Ik mediteerde elke dag 30 minuten en dit is wat er gebeurde
Mediteren wordt door veel mensen vaak gezien als iets zweverigs, maar zelf vind ik dat echt wel meevallen. Als je mediteren eenmaal onder de knie hebt merk je namelijk hoe fijn het kan zijn om even wat meer rust te creëren in je hoofd, zodat je ook geconcentreerder werkt en minder snel in de stress schiet. Ik mediteer al jaren, maar om eerlijk te zijn doe ik dit nooit erg gestructureerd. Soms heb ik fases dat ik elke dag een kwartiertje mediteer, maar soms zijn er ook tijden dat ik het maar één keer per week doe. Na de hectische decembermaand besloot ik om vanaf januari elke dag een halfuur te mediteren. Eigenlijk heb ik dit goede voornemen al jaren, maar dit jaar besloot ik om er écht voor te gaan.
Begin makkelijk met een geleide meditatie
De eerste werkdag na mijn vakantie had ik in koeienletters in mijn agenda geschreven dat ik elke dag moest mediteren, anders was ik bang dat ik het misschien wel zou vergeten. Ik besloot om het halfuur in twee stukken op te delen, een kwartier bij het opstaan en een kwartier voor het slapengaan. Ik maakte het mijzelf erg comfortabel door op een dik kussen op de grond te gaan zitten, een ontspannen houding aan te nemen en via YouTube een fijne geleide meditatie op te zetten. Omdat ik nog zo lekker relaxed was van de vakantie ging deze eerste meditatie mij goed af. Ook ’s avonds vond ik het heerlijk om voor het slapengaan te mediteren en gelijk merkte ik al dat ik veel dieper sliep.
De tweede dag daarentegen was verschrikkelijk. Ik had een drukke dag en merkte ook dat ik mijn focus totaal kwijt was tijdens het mediteren. Terwijl ik daar voor mijn ontbijt weer op een kussentje op de grond zat, kon ik de eerste 10 minuten alleen maar denken aan wat ik allemaal nog moest doen die dag. ‘Nee Dalí, niet nadenken, je zit hier juist om even helemaal tot rust te komen en je gedachten voorbij te laten zweven.’ Nou, dat lukte dus totaal niet. Na 10 minuten stopte ik er maar mee, want mijn monkey mind bleef maar malen. ’s Avonds ging het gelukkig beter en kreeg ik met de geleide meditatie mijn hoofd wat rustiger.
Even geen zachte stem en rustgevende pianomuziek
Op de derde dag besloot ik om te ervaren hoe het was om zelf te mediteren. Even geen zachte stem en rustgevende pianomuziek die mijn geest zouden kalmeren, maar gewoon mijn eigen mind. Gelijk merkte ik dat ik dit veel fijner vond. De eerste 5 minuten besloot ik om heel bewust te focussen op mijn ademhaling, waardoor mijn geest wat meer tot rust kwam. Daarna hield ook mijn bovenkamer ineens op met nadenken en ervaarde ik pure rust. Wauw, wat een ontzettend fijn gevoel! Als er een gedachte op kwam dan liet ik deze voorbij zweven, maar ik gaf er verder geen aandacht aan. Dit hield ik gelijk een stukje langer vol, in totaal wel 20 minuten. Daarna voelde ik dat mijn benen niet meer lekker zaten en wilde ik maar al te graag uit deze ongemakkelijke pose komen. Deze dag lukte 30 minuten mediteren mij helaas niet, maar 20 minuten vanuit mijzelf mediteren vond ik heerlijk.
Die dag was ik gedurende de dag veel rustiger en schoot ik ook minder snel in de stress. Bovendien was ik wat meer bewust in het moment aanwezig, in plaats van telkens maar aan het vliegen en weer door naar de volgende to-do op mijn agenda. Wist je dat uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat mensen die mediteren blijvende emotionele balans creëren? De hersenactiviteit in het deel van de hersenen wat emoties regelt wordt namelijk lager, waardoor je je emoties beter onder controle hebt. Ook hebben verschillende studies, van onder andere Harvard Universiteit, aangetoond dat door middel van meditatie de Alpha Golven in je hersenen toenemen. Hierdoor kan je beter leren en meer informatie verwerken. Ook word je creatiever en gebruik je beide hersenhelften, in plaats van eentje. Je bent dan ook beter geconcentreerd en informatie die ons kan afleiden wordt er door deze Alpha Golven juist uitgefilterd.
Dag vier en vijf vlogen voorbij, want opeens had ik de smaak te pakken. Vaak deed ik ’s ochtends voor het werk een meditatie van 20 minuten, waarbij ik dan helemaal in stilte tot mijzelf kwam. ’s Avonds deed ik het voor het slapengaan nogmaals 10 minuten, om zo in een diepere slaap te komen.
Focussen op een bewuste ademhaling
Daarna was het weekend en juist omdat ik vrij was en veel wilde doen, kwam ik er moeilijker in. Vreemd eigenlijk, want je zou juist denken dat een drukke werkweek zorgt voor meer chaos in je hersenen dan een gezellig weekend. Maar tijdens mijn meditatie van zaterdagochtend was ik druk bezig met mijn boodschappenlijstje doornemen en plannen maken voor die dag. Ik had het gevoel dat ik er na een kwartier mediteren nog steeds niet in zat, maar besloot deze keer om juist door te gaan. Ik haalde dieper adem, hield mijn adem ook even vast voordat ik weer uitademde en probeerde op die manier nóg bewuster te focussen op mijn ademhaling. Vooral het vier seconden vasthouden van mijn ademhaling hielp, want daardoor was mijn focus weer terug en kwam mijn monkey mind tot rust. Ik ervaarde weer een heerlijke leegte en voelde mij gelijk stukken beter. Note to self: gewoon even doorzetten als het niet lukt, want je komt er uiteindelijk wel in.
De zondag ging mij gelukkig erg goed af en hierbij lukte het ook om in één keer 30 minuten te mediteren. Wie had dat ooit gedacht? Door beter op mijn ademhaling te focussen kreeg ik mijn gedachten eindelijk tot rust en kwam ik in die heerlijke, rustgevende mindset terecht. Ook merkte ik dat ik door het mediteren minder prikkels van social media opzocht, omdat deze behoefte minder werd en ik meer naar binnen keerde.
Deze week was niet alleen een experiment om te ervaren hoe het was om dagelijks te mediteren, want ik ga er gewoon mee door. De rust die je er ’s ochtends van krijgt gaf mij zo’n positief gevoel en dat wil ik graag de komende tijd gaan volhouden. Ook merkte ik dat ik veel dieper sliep en minder snel ’s nachts wakker werd. Er zitten dus eigenlijk alleen maar voordelen aan! Het kan misschien even zwaar zijn om die monkey mind in het begin rustig te krijgen, maar daar hebben we allemaal wel last van. Uiteindelijk zal je ervaren hoe heerlijk het is om helemaal niks meer te denken en je gedachten als wolkjes voorbij te laten zweven. Laat ik deze blog even afsluiten met deze mooie quote. ‘A calm mind is like water. When it’s turbulent, it’s difficult to see. When it’s calm, everything becomes clear.’