Zo eet je zonder zooi en creëer je een stabiele bloedsuikerspiegel!

Food & Recipes door dali-brackenie

Ben je dol op zoetigheid, een vette hap op zijn tijd en kan je de wijntjes lastig laten staan? Dan is het misschien fijn om een tijd wat minder ‘zooi’ te eten en te zien wat voor impact dit heeft op jouw lichaam. Door minder ‘zooi’ te eten krijg je meer energie, worden jouw sugar cravings verleden tijd en val je ook op een gezonde manier af. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Dalí van het platform Zonderzooi heeft hier handige tips en tricks voor. In dit artikel legt ze uit hoe je makkelijk kan afkicken van suikers en hoe je een stabiele bloedsuikerspiegel creëert, waardoor je minder trek hebt in ongezond eten.

#1 Remove all the bad food from the house

Als je minder zooi wilt gaan eten is het slim om eerst eens te kijken wat je allemaal in je keukenkastjes hebt liggen. Puilt deze uit van de zakken chips, koekjes en repen chocolade? Dan is de verleiding natuurlijk erg groot om na een lange dag werken op de bank te ploffen met een van deze producten. Laten we daarom beginnen bij stap 1: remove all the bad food from the house! Geef alle ongezonde producten weg aan je vriendinnen of buren. Krijg je tijdens deze periode ineens wel trek in zoetigheid? Dan moet je eerst even naar de supermarkt en dat is prima, want zo koop je heel bewust iets waar je op dat moment zin in hebt en ga je niet doelloos lopen snaaien uit je keukenkastjes.  Dit klinkt misschien erg rigoureus, maar daardoor kom je wel minder snel in de verleiding om het op te eten. Zorg dat je keukenkastjes en koelkast gevuld zijn met voedzame basisproducten zoals groenten, fruit, volkoren brood, peulvruchten, volkoren pasta, spelt crackers, noten en zaden. Tijd voor een nieuwe start!

#2 Check altijd de ingrediëntenlijst

Als je daarna weer boodschappen gaat doen is het erg belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst te checken van de producten die je koopt. Wil je zonder zooi gaan eten? Dan is de ingrediëntenlijst je beste vriend! Het ingrediënt dat vooraan in de ingrediëntenlijst staat zit er het meeste in. Bij chocoladepasta is dit bijvoorbeeld vaak suiker, dus dan weet je eigenlijk al dat je een berg suiker binnenkrijgt als je dit op je brood smeert. Het beste is om producten te kiezen met zo min mogelijk ingrediënten, want deze zijn vaak ook wat puurder dan dat een product 30 verschillende ingrediënten bevat.

Daarnaast is het slim om te kiezen voor producten waarvan je de ingrediënten kent en deze ook uitspreekbaar zijn. Michael Pollan, auteur van het boek ‘Een pleidooi voor echt eten’, verteld in zijn boek dat je ingrediënten die onuitspreekbaar het beste kan vermeiden, omdat deze erg onnatuurlijk zijn. Bekijk voor de grap maar eens de ingrediëntenlijst van een zak winegums, soms heb je geen idee wat hier allemaal in zit. Daarnaast is het verstandig om extra toevoegingen zoals zoetstoffen, kleur- en geurstoffen te vermijden. In het begin kost dit misschien wat extra werk, maar na een tijd zal je merken dat je op die manier wel precies weet wat je eet. Hoe puurder de ingrediënten, hoe beter voor je lichaam!

#3 Kies voor complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten zijn the key voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Heb je geen idee wat complexe koolhydraten zijn? Dan leg ik het je graag even uit. Complexe koolhydraten zijn koolhydraten die langzaam worden opgenomen in je bloed, waardoor je dus langer verzadigd bent en minder snel weer trek krijgt. Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn havermout, zilvervliesrijst, volkoren brood en spelt pasta.

Door vaker te kiezen voor complexe koolhydraten zal je merken dat je minder snel trek krijgt naar ongezond voedsel, omdat je nog lang een verzadigd gevoel hebt. Eet je nu veel snelle suikers, zoals wit brood, croissants en witte pasta? Verwissel deze een week voor complexe koolhydraten en je zal merken dat je veel minder trek hebt in suikerrijke producten.

#4 Eet zo veel mogelijk onbewerkte producten

Wil je zonder zooi eten? Kies dan altijd voor zo veel mogelijk onbewerkte producten. Als ik van een van mijn foodcoaching coaches de vraag krijg of iets gezond is, vraag ik altijd waar het vandaan komt. Als het product uit de natuur komt dan is het gezond en onbewerkt, maar er zijn natuurlijk ook producten die in een fabriek worden gemaakt en minder gezond zijn. Vergelijk bijvoorbeeld een verse sinaasappel maar eens met een pak sinaasappelsap. Bij het tweede product worden er vaak nog extra ingrediënten aan toegevoegd om het lekkerder te laten smaken en langer houdbaar te maken.

Ook als je uiteten gaat in een restaurant kan je deze tip makkelijk gebruiken. Sta je je soms blind te staren op de menukaart en heb je geen idee wat gezond is? Vraag jezelf dan wat uit de natuur komt en wat in een fabriek wordt gemaakt. Ook dit is weer een handig trucje van Michael Pollan. In zijn boek verteld hij: “If it came from a plant, eat it; if it was made in a plant, don't.” Op die manier wordt de keuze om zonder zooi te eten ook veel makkelijker. Als ik uiteten ga bestel ik bijvoorbeeld vaak een curry met verschillende soorten groenten, peulvruchten en rijst of ga ik voor een salade die rijk is aan verschillende voedingstoffen. Als je niet vegetarisch bent kan je ook kiezen voor vlees of vis met wat groenten erbij. 

#5 Combineer (fruit)suikers met gezonde vetten

Wist je dat de opname van suikers in je bloed vertraagd kan worden door gezonde vetten? Zo is een banaan bijvoorbeeld een vorm van snelle suikers, namelijk fructose. Als je zo uit de hand een banaan eet krijg je snel energie binnen, maar als je dit combineert met een likje pindakaas ben je veel langer verzadigd. Dat geldt eigenlijk voor veel snelle suikers. Daarom raad ik mensen ook altijd aan om rijstwafels, een bron van snelle suikers, te combineren met gezonde vetten zoals een avocado of notenpasta. Op die manier worden de suikers langzamer opgenomen in je bloed, ben je langer verzadigd én ga je veel minder snel snaaien.

#6 Luister naar je lichaam en eet als je honger hebt

Luister jij altijd naar je lichaam? Of heb je soms enorme trek, maar geef je daar niet aan toe omdat je niks extra’s wilt eten? Ik ben zelf een voorstander van zes keer per dag te eten om zo ook weer een stabiele bloedsuikerspiegel te creëren. Zorg daarom ook voor voldoende tussendoortjes naast je ontbijt, lunch en diner. Er is helemaal niks mis met tussendoortjes, ze zorgen er juist voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je geen enorme pieken en dalen krijgt. Daarnaast is het ook altijd belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam. Krijg je vaak trek rond een uur of vier? Neem dan gewoon een tussendoortje! Veel vrouwen skippen dit tussendoortje, waardoor ze een onstabiele bloedsuikerspiegel krijgen. Gevolg: je neemt ineens twee borden pasta ’s avonds of je krijgt na het avondeten een eetbui. Daarom is het van belang om goed te luisteren naar je lichaam en altijd iets te eten als je daar behoefte aan hebt. Voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn bijvoorbeeld een stuk fruit, rauwkost, rijstwafel met notenpasta, banaan met pindakaas of een handje noten.

Hopelijk kan ik jou ook inspireren om minder zooi te eten en zo een gezonde levensstijl te creëren. Wil je nog meer tips ontvangen voor een gezonde en duurzame lifestyle? Neem dan een kijkje op mijn blog of volg mij via Instagram

Liefs,

Dalí