Is een fitness armband iets voor jou?

Hotspots & Reviews door anna FG

Ik vraag me al een tijdje af hoe het is om een fitness armband te gebruiken, zeker omdat er zoveel soorten zijn om uit te kiezen. Zou ik er echt wat aan hebben om er een te gebruiken bij mijn fit journey en helpt hij me mijn doelen te behalen? Tot kort geleden had ik alleen de Nike+ app op mijn telefoon gebruikt om mijn progressie in hardlopen bij te houden, en dat was het eigenlijk! Gelukkig heb ik van mijn awesome collega’s van mijn laatste stage mijn eerste fitness armband gekregen van Fitbit Flex en ik heb hem de afgelopen maand gebruikt. Ik keek uit naar deze nieuwe ervaring, meer over deze gadget te leren en mijn persoonlijke ervaring en mening met jullie allemaal te delen! 

Wat is de Fitbit Flex?

Fitbit Flex is een polsband die kan bijhouden hoeveel stappen je genomen hebt, de afstanden die je aflegt, hoeveel calorieën je verbrand hebt en hoeveel actieve minuten je op een dag hebt. En, je kunt ook nog je slaappatroon bijhouden in de nacht. Best wel nice!

fitbit-flex

 

Hoe werkt het?

Je moet de gratis app van Fitbit downloaden voor op je computer en telefoon (iPhone en Android). In deze app kun je persoonlijke doelen instellen, zoals een bepaald aantal stappen op een dag of een bepaald aantal calorieën die je wilt verbranden. Je moet hem wel de hele dag omhouden, en ja hij is waterproof! De armband heeft 5 led-lampjes die aangeven hoe dicht je bij je doel van de dag bent. Als je je doel gehaald hebt, trilt de armband en laat hij zijn licht schijnen om jouw prestatie te vieren!

Hoe kan een simpele armband zoveel dingen bijhouden? Door jouw bewegingen houdt de Fitbit Flex bij hoeveel stappen je neemt en hoeveel je beweegt gedurende je slaap. Maar om je calorieverbruik te berekenen moet je zelf de calorieën van alles dat je eet invoeren in de app op je computer of telefoon. Wat heel fijn is aan de Fitbit armband, is dat hij draadloos gekoppeld is aan je apparaten, waardoor je te allen tijde een bijgewerkt dashboard hebt met al je statistieken.

Voordelen

  • Over het algemeen is de Fitbit Flex erg makkelijk te gebruiken! Toen ik hem voor de eerste keer gebruikte en de app aan had staan, was het erg makkelijk alles te vinden.
  • Ik vond het erg fijn dat de armband zo makkelijk draadloos contact maakt en je hem dus niet aan je telefoon hoeft te koppelen om je statistieken te bekijken. Je hebt alles dus altijd zonder moeite geupdate bij de hand.
  • Het is heel grappig je aantal stappen en je slaappatronen plus al je andere dagelijkse info zo in een overzicht te zien. Dit veranderde mijn gedrag omdat ik het gevoel had meer in controle te zijn en het motiveerde me om mijn doelen te behalen en mezelf te verbeteren.
  • Ik vind het heel erg leuk dat je kunt connecten met vrienden die ook een Fitbit Flex hebben en je je vooruitgang kunt delen! En je krijgt ook nog badges voor al je prestaties!
  • De armband is erg licht en zit comfortabel en heeft een moderne maar toch discrete look.
  • Je kunt een alarm zetten in je app en de armband trilt dan om je zo wakker te maken. Dit is heel fijn, omdat het je partner of kamergenootjes niet wakker maakt, en je hoeft je telefoon zelf niet meer te gebruiken als wekker, waardoor je die lekker uit kunt zetten ’s nachts.

Nadelen

Er waren een paar dingen die ik niet zo prettig vond:

  • Ten eerste, is het onderdeel waar je je voeding in moet voeren nog niet op veel landen gericht. Daardoor kan ik nu alleen nog kiezen uit Amerikaanse merken die ik niet gebruik. Het kwam er op neer dat ik online moest opzoeken wat de calorieën waren van alles wat ik at. Niet alleen kostte dit veel tijd, maar het zorgde er ook voor dat ik ertoe werd gedwongen dezelfde maaltijden te eten en ik me moest beperken in mijn voedingskeuzes, wat niet echt hoort bij een gebalanceerd dieet! En daarbij geloof ik persoonlijk niet zo in het tellen van calorieën, omdat er meer bij eten komt kijken dan het aantal calorieën. Ik geloof meer in gezond en gematigd eten, dan obsessief bezig zijn met calorieën.
  • Deze fitness armband meet normaal gesproken de verbrande calorieën gebaseerd op het aantal stappen dat je genomen hebt. Maar wat nou als je fietst, zwemt of zittend gewichten optilt? In dit soort gevallen moet je zelf in je app invoeren hoeveel tijd je met welke activiteit bezig geweest bent. Hierdoor twijfel ik er een beetje aan hoe precies hij weergeeft wat voor inspanning je geleverd hebt bij een workout.
  • Ik heb gemengde gevoelens over het succes van de ‘sleeping tracker’. Er zijn een aantal nachten geweest waarbij ik een paar keer wakker werd, maar de Fitbit Flex me vertelde dat ik aan een stuk door geslapen had. Dit komt door de limitaties van het bijhouden van je slaap door enkel het bewegen van je pols.
  • Je kunt in de app je gewicht, bloeddruk, hartslag en glucoseniveau invoeren. Maar om aan deze informatie te komen moet je wel ergens anders heen, zoals bijvoorbeeld naar je dokter. Zou het niet geweldig zijn als de armband meer bij kon houden, zoals ook je hartslag en je temperatuur? Ik denk dat dit uitvoerbare verbeteringen zijn die het product nog interessanter zouden maken voor gebruikers.

Wees kritisch

Ik denk dat de Fitbit Flex al ver is, maar er zijn nog wel wat dingen die beter kunnen. Ik had persoonlijk iets meer verwacht, aangezien hij rond de €100 kost. Het was leuk de wekelijkse update van mijn inspanning te krijgen en te zien hoe dichtbij je bij je doelen bent, maar het is moeilijk hem heel leuk te vinden als je niet weet hoe hij eigenlijk precies alles meet. Ik zou je aanraden dat als je er een aanschaft, je kritisch moet kijken naar hoe hij alles voor je bijhoudt, zodat je zelf controle hebt en bewust bent van je vooruitgang. Of wacht gewoon een aantal jaar tot ze beter zijn geworden!

Het was zeker een leuke ervaring voor me en ik blijf hem gebruiken. Hopelijk ontdek ik nog meer aspecten en zie ik hoe hij me helpt in the long run. Als je ook een Fitbit Flex wil proberen, kijk dan even op Body&Fit Shop, daar is hij een stuk goedkoper.