RECEPT: zo maak je een gezonde pizza
Als er iets is wat we wel iedere week zouden kunnen eten is het wel pizza. Vooral in het weekend is deze snelle vette hap erg verleidelijk. Helaas is dit Italiaanse gerecht alles behalve gezond. Maar gelukkig kan je ook heel makkelijk zelf pizza maken en bepalen hoe (on)gezond je hem wilt hebben. Met dit overheerlijke recept maak je namelijk gewoon zelf een gezonde pizza.
Gezonde pizza
Het fijne aan pizza is dat je er van alles op kunt gooien. En als je hem zelf maakt, dan kies je zelf wat jij lekker vindt. Nog een voordeel is dat je een pizza zelf zo gezond kan maken als je wil. Je kiest tenslotte zelf je ingrediënten uit. Wel zal je ook de bodem zelf moeten maken, want die deegrollen uit de supermarkt zijn ook niet echt gezond te noemen. Wij vertellen je precies hoe je dit doet.
Wat heb je nodig?
Voor de bodem:
- 500 gram bloem
- 1 zakje gedroogde gist
- 300 milliliter lauw water
- Een snufje zout
Voor de saus:
- 12 pomodori tomaten
- 2 uien
- 6 teentjes knoflook
- 6 takjes tijm
- 50 milliliter olijfolie
Voor de topping:
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 100 gram buffelmozzarella
- 250 cherrytomaten
- 100 gram geraspte kaas
- 75 gram rucola
Zo maak je de tomatensaus
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de pomodori tomaten in stukjes en de uien in halve ringen. Hierna snijd je de knoflook in plakjes.
- Pak een ovenschaal en verdeel hier de tomaten, uien, knoflook en tijm overheen. Doe er een snufje zout overheen en besprenkel met olijfolie. Doe het geheel vervolgens 25-30 minuten in de oven.
- Haal hierna de takjes tijm tussen de tomaten vandaan. Mix de tomaten met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
Zo maak je het pizzadeeg
- Laat de gist oplossen in het water.
- Pak nu een kom en meng de bloem met het zout. Maak een kuiltje in de bloem en schenk de helft van het water met het gist erbij.
- Kneed de bloem geleidelijk door het water en voeg ook geleidelijk de rest van het water met gist erbij. Hierna kneed je er een soepel deeg van door je handen met bloem te bestuiven.
- Bestuif ook het aanrecht met bloem en kneed het deeg voor een paar minuten.
- Doe de deegbbal in een kom en laat het afgedekt rijzen op een warme plek voor ongeveer 30 minuten.
- Bestrooi na deze 30 minuten het aanrecht weer met bloem en rol het deeg uit tot twee pizzabodems.
Zo maak je de gezonde pizza’s af
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snijd al je ingrediënten voor de topping in kleine stukken.
- Bestrijk de bodems met je zelfgemaakte pizzasaus en zorg dat de randen vrij blijven.
- Beleg de pizzabodem nu met de toppings. De geraspte kaas doe je er als laatste op en de rucola laat je nog even liggen.
- Smeer de randen van de pizza in met olijfolie en bak de gezonde pizza’s af in 15 minuten.
- Bestrooi de pizza’s nu met rucola en geniet van je zelfgemaakte pizza.