Triathlon is multitasking to the max! En wij kunnen dat! PUNT.

Fit & Training door fitgirlcode

Het is algemeen bekend dat mannen maar 1 ding tegelijk kunnen en dat vrouwen multitaskend door het leven gaan (uitzonderingen daargelaten). Maar, how on earth bestaat het dus dat er zoveel mannen dan aan een triathlon doen? Ik kan je nu inmiddels vertellen dat dit een behoorlijke aanslag is op je agenda en mindset!

Ik kondigde vorige week aan dat ik begon met de combinatietrainingen, dus aangezien de Triathlon bestaat uit de drie sportdisciplines zwemmen, fietsen en hardlopen stond dat op het MENU. En zo blij als een kind ben ik met mijn nieuwe Triathlon-pakje!!!

Foto week 4 triathlonpak

If you don't know me by now...

Na 3 blogs zou je in ieder geval van mij weten dat ik er met heel mijn enthousiasme er VOL GAS in ben gegaan om ook die combi-trainingen tot een groot succes te maken. Kortom:

 • 1 uur fietsen en 4K hardlopen
 • 5K hardlopen en 30 min zwemmen

Helaas had ik begin vorige week nog geen racefiets om buiten te trainen, dus ik was genoodzaakt om dat binnen te doen. En, waar anders kan dat beter bij mijn geliefde sportschool Health City Boompjes waar ze me al een tijdje niet gezien hadden omdat ik telkens buiten aan het oefenen was.

En hoe leuk en AWKWARD is het dat je dan door de luidsprekers in de RPM les door trainer Resma even keihard wordt verwelkomt, die je met naam en toenaam aan de groep opnieuw voorstelt, omdat je al zoooooo lang niet bent geweest, waardoor iedereen denkt dat je echt een gymloser bent en dat je dat niet echt kan RECHTZETTEN, want de enige die wel verstaanbaar is heeft een headset + toegang tot de luidspreker is Resma and NOT ME.....je snapt 'm; ik wilde zo snel mogelijk weg maar zat al vast met m'n schoenen in de pedalen. Kortom: EMBRACE THE SUCK, again!

Dus na een uurtje RPM'en in de sportschool knalde ik de gym weer uit om vervolgens 4K hard te lopen. En dat ging goed tot de 3K, want INEENS kreeg ik kramp in mijn schenen.....seriously, ik wist niet eens dat dat überhaupt kon!

The eye of the tiger

 

Ik weet heus wel van mezelf dat ik niet alles kan, maar ik dénk dat ik alles kan en ga altijd voor de winst. Ik noem dat de WINNAARSMENTALITEIT, want ik denk dat positieve gedachten je prestatie beïnvloedt. Hierover zijn veel studies geweest en ik heb er veel over gelezen, maar waar het in het kort op neerkomt voor mij is dat ik in de voorbereiding van een belangrijke prestatie IN THE ZONE moet komen.

Ik doe dat door bijvoorbeeld door YouTube filmpjes te kijken van helden, inspirerende personen en naar succesvolle sportmomenten. Als ik daarnaar kijk, dan krijg ik echt even dat TJAKKA-moment hahaha.

Dus, om in die 'zone' van mij te komen, trok ik afgelopen zaterdag met mijn triathlonmaatje Nathalie naar het HOL VAN DE LEEUW om de Triathlon 010-locatie te bestuderen en de baan te verkennen....want ja, echte pro's doen dat ook, dus ik ook!!

Als je besluit om in open water te zwemmen wil ik je graag deze info, do's & dont's meegeven:

 1. Ga NIET ALLEEN, maar altijd met iemand samen. Ook al ben je getraind en heb je veel zelfvertrouwen, het blijft een risico i.v.m. opkomende wind, en stroming.
 2. Let goed op je ADEMHALING en raak niet in paniek. Als je eenmaal in het water ligt, dan kun je nergens naartoe, dus is het zaak dat je jezelf onder controle houdt.
 3. Ben je een beginner, start dan als een van de LAATSTE en aan de BUITENKANT en reageer niet op je impuls om als een gek het water in te rennen.....je gaat toch niet winnen (sorry, sad but true).
 4. GENIET ervan dat je buiten zwemt, met een beetje geluk valt de temperatuur best mee.

Foto week 4 open water

Tussentijdse evaluatie.....en DOOR!

Na een aantal weken trainen waarbij ik mijn eigen schema's goed heb gevolgd, is er een aantal zaken waar ik tegenaan loop en word ik behoorlijk op mijn multitask-talenten getest:

 1. De belasting van zoveel disciplines in een keer trainen; ook al ben je sportief, het trainen voor een Triathlon is echt ANDERE KOEK en doet ook wat met je lichaam, dus...
 2. RUST is heel belangrijk, dus ga niet heel heftig uit, drink niet of met mate en luister goed naar je lichaam.
 3. De meeste waardevolle tips krijg je van ervaringsdeskundigen, dus wees voor deze ene keer niet eigenwijs en LUISTER naar iemand anders. Want die vertelt je dus dat je een training moet doen op hetzelfde tijdstip als je starttijd vanwege de reactie van je lichaam op dat moment van de dag.......slim!!!
 4. Eet goed; ik at te weinig/geen koolhydraten waardoor ik helemaal slap en futloos werd. Ik heb dit toegevoegd aan mijn voedingsschema en ben nu weer ok.
 5. Drink proteïne-shakes voor behoud en herstel van je spieren. Ik dacht dat zo'n drankje na de training alleen maar voor KRACHTPATSERS was en dat dit een dikmaker is voor vrouwen. Niets blijkt minder waar, want sinds kort bestaat er een nieuw drankje met een lekker smaakje, FITSHE, speciaal voor sportieve chicks. En als dat ook nog eens in een handig zakje wordt verpakt, zodat ik thuis niet met allerlei maatbekers loop te rotzooien, ben ik HAPPY!
 6. KOESTER je vriendinnen (sowieso) en zet ze in jouw dreamteam! Ja, die Spicegirls met hun 'girlpower' waren zo gek nog niet, want wie zijn het buiten je familie die je altijd door dik en dun steunen, aanmoedigen, liefhebben en de kritische noot geven? Juist, je vriendinnen!

Foto week 4 meiden hardlopen

Inmiddels stijgt de spanning behoorlijk en ben ik bezig met de countdown naar THE DATE, 1 augustus. Ik baal als een stekker dat mijn schouder overbelast is en ik niet kan zwemmen. Ik kan me nu alleen focussen op het fietsen en hardlopen, dus ik maak er het beste van! Merk nu ook dat het mentale aspect van de voorbereiding op zo'n sportieve prestatie best wel zwaar is en dat ik blij ben met elke aanmoediging. Hoe gaan jullie daarmee om?

GO GO GO, FITGIRLS, you rock & you can do it!!!!