Say What? Veel voorkomende yogatermen uitgelegd

Fit & Training door fitgirlcode

Als je net bent begonnen met yoga vliegen de nieuwe termen je om de oren en dat kan misschien verwarrend zijn. In de les gaat het over een Ujjayi breath of Savasana. Je doet met de docent en de rest van de klas mee, maar vraagt je af wat dat nou precies betekent. Bekend? Wij leggen een aantal veel voorkomende yogatermen aan je uit.

Yogi, Yogini

Laten we hiermee beginnen. Een yogi is simpelweg iedereen die yoga beoefent. Jij dus ook! Vrouwelijke yogi's worden soms ook wel yogini genoemd.

Pranayama

Het woord Pranayama bestaat uit 2 delen: Prana betekent levenskracht, en ayama staat voor beheersing. Als het in een yogales gaat over Pranayama, gaat het over de beheersing van de ademhaling.

Ujjayi Breath

Van Pranayama komen we bij het volgende, namelijk de Ujjayi Breath. Dit is een specifieke ademhalingstechniek die regelmatig in yogalessen wordt gebruikt. De techniek kan je helpen om rustig te blijven ademen en de aandacht bij de adem te houden. Je voert hem uit door je keel tijdens het in- en uitademen een beetje dicht te knijpen. Docenten beschrijven het geluid dat je maakt wel eens als het geluid van de oceaan, of alsof je tegen een spiegel ademt om hem te vervagen.

Asana

Een Asana is een fysieke houding die je uitvoert tijdens de yogales. In sommige lessen, zoals yin yoga, blijf je langer in één asana. In meer dynamische lessen, zoals een vinyasa flow, beweeg je van de ene naar de andere asana.

Sun Salutation

Als je wat vaker naar de meer actieve yogalessen gaat ken je deze maar al te goed. De Sun Salutation, of zonnegroet, is een opeenvolging van houdingen die je achter elkaar in een flow uitvoert. Hij bestaat uit aantal basishoudingen, maar je kunt hem helemaal opbouwen door verschillende dingen toe te voegen. Het is een goede workout voor je hele lichaam!

Savasana

Eindelijk het moment waar je de hele les op hebt gewacht... savasana. Maar hoewel je helemaal relaxed op je rug op de grond ligt, is deze houding uitdagender dan hij lijkt. Dit is niet alleen het moment voor jouw lichaam om te ontspannen, maar ook voor je gedachten. Probeer in het moment te blijven en alle gedachten die naar boven komen even los te laten. Ook over wat je straks gaat koken, of je fiets eigenlijk wel op slot staat, hoe veel je morgen moet doen op je werk... Dit wordt niet voor niets wel eens de moeilijkste pose in yoga genoemd!

Namasté

Dit heb je waarschijnlijk aan het eind van de meeste yogalessen gehoord, maar weet je ook wat het betekent? De letterlijke vertaling van namasté die vaak wordt gegeven is "the spirit in me bows to the spirit in you". Het is dus een respectvolle begroeting, waarmee je zegt te "buigen" naar de ander. Hierbij houd je je handen tegen elkaar voor je borst en zeg je "namasté".

Hopelijk zijn hiermee een aantal yoga-termijnen duidelijker voor je geworden! Zijn er meer termen die jij wel eens opvangt tijdens een yogales die bij jou vraagtekens oproepen? Laat het vooral achter in de comments, misschien kunnen wij het ophelderen!