Top 5 duiklocaties ter wereld

Lifestyle & Tips door fitgirlcode

Naast het feit dat we op vakantie gaan om op het strand te luieren, willen wij Fit Girls ook lekker actief blijven. Duiken is mijn meest favoriete activiteit op vakantie en ik probeer het zoveel mogelijk te doen. Het is meer dan alleen een hobby, het is ook een mentale oefening. Onder water kom ik helemaal tot rust en het is een mooie manier om helemaal zen te worden. Als het ware kan je je helemaal afsluiten van de buitenwereld en daarnaast is de onderwaterwereld natuurlijk super mooi. Daarom wil ik mijn vijf tofste duiklocaties met jullie delen. En het mooiste is dat je ze het gehele jaar door kan bezoeken!

1. Kapalai, Borneo

Het eiland Sipadan wordt beschouwd als een van de beste duiklocaties in Borneo, maar Kapalai doet hier zeker niet voor onder. Op deze twee eilanden bevinden zich de meest duurste en luxueuze resorts, maar als je net als ik niet zo veel te besteden hebt, kan je bij een van de duikscholen voor een prikkie op een steiger overnachten. Heel romantisch. De duik bij Kapalai was verreweg de beste en mooiste duik die ik ooit heb gedaan. Duiken rondom dit gebied is heel easy-going, maar zeer spectaculair. Een top bestemming voor macro duikers. The Jetty duikplaats, ook wel House Reef of Check Point genoemd is een kunstmatig rif met metalen constructies gemaakt van oude vissersbootjes. Het onderwater leven is hierdoor enorm ontwikkeld en je kijkt echt je ogen uit. Je vindt er een breed en gekleurd aanbod aan koraal en vissen van kleine nemo's, garnalen, koraalduivels tot snappers en baarzen. Deze kleine wereld onder water is zo adembenemend en betoverend dat het bijna onwerkelijk lijkt. Een onvergetelijke ervaring.

2. Cenotes, Tulum, Mexico

In Mexico zijn er zo veel prachtige plekken om te duiken, maar voor een bijzondere duikervaring moet je zeker een cenote bezoeken. Cenotes zijn grotten waar je in kunt snorkelen of duiken. Voor de Maya’s waren dit heilige plaatsen omdat het de ingang naar de onderwereld zou zijn. Deze plekken werden door de Maya’s gebruikt om (mensen)offers te brengen aan de regengod Chaac. Don't worry, dit was ruim 5000 jaar geleden! In het Yucatan gebied zijn er ongeveer 3000 cenotes waarvan er pas 1400 bestudeerd zijn. In totaal heb ik vier cenotes daadwerkelijk bezocht: The Pit, Dos Ojos, de Gran Cenote en Angelita’s. Ieder op zijn eigen manier ontzettend mooi, maar voor een bijzondere ervaring moet je zeker naar Angelita’s. Deze duiklocatie is voor de gevorderde duikers onder ons die net iets anders zoeken. De naam betekent ‘kleine engel’ en de site is ook echt magisch. Het is een kleine tocht door de jungle voordat je bij de cenote aankomt. Het is heel koud, dus doe zeker een drysuit aan. In deze cenote ga je eigenlijk simpelweg 60 meter lang lijnrecht naar beneden waarbij het eerste gedeelte uit zoet water bestaat met onbepaald zicht en het tweede gedeelte uit zout water. Op het moment dat je de overgang tussen zoet en zout water maakt, bevind je je in een mistige laag waarbij enkele meters de duisternis het overneemt en je geen onderscheid kunt maken tussen boven en beneden. Vergeet dus ook vooral niet je zaklamp mee te nemen! Het gevoel is heel surrealistisch en mysterieus, en zeker de moeite waard. Klinkt dit toch een beetje too much? Dan raad ik je aan om in de Gran Cenote te duiken of snorkelen.

3. San Pedro, Belize

Half Moon Caye is absoluut één van de meest idyllische plekken waar ik ben geweest. Het bevindt zich in het zuidoosten van het eiland San Pedro en het is een waar paradijs. Het eiland en het omliggende water zijn een nationaal park en een vogel reservaat. De lokale bevolking probeert het koraal en zelfs het zeewier zoveel mogelijk intact te houden en dit zorgt ervoor dat het water krioelt met zeeleven. Als er een ding is waarvan ik heel blij van wordt, zijn het haaien. Sommige mensen vinden het een ontzettend eng idee om tussen haaien te zwemmen of duiken, maar ik vind het echt super tof! In dit gebied komen vooral verpleegsterhaaien en grijze rifhaaien voor. De plek waar ik ging duiken bevond zich enkel 50 meter voor de kust, maar dit deed niets af aan de duik want die was a-mazing! De bodem lag bezaaid met verpleegsterhaaien en ze zwommen ook om me heen. Eentje achtervolgde me de gehele trip en heb ik enkele keren zelfs kunnen aanraken. Ik vond het zo'n toffe ervaring om dichtbij de haaien te komen en zelfs interactie te hebben met één. Daarnaast zwemmen er pijlstaartroggen, kleurrijke vissen en andere haaien in het rond en ze doen je helemaal niks. Dus houd je net als ik super veel van haaien en zou je deze graag up close willen zien? Dan is deze duik zeker wat voor jou!

4. Isla Mujeres, Mexico

Ga jij naast duiken ook graag naar het museum? Dan is de Musa the place to be. In 2009 werd er een modern onderwater museum genaamd het Museo Subacuático de Arte (MUSA) gesticht in de wateren rondom Cancun, Isla Mujeres en Punta Nizuc. Het museum bestaat uit 500 levensgrootte sculpturen die permanent aanwezig zijn en is daarmee de grootste onderwater kunst attractie in de wereld. Het doel van het museum is om interactie tussen kunst en het milieu te bevorderen en een complexe rif structuur te creëren waar het zeeleven zich op een natuurlijke manier kan ontwikkelen. Ik heb op twee verschillende plekken bij Isla Mujeres gedoken en het was een hele unieke duik. Het is heel ongewoon om als het ware een museum onder water te zien er zijn veel diverse sculpturen te zien waardoor het zeker niet saai is. Vergeet je camera niet mee te nemen want je komt veel buitengewone dingen tegen en daarnaast zwemmen er zeer veel vissen rond tussen de sculpturen door. Dus ben je in Mexico? Vergeet dat niet dit bijzonder onderwater museum te bezoeken. Snorkelen kan ook gewoon!

5. Gili Trawangan, Indonesië

En last but not least... Gili Trawangan! Ten noordwesten van Lombok liggen de tropische Gili-eilanden die uit Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan bestaan. Ik ben naar de laatste geweest en vond het een klein paradijsje. Let goed op waar je verblijft, want het ene gedeelte is voor de feestbeesten onder ons en het andere voor degenen die tot rust willen komen. Ik heb één nacht doorgebracht op het party gedeelte en een week in een Indonesische bungalow met een traditionele badkamer in de open lucht. Elke dag serveert de eigenaar vers fruit en groente uit zijn moestuintje en vangt hij verschillende soorten vis uit de zee. In twee stappen bevind je je op het parelwitte strand met uitzicht op de helderblauwe Indische Oceaan. Een week lang heb ik geluierd, gesnorkeld en gedoken. Naast de velen kleurrijke vissen wemelt het van de schildpadden. Ze zijn niet bang van mensen en komen heel dichtbij (zoals je op de bovenstaande foto kunt zien). Daarnaast is de omgeving heel rustig en het zicht is perfect om te duiken. En kan je geen genoeg krijgen van schildpadden? Bezoek dan het reservaat op het eiland waar je heel veel baby schildpadden kunt vinden.

Zijn er nog duiklocaties die absoluut in dit rijtje thuis horen? Laat het ons weten!