Van fitgirl naar yogagirl

Mind & Wellness door dali-brackenie

Een paar jaar lang was ik een diehard #fitgirl, ook al voelde het op dat moment misschien niet zo. Bijna dagelijks naar de sportschool gaan was namelijk een routine waar ik in zat en ik vond het heerlijk. Gemiddeld stond ik zes dagen per week in de sportschool en op die zevende dag, de rustdag, vond ik het erg lastig om niet te sporten. Ik was standaard te vinden in het krachthonk en daagde mijzelf uit door steeds weer wat zwaarder te trainen. Daarnaast was ik ook op het gebied van voeding veel bezig met sporten en at ik het liefste zo veel mogelijk eiwitten en zo min mogelijk vetten. De kipfilet en eieren vlogen erdoorheen, niet wetende dat ik een jaar later vegetarisch zou worden.

Kan fitnessen een obsessie zijn?

Aangezien ik altijd al erg sportief ben geweest voelde deze lifestyle voor mij ook totaal niet als een obsessie. Maar achteraf gezien was het toch wel een obsessie, want als er ook maar iets veranderde aan mijn dag waardoor ik ineens niet naar de sportschool kon, dan was ik gelijk chagrijnig. Ik maakte elke week een planning van welke oefeningen ik zou doen in de sportschool en aan de hand daarvan at ik ook. Steeds maar weer zwaarder trainen en mijzelf blijven uitdagen, ik vond het heerlijk! Tot die ene dag in december…

Tijdens een squat ging ik ineens door mijn rug. Ik voelde een helse steek in mijn onderrug en kon amper meer lopen, waardoor alle alarmbellen afgingen. Mank en kreunend liep ik zachtjes naar de kleedkamers toe en hoopte ik dat het de volgende dag weer over zou zijn. Maar helaas, de pijn bleef maar zeuren en trok ook niet weg. Ik ging aan de slag bij een osteopaat en na een paar behandelingen wilde ik toch weer gaan fitnessen, want je bent een fitgirl of je bent het niet, toch? Maar telkens voelde ik weer helse pijn in mijn onderrug en daarna moest ik van mijn osteopaat een maand rust nemen. Dat vond ik erg pittig, wat moest ik ineens met al die vrije tijd doen? De rugklachten gingen maar niet over en na een tijdje heb ik met tranen in mijn ogen mijn sportschool abonnement opgezegd. Bye bye fitness, maar wat nu?

Van fitgirl naar yogagirl

Na een paar weken rust besloot ik om te starten met yoga. Van zwaar trainen met gewichten tot rustig stretchen op meditatie muziek, was dit wel iets voor mij? Ik probeerde verschillende yogalessen via YouTube en al snel merkte ik hoe leuk ik het vond. Yoga kan je prima doen met rugklachten en het is ook veel liefdevoller voor je lichaam. Tijdens deze transitie van fitgirl naar yogini besloot ik ook om mijn voedingspatroon te veranderen. Het voelde namelijk erg onnatuurlijk om eiwitshakes te drinken terwijl ik juist bezig was met rustig tot mijzelf komen en mijn lichaam weer opnieuw te leren kennen. Ik besloot om een maand vegetarisch te eten en te kijken of het wat voor mij was.

Na een paar maanden ging het steeds beter met mijn rug en werd ik een typische yogini. Elke ochtend startte ik mijn dag met een heerlijke vinyasa flow, waarbij ik ook steeds beter werd in alle oefeningen. ‘Yoga is not about touching your toes, it’s about what you learn on the way down’. Deze mantra spookte vaak door mijn hoofd terwijl ik yoga deed. Veel mensen beginnen al niet aan yoga omdat ze denken niet lenig te zijn, maar het is echt veel meer dan dat. Bij yoga focus je juist continu op je ademhaling en in dezelfde flow doe je ook de vinyasa’s. Het is een sport waarbij je body én mind traint, iets waarbij je met fitness totaal niet mee bezig bent.

Nooit meer terug naar de sportschool

De rugklachten werden gelukkig steeds minder, maar toch besefte ik me dat ik niet meer terug wilde naar de sportschool. Yoga was namelijk echt mijn ding geworden en mijn drukke persoonlijkheid kwam ook eindelijk tot rust. Wie had dat ooit gedacht? Ook mijn eetpatroon bleef vegetarisch, want eigenlijk vond ik het heerlijk zo zonder vlees en vis. Na een tijdje ben ik zelfs meer plantaardig gaan eten, want hier kreeg ik ook veel energie van.

In een jaar tijd maakte ik een enorme verandering mee, van fitgirl naar yogagirl. Van mijzelf hard pushen met pompende beats in mijn oren, tot sierlijke bewegingen maken en helemaal in mijn lichaam komen. Als je mij ooit had verteld dat ik yoga geweldig zou gaan vinden, had ik je denk ik hard uitgelachen. Nu is het mijn droom om naar India gaan en daar een yogaopleiding te volgen. Niet alleen om mijzelf te ontwikkelen op dat gebied, maar ook om er anderen mee te kunnen helpen in de toekomst.

Mijn lichaamsbeeld veranderde door yoga

Ook mijn lichaamsbeeld veranderde erg tijdens deze transitie, van kritisch naar positief. Bij fitnessen ben je erg gefocust op hoe je eruitziet – je staat immers vaak kijkend in de spiegels te trainen – terwijl je bij yoga vooral bezig bent met het naar binnen keren. Je gaat liefdevoller om met je lichaam en je wordt ook liever naar jezelf toe. Van focussen op de groei van je billen na maanden squatten, naar de focus van hoe je je voelt na een heerlijke yoga sessie. 

De reden dat ik deze blog schrijf is dat jij misschien net ook dit zetje nodig hebt om eens goed te luisteren naar je lichaam. Er is helemaal niks mis met fitnessen, ik vond het zelf ook heerlijk. Maar als ik er achteraf op terugkijk was het voor mij wel een obsessie, waarbij ik erg gefocust was op het creëren van het ideale lichaamsbeeld. Misschien wil je dat ook graag wat meer loslaten en ervaren hoe het is om te bewegen op de flow van je lichaam. Dan weet ik zeker dat yoga wat voor je is. Probeer het eens en ervaar hoe fijn het kan zijn! En zo niet, zorg dan vooral ook dat je niet over je grenzen gaat zoals ik deed. Na jarenlang rugklachten gehad te hebben ben ik er eindelijk vanaf, maar die pijn wens ik niemand toe. Je hebt maar één lichaam, dus zorg er goed voor en luister naar de signalen die het je geeft.

Hopelijk kan ik jou ook inspireren om minder zooi te eten en zo een gezonde levensstijl te creëren. Wil je nog meer tips ontvangen voor een gezonde en duurzame lifestyle? Neem dan een kijkje op mijn blog of volg mij via Instagram.

Liefs,

Dalí