buiten workout

Hoe lang hypes en trends soms ook duren, een einde is nooit onvermijdelijk. Tijdsgeesten veranderen en wat eerst behoorde tot hip and happening kan zomaar omslaan tot passé en outdated. Afgelopen jaren was gezond leven absoluut the bomb. (Al is deze term ook allang weer ouderwets hè.) De bakjes havermout en foto’s van dumbbells vlogen je op Instagram om de digitale oren. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat mensen zich afzetten tegen de hele Fit Girl beweging.

Dit komt door een groot deel door een gevaarlijke gebeurtenis: mannen en vrouwen die zo doorslaan in het gezond willen zijn, dat het ongezond wordt. Ze bouwen, helaas, een verstoorde relatie met sporten en voeding op. In de media wordt hier ook steeds meer aandacht aan besteed. Kijk maar naar de aflevering van Jinek vorige week, waar Teni van Fitbeauty.nl haar verhaal deed. Inmiddels weer hartstikke gezond en tevreden met haar leven, maar enkele jaren terug vond zij zelfs de suikers uit bananen eng en compenseerde zij het uitgaan met een uurtje op de hometrainer ’s nachts.

Orthorexia

Het is gedrag dat steeds vaker voorkomt. Officieel erkent is ‘ie nog niet, maar er wordt een hele hoop onderzoek gedaan naar de nieuwe eetstoornis orthorexia. (Al wil ik hiermee niet suggereren dat Teni hieraan leed, natuurlijk.) Waar er in mijn jeugd aandacht was voor anorexia en boulimia, lijkt op dit moment orthorexia wel de grootste valkuil voor jonge meiden en jongens. En eerlijk is eerlijk, als je opgroeit met overal super fitte voorbeelden om je heen op social media, kan het behoorlijk lastig zijn om daar als onzeker (puber)meisje tegenop te boksen.

Ook Natasja sloeg door in het calorieën tellen en eten compenseren met sporten. Lees haar hele verhaal >

#Fitgirl

De term Fit Girl wordt veelal gelinkt aan gespierde chicks die meerdere keren per week in het krachthonk met ijzer staan te gooien, zichtbare buikspieren hebben en mealpreps bereiden die packed with protein zijn. Een beetje onterecht, want hoewel dat allemaal zeker fitte meiden zijn, betekent dat niet dat zij de enigen zijn die fit zijn. Fit ben je namelijk als jij je fris gezond voelt en in bezit bent van al je krachten, aldus de Dikke van Dale. Dat je geen Fit Girl bent als je geen 10.000 volgers op Instagram hebt en dagelijks jouw trainingen deelt, is dus hartstikke onzin.

Een leven vol sla én wijn

Kijk, we snappen het dat mensen zich kunnen linken aan Teni’s uitspraken in de aflevering, zoals ‘ik wil niet terugkijken op een leven binnenshuis met bakjes sla op de bank’. Maar dat hoeft ook helemaal niet! Binnen een healthy lifestyle is er genoeg ruimte voor ‘ongezonde dingen’ en sociale gelegenheden. (Tenzij je traint voor een bikini contest, natuurlijk, dan sta je een paar maanden on hold. 😉 ) Je kunt ook nog steeds een hele leuke en gezonde Fit Girl zijn als je niet elke calorie telt en ’s avonds gewoon een wijntje bij het eten neemt.

Team pro Fit Girl!

Dat er dus zo’n grote antibeweging ontstaat, vinden wij dan ook hartstikke jammer. Er zijn namelijk ook heel veel goede dingen uit de gezondheidstrend van nu gekomen. Kijk alleen al naar de Fitgirlcode community, waarbij meiden elkaar motiveren en inspireren op social media, via whatsapp of via fitness trackers en apps. Maar ook daarbuiten spreken onbekenden met elkaar af om samen een workout te doen. Er wordt meer groente en fruit gegeten (wat altijd goed is!) en dankzij de groeiende, veelzijdige bloggerswereld verandert advertising.

De term Fit Girl vinden wij dus absoluut niet passé. De invulling die eraan wordt gegeven, mag van ons echter wel de prullenbak in. We zijn allemaal Fit Girls. Ook als je maar 80 volgers op Instagram hebt en jouw vetpercentage hoger is dan 13%. Zolang jij maar vindt dat je lekker bezig bent, gelukkig bent met waar je staat in je leven en goed zorgt voor jouw lichaam en geest.

Wat vind jij van de trend en de antibeweging rondom Fit Girls? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

Heb je de brief van Ewout al gelezen? Hij vroeg zich af hoe het nou zit met al die Instagrammers die zich tegenwoordig influencer noemen >

Recommended Posts

6 Comments

 1. Meeste vrouwen die ik zie met lichaam ik wens waren zl “mager” voorheen. Niet dat ik dik ben. Maar eerlijk ? Ik sport nu 2 maanden 5dagen in de week 1 uur telkens. Ik heb spieren inderdaad. Maar die blijven verstopt onder me vet laag. Ik ben iemand die altijd relatief gezond eet op 1 a 2 x in de week een koek/ snoep na. Een mens zou gaan denken dat uithongeren de enige manier is

  • Hi Dani,

   Wat vervelend dat je geen progressie boekt! Uithongeren is zeer zeker niet de juiste manier, onthoud dat alsjeblieft altijd. Misschien zitten er in jouw voedingspatroon veel verborgen calorieën, zoals vruchtensapjes of vette sladressings? Als jij op dit moment ongelukkig bent met jouw lichaam, maar niet weet hoe je dit kan veranderen, zou ik je aanraden om professionele hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door een guide te volgen (zoals de onze!) of langs te gaan bij een diëtist. Die kan samen met jou kijken waarom er niks verandert aan jouw vetpercentage en zo kunnen jullie samen tot een gezonde oplossing komen die voor jou werkt, waarbij jij jezelf zeker niet hoeft uit te hongeren! 🙂

 2. Ik volg sinds 2,5 week jullie happy healthy guide. Helemaal top! Ik ben 45 en wil me weer zekerder in mijn eigen lijf voelen. Ben echt vele VELE kilo’s te zwaar, maar heb nu eindelijk de rust in mijn hoofd om een echte lifestyle switch te maken. En natuurlijk zijn er crashdieten in overvloed te vinden, maar het figuurtje van wekker gaat er echt niet meer komen. Zo realistisch ben ik ook. Dus wij (mijn man is inmiddels ook helemaal om en heeft er lol in) doen het slow. Zo blijft het eraf zonder snack-attacks en buldge eten. Ik voel me al een stuk prettiger en mijn lijf ook. Dus voor mij is de term fitgirl totaal niet achterhaald… het is maar net hoe je er invulling aangeeft. Na de HHG gaan we door met de Fitgirlcodeguide… ?

  • Hi Daphne,
   Wat fijn om te lezen dat jullie allebei zo lekker bezig zijn! En dat jullie je ook zo happy voelen met deze methode. Slim om het rustig aan te doen, met crashdiëten val je zo snel terug in oude (slechte) gewoonten. 🙂

 3. Oops… wekker is natuurlijk van weleer…

 4. Ik vind het onzin! In deze tijd waarin veel mensen te dik zijn, vaak niets aan sport doen en veel minder bewegen dan vroeger maar wel hetzelfde eten, zou dit een soort van voorbeeld kunnen zijn. Je hoeft niet hetzelfde te doen en even veel ervoor over te hebben, maar als zij het kunnen, kun jij het ook! Sinds een half jaar ben ik fannetiek aan het fitnessen en boek progressie! En uithongeren… ik eet nu meer dan van te voren, maar wel op een goeie en verantwoorde manier! Ik nam ook een voorbeeld aan het voedingscentrum met hun 2000 calorieen per dag, maar met een zittende baan, is dat gewoon veel te veel!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.