5 survival tips voor als je partner niet vegetarisch is en jij wel (of andersom)
Toegegeven, soms benijd ik vegetariërs die een vegetarische partner hebben. Want hoewel ik vind dat iedereen lekker zelf moet weten wat ‘ie wel en niet wil eten, kan het avondeten nogal een stresspuntje zijn. In mijn geval is het een extra grote uitdaging: waar ik vegetarisch en zo gezond mogelijk probeer te eten (en zo weinig mogelijk zout vanwege een erfelijke nierziekte), woon ik samen met iemand die een echte vleeseter is en zich totaal niet bezighoudt met gezond eten. Maar maak je geen zorgen, het is echt wel mogelijk om jullie beiden tevreden te houden. Om je alvast op weg te helpen: 5 survival tips voor als je partner niet vegetarisch is en jij wel (of andersom).
Tips voor als je partner niet vegetarisch is en jij wel (of andersom)
#1. Respecteer de keuzes van je partner
Voeding is iets heel persoonlijks. Als je vegetariër bent dan heb je daar waarschijnlijk zo je eigen redenen voor. Het laatste dat je wilt is door anderen gepushed worden om toch maar weer een keer vlees te eten, toch? Iemand die vlees eet wil ook niet elke dag horen dat hij of zij daarmee moet stoppen. Respecteer elkaars keuzes.
#2. Kijk vooraf naar menu’s als je uit eten gaat
Hoewel er de laatste jaren veel verbeterd is, heb je als vegetariër soms nog steeds te maken met beperkte opties als je uit eten gaat. Als je dan ook nog rekening moet houden met andere beperkingen zoals voedselintoleranties, dan kun je al snel in paniek raken. Bekijk daarom vooraf het menu van een restaurant online. Zo weet je zeker dat er voor jullie allebei bevredigende opties zijn. Uiteindelijk kun je een mooie shortlist maken van restaurantjes waar jullie altijd terecht kunnen zonder je zorgen te maken over wat er op het menu staat.
#3. Maak afspraken over waar het vlees bewaard wordt
Het is prima om je omnivore lover te vragen om zijn of haar vlees op een plek te bewaren waar jij niet steeds langs moet. De meest hygiënische plek is de onderste plank van de koelkast. Bewaar je versproducten op de bovenste planken, zodat ze makkelijk bereikbaar én goed zichtbaar zijn. Zo hoef je ook niet steeds naar het bloedbad daar beneden te kijken. Wil je echt geen dierlijke producten in je koelkast hebben, overweeg dan om een mini-koelkast aan te schaffen voor de etenswaren van je partner.
#4. Gebruik vegetarische gerechten als de basis
Vegetarische gerechten zijn een prima basis om later eventueel aan te vullen met vlees of vis. Zo kun je pasta, curry, rijstgerechten, soep en stoofpot vegetarisch maken. Voor je niet-vegetarische partner kun je er dan na het opdienen nog vlees of vis aan toevoegen. Zo kun je toch van een zelfde soort maaltijd genieten, terwijl jullie elkaar de vrijheid gunnen om je eigen voedingsvoorkeuren toe te voegen.
#5. Wees creatief
Met een beetje creativiteit kom je er meestal wel uit. Zo kun je bijvoorbeeld zelf pizza maken: snij kant-en-klaar deeg voor een pizzabodem en snij die door de helft. De ene helft beleg je met vegetarische toppings, de andere met wat je partner dan ook graag op zijn of haar pizza heeft.