Gezond bakken met deze alternatieven

Food & Recipes door nathalie

Het is de ideale zondagmiddagbesteding wat mij betreft; de keuken in en iets lekkers bakken. Helaas zijn baksels vaak ongezond en zitten ze boordevol vet en suiker. Niet helemaal Fit Girl proof! Gelukkig zijn er heel veel gezonde alternatieven te bedenken. Zo maak je van (bijna) ieder recept een gezondere variant.

In een basisrecept voor een simpele cake komen de volgende ingrediënten voor: bloem, boter, suiker, eieren, bakpoeder en vanillesuiker. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat dit geen Fit Girl proof tussendoortje gaat worden. Toch zijn de meeste recepten heel simpel om te toveren tot een gezondere versie. Ik ging op zoek naar gezonde alternatieven voor de basisingrediënten bloem, suiker en boter.

Bloem

Het basisbestandsdeel van meel en bloem is de graankorrel. Het vliesje dat om de korrel zit is het gezondste deel van de graankorrel en zit boordevol vitaminen en mineralen, maar laat nu net dit gezonde vliesje verwijderd worden bij het maken van witte bloem. Vervang een standaard bloem daarom voor één van de volgende gezondere varianten:

Een andere bijzondere vervanger van bloem die goed werkt bij het maken van brownies is de zwarte boon. Ja ik weet het… Dit klinkt raar, maar ik kan uit ervaring vertellen dat zwarte bonen brownies verslavend lekker zijn! Echt zo’n gezond baksel waarvan ik super enthousiast word. Dat iets zo lekker kan zijn en toch gezond is!

Suiker

Wat er nu zo ongezond is aan suiker? In het kort: het beïnvloed je bloedsuikerspiegel, is slecht voor je tanden en werkt ook nog eens verslavend. Genoeg reden om de witte tafelsuiker te vervangen door bijvoorbeeld de volgende gezondere producten:

De Glycemische index (GI) van gewone suiker ligt op 65. De GI van bovenstaande suikers en siropen ligt zoals je ziet een stuk lager. Waarom dit belangrijk is? In het kort gezegd bepaalt de hoogte van de Glycemische index de hoogte van de “suikerpiek” die volgt na het eten van het product. Hoe lager de GI, hoe minder bloedsuikerschommelingen.

Stevia is een natuurlijke zoetstof. Bevat geen calorieën, heeft een GI van 0 en dus geen nadelig effect op de bloedsuikerspiegel.

Waarom fruit gezonder is dan gewone suiker? In deze producten zit de natuurlijke suiker fructose. Pas op met grote hoeveelheden gedroogd fruit, hier is vaak wel extra suiker aan toegevoegd.

Boter

Zoals we allemaal weten zit boter boordevol vetten. Wil je een slanker alternatief? Kies dan één van onderstaande varianten:

Grote hoeveelheden boter kun je vervangen door olijfolie, kokosolie, magere kwark, ongezoete/biologische appelmoes of avocado. Om je bakblik in te vetten is de Smart Cooking Spray ideaal of gebruik bakpapier.

Niet alle producten kunnen zo één op één vervangen worden. Bij bloem is dit vaak wel het geval, al kan de structuur van je baksel wel iets veranderen. Bij de alternatieven voor suiker en boter is het vooral veel uitproberen. Zorg ervoor dat je een mooi beslag maakt dat goed van smaak is en proberen maar!

Wat dacht je van deze hemelse havermoutkoeken of dit gezonde bananenbrood?

Ik ben benieuwd of jij nog gezonde alternatieven kent voor bovenstaande producten! Bakse!