Sporten voor een betere nachtrust

Fit & Training door chrismuru

Als je goed hebt geslapen dan gaat sporten vaak een stuk beter.  Een betere nachtrust draagt dus bij aan de kwaliteit van je workouts. Maar wist je dat dit ook andersom geldt?

Zo draagt sporten bij aan een betere nachtrust

Door tijd vrij te maken om te sporten kun je…

…de kwaliteit van je slaap verbeteren

Fysieke activiteit verhoogt de tijd die je doorbrengt in de diepe slaap; de fase van de slaapcyclus waarin je lichaam zichzelf repareert. Die diepe slaap is erg belangrijk om uitgerust wakker te worden.  Daarbij is deze slaapfase essentieel voor je weerstand, je hart, je bloedvaten en het vermogen van je spieren om zichzelf te herstellen. Kortom: als je dagelijks actief bent, breng je meer tijd in diepe slaap door, krijg je een betere nachtrust en is je lichaam beter in staat zichzelf te herstellen.

…makkelijker in slaap vallen

Stress is een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen. Mensen die last hebben van stress hebben vaak moeite om in slaap te komen doordat ze ’s avonds urenlang liggen te malen. Onderzoek heeft uitgewezen dat regelmatig sporten helpt om zowel je bloeddruk als de hoeveelheid cortisol (het stresshormoon) in je lichaam te verlagen. Daardoor heeft de stress minder impact en wordt het een stuk makkelijker om in slaap te komen.

…langer doorslapen

Sporten helpt je niet alleen om makkelijker in slaap te vallen, maar ook om langer door te slapen. Ook dat biedt uitkomst als je vanwege stress halverwege de nacht wakker wordt en vervolgens niet meer in slaap kunt komen. Een consistente workout routine zorgt er dus ook voor dat het eenvoudiger wordt om de aanbevolen 7 tot 9 uur slaap per nacht te pakken.