Melatonine versus magnesium

Fit & Training door chrismuru

Veel mensen die last hebben van slaapproblemen maken gebruik van melatonine supplementen. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker magnesium regelmatig aangeraden voor een goede nachtrust. Maar wat doen deze twee supplementen nu precies? En wat kun je nu het beste nemen om uitgerust wakker te worden?

Wat is melatonine en wat doet het?

Melatonine is een hormoon dat een cruciale rol speelt in ons slaap-waakritme. Het zorgt ervoor dat je hersenen een signaal naar de rest van je lichaam sturen dat het tijd is om te gaan slapen. In principe zou je genoeg moeten hebben aan de melatonine die je hersenen zelf aanmaken. Maar dat natuurlijke proces wordt tegenwoordig behoorlijk verstoord, onder andere door binnenverlichting en beeldschermen. Hierdoor raken je hersenen soms dusdanig in de war dat je lichaam niet die ‘bedtijd’ signalen doorkrijgt, en je dus niet in slaap kunt komen.  Ook onregelmatige werktijden en jetlags kunnen je slaap-waakritme verstoren. Sinds halverwege de jaren 90 zijn er veel onderzoeken uitgevoerd die hebben bevestigd dat melatonine supplementen kunnen helpen om in slaap te komen. Het helpt echter niet om de kwaliteit of duur van je slaap te verbeteren. Dat is dan ook de reden dat sommige melatonine gebruikers last hebben van hoofdpijn of een suf gevoel als ze wakker worden.

Wat is magnesium en wat doet het?

Magnesium wordt ook van nature door je lichaam aangemaakt. Het is geen hormoon, maar een mineraal. En het is een echte multitasker; magnesium beïnvloed meer dan 300 biologische reacties!  In tegenstelling tot melatonine, zijn er heel veel verschillende soorten magnesium supplementen. Elk supplement heeft weer een iets andere impact op je lichaam. Voor zover onderzoekers nu weten, lijkt magnesium glycinaat de meest effectieve variant te zijn voor een goede nachtrust. Magnesium glycinaat is een combinatie van magnesium en het aminozuur glycine, dat de slaapkwaliteit en neurologische functies verbetert. Onderzoeken naar de rol van magnesium supplementen bij slaap staan nog in de kinderschoenen. Maar een aantal resultaten wijzen erop dat melatonine helpt bij insomnia. En doordat het de hoeveelheid cortisol (het stresshormoon) doet afnemen en tegelijkertijd de aanmaak van melatonine stimuleert, zorgt het voor een langere en diepere slaap. De ontspannende werking van magnesium heeft waarschijnlijk ook iets te maken met het feit dat het de zogeheten GABA receptoren in de hersenen activeert; die hebben een kalmerend effect op je zenuwstelsel.

Melatonine versus magnesium: wat is beter?

Het antwoord op de melatonine versus magnesium vraag is afhankelijk van waar jij behoefte aan hebt. Als je bijvoorbeeld vaak vliegt en daardoor last hebt van jetlags, dan is het zeker aan te raden om melatonine in je koffer te doen. Ook als je bijvoorbeeld nachtdiensten draait, kan melatonine je helpen om in slaap te komen wanneer de rest van de wereld wakker wordt. Er is echter nog niet veel bekend over de lange termijn effecten van elke avond een melatonine supplement nemen. Daarom wordt meestal aanbevolen om het alleen te nemen wanneer het nodig is. Kun je op zich wel in slaap komen maar wordt je halverwege de nacht wakker en kun daarna niet meer in slaap komen? Dan heb je waarschijnlijk meer baat bij een magnesium supplement. Het kan zeker helpen om beter uitgerust wakker te worden. En omdat magnesium een mineraal is en geen hormoon, is het waarschijnlijk niet zo erg om het dagelijks te nemen. Dat gezegd adviseren we om altijd even met je huisarts te overleggen als je supplementen wilt nemen.