Vaak ziek? Zo verbeter je je weerstand

Food & Recipes door robin-den-besten

Hoe je het ook went of keert, in de winter wordt je weerstand vaak net wat minder goed. En dat is niet zo gek. Je komt tenslotte minder buiten, zet de verwarming vaker aan en ziet helaas wat minder van de zon. Een virusje ligt nu eenmaal vaker op de loer en vroeg of laat ontkom je er niet aan. Maar gelukkig kun je er wel voor zorgen dat je net iets beter bestand bent tegen griep. Benieuwd hoe? Ik leg het je graag even uit!

Neem je (nacht) rust

Het is je waarschijnlijk al bekend dat je minder goed in je vel zit als je minder slaapt. Maar wist je dat het ook direct effect heeft op je weerstand. Wanneer je vaak te weinig slaapt, een te druk leven leidt of veel stress hebt, is je lichaam automatisch ook minder goed in het weren van virussen. Heb je dus de mogelijkheid om het iets rustiger aan te doen, maak daar dan ook zeker gebruik van. Een uurtje eerder naar bed lijkt nauwelijks effect te hebben, maar het tegendeel is dus bewezen.

Ga vaker naar buiten

Wanneer het buiten koud is of we ons niet goed voelen, zijn we sneller geneigd om binnen te blijven. Het is logisch dat je niet altijd zin hebt om in de kou naar buiten te gaan, maar juist in de winter is het zo belangrijk om even een frisse neus te halen. Wanneer de zon schijnt, krijg je toch weer wat vitamine D binnen en door regelmatig te bewegen functioneren je longen beter en werkt je bloedsomloop sneller. Probeer dus iedere dag in ieder geval een half uurtje naar buiten te gaan, dat doet wonderen!

Let op je vitamines

We willen hiermee niet zeggen dat je, wanneer je je minder fit voelt, meteen naar de vitaminepillen moet grijpen, maar let wel goed op je vitamine inname. Houd bij of je echt genoeg groentes eet en kies ook de groentes die veel goede bouwstoffen bevatten. Kies bijvoorbeeld boerenkool en spinazie, deze bevatten veel ijzer. Eet mandarijnen, blauwe bessen en kiwi's voor die extra vitamine C en let goed ook goed op je vitamine D gehalte. Dit haal je bijvoorbeeld uit vette vis, eieren en margarine. Daarnaast zijn rode peper, gember en knoflook ook van nature goed voor je weerstand.

Dus let goed op je vitamines, doe het wat rustiger aan en haal wat vaker een frisse neus. Dan zal je zien dat je er zo weer bovenop bent! Wat doe jij om je weerstand op pijl te houden?