20x weerstand boosters
We zitten midden in een pandemie, en dan komt ook nog eens het seizoen eraan waarin verkoudheden en griepjes op de loer liggen. Tijd dus om je weerstand een boost te geven! Aangezien 60 tot 80% van je immuunsysteem in je buik zit, heb je eten nodig dat dit systeem versterkt. Wij hebben 20 weerstand boosters op een rijtje gezet!
De beste weerstand boosters voor dit najaar
#1. Citrusvruchten
Vitamine C is een belangrijke antioxidant die je lichaam helpt beschermen tegen vrije radicalen. Dagelijks heb je zo’n 75 milligram vitamine C nodig, en dat haal je met gemak door het eten van citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen, grapefruit, citroenen of limoenen.
Inspiratie: Maak een lekkere mocktail of een kleurrijke citrussalade. Check ook wat je allemaal kunt doen met citroenen.
#2. Papaja
Eén papaja bevat zoveel vitamine C dat je met een halve vrucht al aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zit. Daarnaast bevat papaja papaïne, een enzym dat constipatie en een opgeblazen gevoel tegengaat.
Inspiratie: Lekker in een smoothie.
#3. Kiwi
Eén kiwi bevat ongeveer 75 milligram vitamine C – ook daarmee zit je al aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Daarnaast bevatten kiwi’s volop vezels en kalium. Een bommetje aan gezondheid!
Inspiratie: In een smoothie of in stukjes door de yoghurt.
#4. Vlierbessen
Onderzoeken hebben uitgewezen dat het sap van vlierbessen zeer efficiënt is in de strijd tegen virusbesmettingen. Vlierbessen zijn sowieso een uitstekende bron van antioxidanten en een van de beste weerstand boosters die je kunt nemen.
Inspiratie: Als supplement of siroop.
#5. Acai
Acai is rijk aan vitaminen, mineralen, polyfenolen en flavonoïden, die beschermen tegen oxidatieve stress, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve stoornissen.
Inspiratie: Probeer een acai breakfast bowl!
#6. Blauwe bessen
Ook blauwe bessen bevatten bijzonder veel antioxidanten. Ze behoren dan ook tot de meest effectieve weerstand boosters. Daarnaast schijnen ze erg goed te helpen tegen een hoge bloeddruk.
Inspiratie: Door de yoghurt.
#7. Rode paprika
Een rode paprika bevat gemiddeld 150 milligram vitamine C – dat is meer dan 2 keer zo veel als een sinaasappel. Daarnaast bevatten rode paprika’s betacaroteen en lycopeen, antioxidanten die een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve stoornissen.
Inspiratie: In een shakshuka of door de pasta.
#8. Broccoli
Broccoli bevat niet alleen veel vitamine C en zink, maar ook een stofje genaamd sulforafaan; dit stimuleert de activiteit van T-cellen, die essentieel zijn voor het proces van cellulaire afweer.
Inspiratie: Bij je noodle- of rijstgerechten of in je poke bowl.
#9. Spinazie
Spinazie bevat veel vitamine A en K, betacaroteen en luteïne. Deze antioxidanten zijn allemaal heel belangrijk voor je immuunrespons.
Inspiratie: In een smoothie of als basis voor een salade. Check ook deze 6 tips om meer spinazie te eten.
#10. Paddenstoelen
Paddenstoelen hebben van nature antibacteriële en antivirale eigenschappen en zijn tevens een bron van selenium, magnesium en zink.
Inspiratie: Maak een paddenstoelensoep, doe het door je wokgerechten of gebruik het als vleesvervanger.
#11. Zoete aardappels
Zoete aardappels bevatten veel vitamine A en zijn tevens rijk aan vezels, wat belangrijk is voor een gezonde spijsvertering.
Inspiratie: Maak eens een zoete aardappelsoep.
#12. Amandelen
De meeste noten zijn erg gezond omdat ze rijk zijn aan proteïnen, vezels en gezonde vetten. Amandelen bevatten ook nog eens veel vitamine E, dat de T-cellen van je immuunsysteem ondersteund.
Inspiratie: Als tussendoortje of door de salade.
#15. Zonnebloempitten
Zonnebloempitten zijn rijk aan gezonde meervoudig onverzadigde vetten en antioxidanten zoals vitamine A en E. Ook zijn ze rijk aan magnesium, selenium en zink.
Inspiratie: Als snack of als topping voor je salade.
#16. Yoghurt
Gefermenteerde producten zoals yoghurt bevatten goede bacteriën die vanuit je buik vechten tegen bacteriën en virussen.
Inspiratie: Met granola en blauwe bessen, frambozen, aardbeien en/of banaan.
#17. Miso
Miso is een gefermenteerde pasta gemaakt van sojabonen en biedt vergelijkbare voordelen als yoghurt.
Inspiratie: Als miso soep.
#18. Granaatappel
Granaatappels hebben niet alleen antibacteriële eigenschappen maar bevatten ook een grote hoeveelheid polyfenolen, die het risico op dementie en Alzheimer reduceren.
Inspiratie: Verse granaatappel sap.
#19. Gember
Gember heeft bijzonder krachtige ontstekingsremmende en anti oxidatieve eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt als medicijn voor virale en bacteriële infecties.
Inspiratie: Zet er thee van of rasp het over je wokgerechten heen.
#20. Knoflook
Knoflook is een superfood met krachtige antivirale eigenschappen. Ook zou het helpen bij parasitaire besmettingen en schimmelinfecties.
Inspiratie: Als toevoeging aan je pastagerechten en alles dat een lekkere ‘kick’ nodig heeft. Bij een beginnende loopneus of infectie kun je dagelijks een knoflook supplement nemen.