Michelle gaat een maand de vegan challenge aan!

Lifestyle & Tips door michelle-den-elzen

Eigenlijk stond het altijd al op een mijn bucket list: een keer een maand geheel vegan eten. Ik ben inmiddels al zo’n 14 jaar vegetariër. De reden? Voornamelijk omdat de smaak en textuur van vlees helemaal niks voor mij zijn (Al ben ik natuurlijk wel blij dat ik niet meehelp aan die milieuvervuiling of al dat dierenleed). Omdat het principe bij mij niet enorm zwaar weegt, heb ik nooit de behoefte gehad om een stap verder te gaan en een geheel veganistisch dieet te volgen.

Maar toch kriebelt het wel een beetje. Niet om die overstap te maken voor lange termijn, maar ik wil eigenlijk wel weten of ik het zou kunnen: vegan eten. De stap van vegetariër naar veganist lijkt op het eerste gezicht misschien niet ontzettend groot, maar ik eet dus een heleboel dierlijke producten in een week. Zo ontbijt ik elke dag met kwark of Griekse yoghurt, eet ik heel vaak ei en ook kaas is niet aan te slepen in mijn huis. Door de salade, op brood of gesmolten over ovengroenten: kaas is life. Ik draag een leren jack, ik gooi honing over mijn bananenpannenkoekjes (die ook weer gemaakt zijn met ei, trouwens) en maak dressings van yoghurt met mosterd. Tussen vegan en vegetarisch is nog een wereld van verschil.

Vegan kriebels

Toen Becel haar plantaardige margarine(producten) op de markt bracht (onder andere deze lekkere versies met smaakjes!) begonnen bij mij de vegan kriebels weer. Misschien moest ik toch maar eens beginnen en een challenge van een maand aan gaan! Ontbijten met sojayoghurt in plaats van kwark, tosti’s van vegan kaas maken en mijn salades een romige dressing geven van avocado in plaats van zuivelproducten. En die standaard boter op mijn boterhammen ’s middags? Die vervang ik natuurlijk door 100 % plantaardige varianten van Becel!

Plantaardige margarine is ook nog eens een hartstikke goede bron van omega 3 en 6: heb ik die micronutriënten ook gelijk binnen als ik mijn broodje eet. Ik heb laatst de drie nieuwe versies met smaakjes al geprobeerd (kokos, avocado en walnoot) en met zulke lekkere smeersels bij de lunch moet het sowieso lukken om een verantwoorde, vegan sandwich te maken. Dat is al een begin!

We gaan beginnen!

Wanneer ik precies ga beginnen? Op 1 augustus! Ik maak het mezelf niet per se makkelijk, want dit is natuurlijk ook de maand dat er een hoop barbecues op de planning staan. Daarnaast ben ik die maand ook jarig: een perfecte gelegenheid om de keuken in te gaan en een vegan taart te bakken!

Omdat ik wel van een uitdaging houd, ga ik dus helemaal vegan. Maar jij kunt natuurlijk op een laagdrempeliger niveau met mij meedoen! Dat betekent dat je niet gelijk 100% vegan hoeft te gaan, maar probeer eens gewoon wat plantaardiger te eten. Laat dat stukje vlees eens staan en ga voor een lekkere vervanger – of kies een vega gerecht uit waarbij je helemaal geen vlees of vis nodig hebt voor de smaak. Of vervang jouw laagje roomboter op die boterham eens door plantaardige margarine van Becel. Allemaal kleine stapjes die niet alleen bevorderlijk zijn voor jouw gezondheid (Omega 3 en 6 dragen bijvoorbeeld bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed), maar ook voor het milieu en de dieren. Het moet vooral ook een hele leuke maand worden, dus geniet en leg de lat niet al té hoog voor jezelf.

Om deze challenge alvast te kickstarten heb ik samen met mijn vegan collega Anne een heerlijk recept bedacht. Ik kan absoluut niet wachten om hem uit te proberen op 1 augustus, want ik weet zeker dat het een goed begin van de vegan challenge gaat worden! Maak jij hem ook op de eerste dag van de maand en doe jij mee door plantaardiger te leven? :)

vegan challenge

Recept: vegan sandwich met avocado en tofu

Ingrediënten:

Voor de tofu:

  • 115 gram tofu
  • 2 theelepels maple syrup
  • ½ theelepel olijfolie
  • zout
  • snufje paprikapoeder

Voor de sandwich:

  • 4 sneetjes volkorenbrood
  • 1 kleine (rode) ui
  • 2 theelepels Becel plantaardige margarine met avocado-olie & limoenolie
  • 2 theelepels mosterd
  • kiemgroenten
  • ½ avocado

Bereidingswijze:

  1. Snij de tofu plakken en dep ze zo droog mogelijk met keukenpapier.
  2. Bak de tofu in een koekenpan met de olijfolie, ongeveer 2 minuten per kant. Besprenkel beide kanten met alle kruiden. Giet er als laatste de maple syrup overheen, zodat de tofu karamelliseert.
  3. Rooster ondertussen het brood. Besmeer een kant met de Becel en de andere kant met de mosterd. Leg twee plakken tofu op elke sandwich.
  4. Leg er daarna de ui (in halve ringen), de avocado (in plakken) en de kiemgroenten op. Eet smakelijk!

vegan challenge

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Becel geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel! :)