Liefde voor vis

Food & Recipes door nadine FG

Vis is er in vele vormen en smaken. Vette visjes, witte visjes, gerookte visjes, gefrituurde visjes en gestoomde visjes. "Ik lust geen vis" hoor ik mensen weleens zeggen. Dat is onmogelijk, er is zeker wel een visje wat je lekker vindt, je bent de ware liefde alleen nog niet tegengekomen. Vis is heerlijk en gezond, maar hoe vinden deze lekkere hapjes de weg naar jouw bordje? Ik mocht een dagje mee met de visboer en zocht het voor je uit!

Gezonde gewoonte

Twee keer per week vis eten waarvan minimaal één keer een vette vis is het advies. Vette visjes zijn bijvoorbeeld; haring, makreel, sardientjes en zalm. Het eten van (vette) vis heeft een gunstig effect op op je hart en bloedvaten door de omega3 vetzuren waar, met name, de vette vissoorten een rijke bron van zijn.

Rise and shine

Vrijdagochtend half zes (say what?!), douchen, smoothie erin en gaan. Ik heb om 6:20 afgesproken met mijn visboer, die zo lief is om mij mee te nemen naar de visafslag in Scheveningen, waar hij dagelijks zijn verse vis inkoopt. Dagelijks inderdaad, op datzelfde tijdstip, juist ja, dat dacht ik ook. Hij zegt dat het went en begint meteen vol enthousiasme uit te leggen wat ik straks allemaal ga zien. Ik bespeur meteen een grote passie en kan niet wachten om alles met eigen ogen te zien.

Grote visjes, kleine visjes

De veiling van de vis begint om 7 uur. Daarvoor heb je de mogelijkheid om de vissen te bekijken. Wat is er vannacht gevangen, met welke boot en wat is de kwaliteit? De vissersboten varen iedere nacht uit op de Noordzee en brengen hun vangst direct naar de haven waar de vangst gesorteerd wordt op grootte en kwaliteit. In een grote hal staan de kisten vol met verse vis, wow dat is veel! Schol (hieronder op de foto), tarbot, poon, roodbaars, rog, makreel, zeebaars, tong, zeewolf en dat alles uit onze eigen Noordzee en nog geen vijf uur geleden gevangen!

Kopen, kopen, kopen

Iets voor 7 uur lopen we richting de zaal waar de veiling plaatsvindt. Iedere vishandelaar heeft zijn (ja, echt alleen maar mannen) eigen plek op een bankje wat mij direct herinnert aan de collegezalen van een willekeurige universiteit. De klok begint te lopen en op het scherm is te zien om welke vissoort het gaat, de kwaliteit, de grootte, welke boot verantwoordelijk is voor de vangst en wat de prijs is waarvoor de vorige lading is verkocht. Wanneer je besluit te kopen, dan druk je op de knop wanneer de prijs waarvoor jij de kist wilt hebben nadert. Dit gaat, in rap tempo, een tijdje door en de mannen kletsen wat bij onder het genot van een kopje koffie. Na de veiling worden de kisten in het busje geladen en vervolgen wij onze weg naar de groothandel. Bij de groothandel wordt de vis die niet afkomstig is uit de Noordzee ingekocht, zoals bijvoorbeeld; zalm oesters, garnalen en tonijn.

Ik was al helemaal gek van vis, maar nu ben ik echt helemaal door het dolle heen! Wat is het toch een mooi product en een echt ambacht, fantastisch om te mogen zien van dichtbij. Al deze verschillende vissoorten hebben mij getriggerd om weer eens wat soorten te gaan eten die mijn menu maar zelden halen. Ik ga meestal voor zalmfilet (even kort gebakken of uit de oven), gerookte zalm (met een gepocheerd ei, uitjes en kappertjes), haring met uitjes en een zure bom of gestoomde makreelfilet (in een salade of op een rijstwafel met avocado en komkommer).
Hopelijk hebben jullie ook zin gekregen om aan de slag te gaan met vis. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en zie of hoor ze graag!