Hotspot: zeewier fast food bij The Dutch Weed Burger Joint

The Dutch Weed Burger is denk ik op dit moment wel de bekendste vegan burger van Nederland. Hij staat bij een heleboel hotspots op het menu, je kunt hem op allerlei festivals krijgen en hij is natuurlijk hartstikke uniek! Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog eens een verdraaid lekkere burger. Niet geheel onterecht dus, dat hij zo bekend is! Toen ik vorige maand bij de Vegan Junk Food Bar in Amsterdam was, hadden ze naast die lekkere zeewierburger ook Seaweed Nuggets op het menu. Ik werd er direct verliefd op en besloot dat het maar eens tijd werd dat ik langs The Dutch Weed Burger Joint moest gaan. Als alles wat zij maken zó lekker is, wil ik natuurlijk ook de rest van het menu proeven! 

Zo gezegd, zo gedaan - en dus pakte ik op zaterdag de trein naar onze hoofdstad toe. Een tochtje met de OV-fiets langs de gezellige kanalen (en een hoop verstrooide toeristen) later kwam ik aan bij The Dutch Weed Burger Joint. Yes, eindelijk! Natuurlijk stond ik te popelen om de allerlekkerste gerechten te proberen, maar ik vond het ook heel erg tof om deze hotspot met fantastische missie te bezoeken. Want het gaat alle mannen en vrouwen van The Dutch Weed Burger niet alleen om lekker eten maken, er zit een enorm goede filosofie achter waarom ze dit eigenlijk doen!

Seaweed power!

We gebruiken namelijk - wereldwijd - een hele hoop dierlijke producten. Een beetje te veel zelfs, vooral omdat het niet nodig is. Met een plant based dieet kom je ook aan een heleboel voedingsstoffen en kom je qua smaak helemaal niks tekort. Bitter, zoet, zout, zuur en zelfs umami komt hartstikke veel voor in plantaardige producten. Zeewier is bijvoorbeeld umami en bevat daarnaast ook nog eens heel erg veel proteïne. Niet zo gek dus dat ze met dit product begonnen te experimenteren. En dat het dan ook nog eens van Nederlandse (zee)bodem komt en duurzaam te kweken is, is helemaal mooi meegenomen!

dutch weed burger joint

Fast & not so fast

Wat volgde was een hoop onderzoek en een spannend moment toen ze The Dutch Weed Burger lanceerden, maar de vegan burger bleek direct een hit. Zo'n grote zelfs dat het assortiment kon worden uitgebreid en er een restaurant kon worden geopend. Het mag dan een 'burger joint' heten en het eten dat ze serveren mag dan 'fast food' zijn, die burger die je krijgt is geen nummertje dat al tijden onder een warmtelamp ligt. Kwaliteit is hier zo belangrijk. Je kunt hier dus terecht om een snelle hap af te halen, maar het is ook geen probleem als je hier rustig even zit met een biertje of een wijntje. Heerlijk.

Het menu is simpel en duidelijk: je kunt 4 hoofdgerechten kiezen en deze zo uitgebreid aankleden als je zelf wilt. Omdat we de burger en seaweed nuggets al kennen, besluiten we voor de twee andere opties op het menu te gaan: The Dutch Weed Dog (hotdog) en Seawarma (shoarma). Allebei zijn ze rijkelijk belegd. Bij de hotdog zit een rodekoolsalade, augurk, gebakken uitjes, algenmosterd en huisgemaakte barbecuesaus. De seawarma is gemaakt van onder andere seitan en is geserveerd in flatbread met komkommer, paprika, sla, rode kool, knoflooksaus en tahini. Yummy!

dutch weed burger joint

En het lekkerste gerecht is...

Als ik moet kiezen wat ik het lekkerst vind, kan ik eigenlijk niet echt een keuze maken. The Dutch Weed Dog is fantastisch omdat ik nooit een hotdog op deze manier eet. (Bij foodtrucks en restaurants kun je altijd wel een vegaburger krijgen, maar nooit een vega hotdog!) De Seawarma is heerlijk gekruid en smaakt simpelweg fantastisch. Maar ook de nuggets en burger blijven een speciaal plekje in mijn hart (of maag?) houden. Wat mij betreft moet je dus gewoon maar (minstens) 4 keer langs The Dutch Weed Burger Joint gaan om elk gerecht een keer te proberen.

En eh, als je er dan toch bent, houd dan ook een plekje vrij voor de toetjes. Ze hebben namelijk heerlijke vegan zoetigheden, zoals de beste brownie ever en galaxy donuts. Aanrader, dus!

The Dutch Weed Burger Joint vind je op de Nicolaas Beetsstraat 47 te Amsterdam.

Meer van mij zien? Lees dan al mijn artikelen of volg me dan op Instagram op @michelledenelzen.

dutch weed burger joint