Is eten uit de magnetron echt slecht?

Lifestyle & Tips door robin-den-besten

Met veel plezier maak ik zo nu en dan gebruik van mijn magnetron. Ik maak er mugcakes mee en warm er healthy maaltijden in op. Toch hoor ik steeds in mijn achterhoofd een stemmetje dat zegt: ‘Daar gaan je vitaminen’ en ‘Zijn die stralingen wel goed voor je?’. Daarom zoek ik voor eens en voor altijd uit hoe het nu zit met die magnetron. Want is 'ie eigenlijk wel echt zo slecht?

Hoe werkt die magnetron eigenlijk?

Een magnetron zendt elektromagnetische stralen uit. Die stralen gaan op zoek naar watermoleculen en zorgen er, door middel van microgolven, voor dat je eten gaat trillen. Door die trillingen ontstaat er een wrijving, en op die manier wordt je eten op een snelle manier warm. Klinkt eigenlijk helemaal niet zo gevaarlijk, hè?

Voedingstoffen

Maar hoe zit het dan met de verdwijning van alle gezonde voedingstoffen? Het is inderdaad zo dat sommige gezonde stoffen worden afgebroken wanneer ze worden verwarmd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vitamine C. Toch is het eigenlijk gezonder om je magnetron te gebruiken in plaats van het bakken of koken van je groenten in de pan. Dat zit zo: hoe korter de verwarming van je groenten, hoe meer van de gezonde voedingstoffen er overblijven. De kooktijd in de pan of oven is vele malen langer dan die van een magnetron, en dus is er automatisch ook een groter verlies. Ook is het nog eens zo dat je tijdens het koken van groenten veel vitaminen verliest in het water dat je afgiet, en dit gebeurt bij een magnetron natuurlijk niet. Wat een handig ding!

Ik blijf dus met een gerust hart mijn eten in de magnetron opwarmen en weet nu dat het in sommige gevallen zelfs gezonder is om deze snelle variant te gebruiken. Zeg maar dag tegen die stemmetjes in je hoofd en die verloren vitaminen, ik ben Team Magnetron! Wat vind jij van dit nieuws? Wist je het al lang of is het een compleet nieuw inzicht?

Bron: Harvard Health Publications

En ben je nu nog op zoek naar goede recepten die je zo in je magnetron kunt opwarmen? Lees dit artikel dan eens! >