Je mondflora on fleek met Lotte’s tips

Lifestyle & Tips door lotte

Het is 8.00 ‘s ochtends en ik sta voor de spiegel. Terwijl ik mijn reflectie nog slaapdronken aan staar bedenk ik mij dat ‘men’ misschien wel eens gelijk had. Zie je, een aantal maanden terug ben ik 25 geworden & als ik ‘men’ mag geloven is dat de leeftijd waar de aftakeling begint. Rimpeltje hier, pigmentvlekje daar, mijn wallen zijn niet meer weg te kietelen, vorige week schoot het nog in mijn rug en gister moest ik zélfs naar de tandarts voor mijn allereerste gaatje. Terwijl ik al bevend als een rietje in de tandartsstoel lag en voor de zesde keer het antwoord ‘NEE’ (!!!) gaf op de vraag of ik mijn mond niet nog iétsje verder open kon doen (ik zweer plechtig: nog verder zou een totaalreptuur naar een van mijn neusgaten hebben veroorzaakt), heb ik mij voorgenomen om voortaan ook wat bewuster met mijn gebitje om te gaan. Want waarom zou je je mondconditie laten voor wat het is terwijl je wel o zo bewust met de rest om gaat?

Schoon schip

Zoals mij betaamt ging bij thuiskomst mijn huidige mondverzorgingsroutine meteen grandioos op de schop. Ik kocht flosdraad, tandenstokers, mondwater, tien nieuwe opzetstukjes (vanavond weer buikspieren om wederom een missende rib te compenseren) & een aantal tubes nieuwe tandpasta met natuurlijke werking. Natuurlijke tandpasta ja, want blijkbaar had ik het al 25 jaar niet bij het rechte eind. Ik gebruikte van die tandpasta’s die ervoor zorgen dat je mond zich tijdens het poetsen vult met zoveel schuim dat je spontaan moet denken aan het Tietenlied van Kinderen voor Kinderen.

Enfin; ik koos dus voor de nieuwe Extra Fresh tandpasta van Zendium, zónder dramatische schuimeffecten, zónder parabenen maar mét een lekker fris smaakje. Want laten we eerlijk zijn: je moet wel het gevoel hebben dat je mensen op minder dan een meter afstand zonder risico’s toe kunt spreken na het poetsen van je tanden!

Mondflora on fleek

Naast mijn new born kennis over alle ingrediënten in tandpasta, las ik ook dat er tot wel 100 miljard bacteriën in en rond je mond leven (ieuw), maar dat deze blijkbaar niet allemaal slecht zijn. In onze mond bevinden zich ook goede bacteriën, die onze mondflora juist on fleek houden! De natuurlijke enzymen en proteïne in de tandpasta van Zendium bevordert de aanmaak van deze goede bacteriën, die op hun beurt weer de groei van slechte bacteriën tegengaan, zo blijkt uit een klinische studie van Zendium. Het zo veel mogelijk vermijden van suiker & zure (fris)dranken is voor ons Fit Girls al zo ongeveer één van de 10 geboden, maar krijgt nu een extra boost daar dit naast goed voor je lijn ook goed is voor je mondflora. Suiker en zure dranken killen die good guys in onze mond namelijk. Daarnaast zorgen suikerhoudende en zure voedingsmiddelen ook voor het ontstaan van tanderosie: het oplossen van het glazuurlaagje om je tanden waardoor je sneller gaatjes & andere tandklachten krijgt. Voor degene die het met mij eens zijn dat tand- en mondklachten de allervervelendste zijn: genoeg redenen om je mondflora on fleek te houden toch?

Hoe houd jij je mondflora on fleek? Deel je tips in de comments hieronder!

Liefs,
Lot (@lifewithlot)

mondflora