Zo maak je het makkelijkst een kokosnoot open

Food & Recipes door michelle-den-elzen

Als ik zin heb in een verfrissende snack, denk ik heel vaak aan een paar stukjes kokosnoot. Lente, zomer, winter: dit fijne fruit kan het hele jaar door! Voor het gemak ga ik vaak voor voorgesneden stukjes uit het koelvak van de supermarkt. Scheelt me een hele hoop gedoe, want ik zie mezelf al staan klunzen in de keuken. Maar eigenlijk is zo’n verse kokosnoot veel lekkerder... Hoe maak je zo’n enorme joekel nou het beste open? Ik ben op zoek gegaan naar de beste tips zodat het openmaken van een kokosnoot vanaf nu af aan geen uitdaging meer is!

Oude vs jonge kokosnoot

Allereerst heb je een verschil in kokosnoten. De jonge kokosnoten en de ‘gewone’ kokosnoten. Jonge kokosnoten herken je doordat ze groot, licht en glad zijn. De andere versie is die kleine, perfecte ronde noot met bruine ‘haartjes’ aan de buitenkant. Een jonge kokosnoot bevat een hele hoop water en wat minder vruchtvlees. Het vruchtvlees dat er in zit is echter wel wat zachter en daardoor geschikt voor smoothies, kokosmelk en om in te vriezen. Een oude kokosnoot heeft wat minder water in zich, maar compenseert dat weer met een hele hoop vruchtvlees. Dit is wat harder en is lekker als snack, in gerechten of om te roosteren in de oven.

Let’s open it!

Maar goed, hoe maak je die units nou eigenlijk open? Want je kunt natuurlijk volledig Expeditie Robinson-stijl met een machete aan de slag, maar er is een geschiktere manier. Bij een jonge kokosnoot snijd je eerst met een licht gekarteld mes, van boven naar beneden en helemaal rondom, een deel van de schil weg. Daarna gebruik je een klein hakmes en hak je met de punt in de bovenkant, terwijl je de kokosnoot langzaam draait. Hierdoor hak je een cirkel in de kokosnoot die je er straks makkelijk uit kunt tillen. Easy does it. Het kokoswater kun je voorzichtig opvangen in een kan, zodat je daarna het vruchtvlees eruit kunt lepelen.

All the tools you need

Bij een oude kokosnoot gaat het ietsje anders. Hiervoor moet je even in de gereedschapskist snuffelen, want een kruiskopschroevendraaier en hamer gaan hier van pas komen! Oude kokosnoten hebben altijd een stuk of drie zwakke plekjes: kleine rondjes die je aan het uiteinde kunt vinden. Plaats de kokosnoot op een platte ondergrond, zet de schroevendraaier op zo’n zwakke plek en sla met de hamer op de bovenkant van de schroevendraaier. Met een paar ferme tikken ben je er zo doorheen. Het handigste is om dit ook bij een tweede soft spot te doen. Hierdoor giet je het kokoswater makkelijker uit de kokosnoot. Als je dit gedaan hebt, kun je – voorzichtig! – met een scherp mes helemaal rondom de kokosnoot hakken. Plaats de schroevendraaier in de gleuf die je hebt gemaakt, wiebel een beetje en krak, je kokosnoot breekt zo in tweeën. Je kunt nu heel gemakkelijk alle kokos eruit schrapen!

Zo, hopelijk sta je de volgende keer dat je een kokosnoot koopt niet weer tijden te klunzen in de keuken. Met deze tips moet hij binnen no time opengaan! Vind jij jonge of oude kokosnoten lekkerder? En waarvoor gebruik je het vruchtvlees?

Van plan om een smoothie te maken met jouw kokosnoot? Bekijk dan deze tips hoe je die Instagram waardig maakt >