelde een Mexicaanse salade met zwarte bonen, mais, kerstomaatjes avocado en tortilla chips en Cees de Brunch Platter. Deze platter bestaat uit toast met avocado en een gepocheerd ei, kokos yoghurt, een pannenkoekje en een zadencracker met hummus. Meer dan dan genoeg keuze voor dit 'hapjesmonster'. Om onze keuze helemaal veilig te stellen bestelden we er ook nog samosa's gevuld met aardappel en doperwten bij.

Mijn ogen waren weer eens groter dan mijn maag, maar ik heb enorm mijn best gedaan om in ieder geval alles te proeven. Deze keer was ik trouwens uitermate content met mijn eigen bestelling. Waar de meeste restaurants erg zuinig zijn met avocado, was de avocado in dit gerecht rijkelijk aanwezig. De combinatie met tortilla-chips maakte van deze salade een next-level guacamole. Daar wordt een avocado-fetisjist zoals ik erg gelukkig van! Mi gusta!

Cees z'n Brunch Platter was ook een feestje. Hij durfde er bijna niet aan te beginnen omdat het er zo mooi uitzag. Uiteindelijk toch maar gedaan, want voor je het weet kaapt Anna alles van zijn bord af. Zijn favoriet was de toast met avocado en gepocheerd ei. De kokosyoghurt vond hij heel spannend: "Volgens mij zitten er chiazaadjes in", zei hij. Fit Guy pur sang, of niet?

Pinkyrose & Sue Food

Inmiddels was mijn smoothie op en was het tijd voor een nieuw drankje. Ik vind het zo fijn dat je tegenwoordig niet meer overgeleverd bent aan Cola, Fanta en Cassis als het op frisdrank aankomt. Pinkyrose verovert steeds meer horeca met haar handgemaakte siropen. Ik koos voor de Straight Lemon. Die werd geserveerd met bruisend water, munt en citroengras in glas bijna zo groot als een vissenkom. Heel fijn voor de grote dorst!

Ik had me voorgenomen om een plekje vrij te houden voor iets lekkers van Sue Food (zoet zonder suiker), maar helaas moest ik dat deze keer aan me voorbij laten gaan. Voor iedereen die een bezoekje brengt aan Bertmans: deze raw bites zijn een perfecte afsluiting van een overheerlijke én verantwoorde lunch!