Waarom te veel zitten zo slecht voor je is
Het is lastig te geloven dat iets onschuldigs als zitten gevaarlijk zou kunnen zijn. Inmiddels weten we dat dit wel degelijk het geval is. Zeker nu we vanwege de coronacrisis vaker vanuit huis werken, online lessen volgen en gewoon minder vaak naar buiten gaan, neemt het aantal uren dat we zittend doorbrengen toe. Maar waarom is zitten eigenlijk zo slecht voor je?
Waarom is te veel zitten zo slecht voor je?
In een uitzending van Een Vandaag, die in 2013 werd uitgezonden, waarschuwden diverse experts al voor het gevaar van zittend leven. Er zijn de afgelopen jaren tal van onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat te veel zitten slecht voor je is. Zo bleek uit een onderzoek van TNO dat onvoldoende beweging, in combinatie met langdurig zitten, een verhoogde kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obesitas en verschillende vormen van kanker met zich meebrengt. Dat komt omdat je lichaam als je zit in een soort stand-by modus overschakelt. Het gaat dan zuiniger met energie om, je gebruikt je spieren nauwelijks. Daardoor worden er minder vetten en suikers uit je bloed opgenomen, wat gezondheidsrisico’s oplevert. In andere onderzoeken wordt te veel zitten ook geassocieerd met het ontstaan van bloedproppen, depressie en Alzheimer. Ook kan te veel zitten slechte gevolgen hebben voor de gezondheid van je spieren, gewrichten en botten. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) “onvoldoende lichamelijke activiteit” nu als een van de belangrijkste risicofactoren van te voorkomen mortaliteit noemt.
Wat kunnen we hieraan doen?
Veel mensen weten wel dat ze te veel zitten. “Maar ik heb een kantoorbaan, ik kan niet anders,” hoor je vaak. Wel, zelfs met een kantoorbaan is het mogelijk om de negatieve gevolgen en risico’s van zitten te minimaliseren. Zo blijkt dat simpelweg meerdere keren per dag even kort op te staan, of zelfs te knielen of te hurken, al kan helpen. Nog beter is als je elk uur even een stukje gaat lopen of wat rek- en strekoefeningen doet. Als je vanuit huis werkt en het mogelijk is, kijk dan of je je werktijd over de dag kunt uitspreiden. Dus in plaats van 8 uur achter elkaar te werken, bijvoorbeeld 4 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags, met daartussen een paar uur dat je andere (actieve) dingen doet. Denk aan boodschappen doen, het huishouden, de hond uitlaten of sporten. Dat scheelt zo veel!
Tot slot
Regelmatig sporten is al heel goed als je veel zit, maar we moeten ook blijven werken aan het reduceren van de tijd die we zittend doorbrengen. Zet desnoods een alarm om jezelf eraan te herinneren dat je even uit je stoel moet komen. Je hoeft ook echt niet elk uur een halve marathon te rennen – als het op beweging aankomt, is iets altijd beter dan niets.