Bananenbrood van spelt en zaden
Hmmm, het is weer zondag... En dat betekent dat je alle tijd van de wereld hebt om aan de slag te gaan met deze overheerlijke variatie op het klassieke bananenbrood! Klinkt best intimiderend hè, je eigen brood in elkaar flansen. Niets is minder waar! Ook voor bakdummies is dit recept uitermate geschikt. Tip: Het is lekker om het brood te eten met bijvoorbeeld wat appelstroop en geraspte kokos, pindakaas of notenpasta. Smullen!
Ingrediënten
- 3 rijpe bananen
- 50 gr Iraanse dadels (zonder pit)
- 3 vrije uitloop eieren
- 150 gr speltmeel
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
- snuf kaneel
- 2 el lijnzaad (ik gebruikte blond lijnzaad)
- handje pompoenpitten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Pureer de bananen met de dadels glad in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine, prak de bananen dan en snijd de dadels in hele kleine stukjes. Voeg erna samen.
- Klop in een andere kom de eieren met een snuf zout luchtig.
- Meng de bananenpuree met de eieren.
- Spatel het speltmeel door het beslag en voeg nu het lijnzaad, kaneel en de baking soda/bakpoeder toe.
- Vet een cakevorm in met wat kokosolie of veganistische margarine.
- Giet het mengsel in de vorm, bedek de bovenkant van je mengsel met rauwe pompoenpitten, zet de vorm in het midden van de oven op een rooster en bak in ongeveer 50 minuten gaar.
- Wordt de bovenkant tussentijds te donker of dreigen de pompoenpitten te donker te worden? Dek deze dan af met een stukje bakpapier.
- Het bananen-zadenbrood is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.
- Laat je baksel afkoelen op het rooster.
En, is het gelukt? Lekker hè! Wil je na dit denderende succes nog meer foodspiration, neem dan een kijkje op de blog van Elze-Mieke Tijl , of gluur op haar Instagram page!