stijve nek

Een stijve nek kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een blessure, een verkeerde beweging, een verkeerde slaaphouding of stress. Ik heb zelf eens een twee uur lange autorit met het raam open gemaakt; de koude buitenlucht sloeg precies op de linkerzijde van mijn nek, waardoor ik de hele week lang mijn hoofd niet heb kunnen draaien. Gelukkig zijn er veel oefeningen die verlichting kunnen bieden bij een stijve nek. Hieronder hebben we er een aantal op een rijtje gezet!

6 oefeningen die helpen bij een stijve nek

Opmerking: Het is van belang dat je de onderstaande oefeningen voorzichtig uitvoert en dat je niets forceert. Luister naar je lichaam en stop direct met de oefening als je pijn voelt. Neem altijd contact op met je huisarts als de klachten langer dan een week aanhouden.

#1. Oor naar schouder stretches

Bij deze stretchoefening rek je je laterale nekspieren door je hoofd opzij te buigen, totdat je linkeroor je linkerschouder aanraakt of daar dicht bij in de buurt komt. Voor een wat diepere stretch kun je je hand op de boven-liggende kant van je gezicht leggen. Niet duwen of trekken; het gewicht van je hand is alleen bedoelt om een lichte druk toe te voegen. Blijf rustig doorademen. Til je hoofd op een uitademing terug naar de neutrale positie en herhaal de oefening aan de andere kant.

#2. Zijwaartse nek stretches

Bij deze oefening draai je je hoofd rustig opzij tot je rek voelt. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je iets forceert. Hierbij gebruik je uitsluitend je nekspieren. Zorg er ook voor dat je rug recht is en dat je schouders ontspannen zijn. Op een inademing breng je je hoofd weer omhoog. Herhaal de oefening aan de andere kant.

#3. Schouder rotaties

Je schouders zijn nauw verbonden met je nek, dus als je last hebt van je schouders kan dit al snel doorstralen naar je nek. En andersom! Het losser maken van je schouders met schouder rotaties kan daarom ook veel verlichting bieden bij een stijve nek. Zorg dat je ontspannen zit en laat je armen langs je lichaam hangen. Begin door beide schouderbladen in circulaire bewegingen naar achteren te draaien. Maak 10 cirkels en draai ze daarna 10 keer de andere kant op.

#4. Dwikonasana schouder stretch

Dwikonasana is een term uit de yoga die gebruikt wordt voor de houding waarbij je je handen achter je rug vastpakt en je vingers met elkaar verstrengeld. Recht je ellebogen en duw vervolgens je schouderbladen naar elkaar toe, waardoor je handen automatisch naar achteren en naar boven gaan. Je kunt deze oefening zowel staand als zittend uitvoeren. Als je het goed doet voel je rek in je nek, armen, schouders en bovenrug. Blijf rustig doorademen en laat je handen los om weer terug te keren naar een neutrale positie.

#5. Brug

Ook de brug is een houding die je wellicht kent uit de yoga. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en je voeten plat op de vloer. Leg je armen op de vloer naast je, zodat je vingertoppen richting je hielen wijzen. Til je billen, heupen en onderrug van de vloer, zodat je borst, buik en bovenbenen in één lijn zijn. Hou je core en je bilspieren geactiveerd en blijf ondertussen rustig doorademen. Op een uitademing laat je je billen weer zakken naar de startpositie. Herhaal deze oefening minimaal 5 keer.

#6. Nekrotaties

Nekrotaties moet je extra voorzichtig uitvoeren, of je nu last hebt van een stijve nek of niet. Begin met je hoofd in een neutrale positie en buig je nek iets naar voren, waarna je je hoofd rustig opzij laat vallen en doordraait naar achteren. Niet doordraaien als je achter bent; altijd weer terug naar voren! Herhaal de oefening de andere kant op.  

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.