8 dingen die je NU kunt doen als je niet kunt slapen

Lifestyle & Tips door chrismuru

Er is veel informatie te vinden over het belang van een goede nachtrust. Ook aan tips om beter te slapen is geen gebrek. Echter zijn de meeste van die tips gericht op eetgewoontes, regelmatig sporten, yoga routines waarmee je als een blok in slaapt valt en het reduceren van blauw licht voor het slapengaan. Dingen waar je niet veel aan hebt op de momenten dat je ’s nachts naar het plafond ligt te staren. Daarom hieronder 8 dingen die je NU kunt doen als je niet kunt slapen.

Probeer dit als je niet kunt slapen:

#1. Focus op je ademhaling

Als je niet in slaap kunt komen of midden in de nacht ligt te woelen, wordt je ademhaling vaak oppervlakkig. Probeer niet te gefrustreerd te raken maar concentreer je op je ademhaling. Een langzame, diepe ademhaling draagt bij aan het ontspannen van je spieren en het verlagen van je hartslag – wat ook helpt je om sneller (weer) in slaap te vallen.

#2. Luister naar zachte muziek

Muziek heeft een grote invloed op je stemming en kan ook bijdragen aan een goede nachtrust. Het is echter wel belangrijk dat je selectief bent met betrekking tot waar je naar luistert. Onderzoek heeft uitgewezen dat zachte, kalmerende klassieke muziek het beste werkt. Vermijd dus muziek met een snel tempo of agressieve zang.

#3. Neem een magnesium supplement

Magnesium reguleert de neurotransmitters die je helpen ontspannen. Ook wordt een laag magnesiumniveau geassocieerd met een verminderde productie van melatonine, een van de meest belangrijke hormonen voor slaap. Zeker als je structurele slaapproblemen hebt, kan het nemen van magnesium supplementen daarbij helpen.

#4. Probeer progressieve spierontspanning

Progressieve spierontspanning is een techniek die bedoeld is om fysieke spanning te reduceren en de obsessieve gedachtenpatronen die je ’s nachts wakker houden te doorbreken. Het idee is dat je de spieren in je lichaam een voor een aanspant en ontspant. Wil je dit eens proberen? Begin dan bovenin je lichaam. Span een spiergroep aan, ontspan deze weer, en werk zo naar je voeten toe. Het kan in het begin wat vreemd aanvoelen, maar uiteindelijk kan het helpen om sneller (weer) in slaap te vallen.

#5. Ga naar je "happy place"

Als je slaapproblemen worden veroorzaakt door repetitieve gedachten, kun je proberen een “happy place” te creëren in je gedachten. Hoe die eruit ziet is helemaal aan jou. Misschien is het een tropisch strand, een open plek in het bos of het huis van je dromen. Sluit je ogen en stel je de plek voor waar jij je het meest ontspannen en gelukkig voelt. Elke keer dat je merkt dat je gedachten weer afdwalen naar je zorgen, breng je ze weer terug naar je happy place. Het gaat erom dat je de cyclus doorbreekt door je gedachten te focussen op een mooie plek.  

#6. Druppel wat lavendelolie op je polsen

Onderzoek heeft uitgewezen dat lavendelolie actieve componenten bevat die helpen bij het ‘uitzetten’ van je sympathische zenuwstelsel (het deel van je zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor stress en adrenaline) en het activeren van je parasympatische zenuwstelsel (het deel dat je helpt ontspannen). Lavendel schijnt ook te helpen bij het reguleren van GABA, een neurotransmitter die impulsen tussen zenuwcellen in de hersenen blokkeert. Een paar druppeltjes lavendelolie op je polsen (of op je kussen) kan helpen als je je rusteloos voelt.

#7. Trek sokken aan

Als je koude voeten hebt, is het lastiger om de rest van je lichaamstemperatuur te reguleren. Dus waar je tijdens de warme zomermaanden het beste een voet buiten de dekens kunt houden, is het tijdens de koudere maanden van het jaar de moeite waard om sokken aan te doen. Zorg wel dat het comfortabele sokken zijn die niet knellen!

#8. Draag een slaapmasker

Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfs minimale verlichting je slaap kan verstoren. Het is echter niet altijd mogelijk om een slaapkamer volledig te verduisteren. In die situaties kan het dragen van een slaapmasker uitkomst bieden.