Vegan vs cruelty-free cosmetica: Wat is het verschil op de labels?

Lifestyle & Tips door chrismuru

Als je bewust bezig bent met wat er allemaal in je cosmeticaproducten zit, dan betekent dit dat je regelmatig ingrediëntenlijstjes aan het ontcijferen bent. We hebben het al eens gehad over sulfaatvrije shampoo, maar je zult ongetwijfeld ook wat onbekende ingrediënten tegenkomen. Niet alle veelgebruikte termen zijn gereguleerd, dus het is niet zo verwonderlijk dat er weleens wat verwarring over kan ontstaan. Neem nu de termen ‘vegan’ en ‘cruelty-free’. Op het eerste gezicht lijken ze wellicht hetzelfde te betekenen, maar dat is niet het geval. Hieronder leggen we je uit wat je moet weten over vegan vs cruelty-free cosmetica.

Vegan cosmetica

Vegan cosmetica producten bevatten geen dierlijke producten. Er zijn merken die eveneens het label ‘cruelty-free’ dragen, maar op zichzelf verwijst de term ‘vegan’ alleen naar de ingrediënten van het product. Het feit dat een product geen dierlijke ingrediënten bevat, betekent echter niet dat de formule niet op dieren is getest.

Je weet misschien wel dat collageen-producten dierlijke proteïnen bevatten. Maar er worden ook ingrediënten gebruikt waarvan je misschien niet weet dat ze van dieren afkomstig zijn. Neem nu bijvoorbeeld karmijn. Deze rode kleurstof, die bijvoorbeeld gebruikt wordt om je lipstick zijn rode kleur te geven, is afkomstig van kevers. En dan is er natuurlijk nog honing en bijenwas – ook deze ingrediënten worden als dierlijke producten beschouwd. Melkzuur is ook een dierlijk product, tenzij het niet op basis van zuivel is. Ja, melkzuur kun je ook van bijvoorbeeld zuurkool maken.

Cruelty-free cosmetica

Cruelty-free cosmetica verwijst naar producten die niet op dieren zijn getest. De producten kunnen wel dierlijke ingrediënten zoals honing en bijenwas bevatten, maar bij het testproces komen geen dieren aan te pas.

Hoe diervriendelijk een product écht is, weet je echter pas als je naar de details kijkt. Het ‘cruelty-free’ label op een product kan in sommige gevallen namelijk verwijzen naar het eindproduct – terwijl er een ingrediënt in zit dat wél op dieren is getest. Als je zeker wilt weten dat een product helemaal dierproefvrij is, zoek dan naar producten met bijvoorbeeld het Leaping Bunny of PETA certificaat. Dan weet je zeker dat er in geen enkele fase van de productontwikkeling dieren aan te pas zijn gekomen.

Vegan vs cruelty-free cosmetica: de bottom line

Het komt er op neer dat ‘vegan’ en ‘cruelty-free’ twee verschillende dingen zijn. Het zijn zichzelf staande termen, ondanks het feit dat je deze aanduidingen geregeld naast elkaar op verpakkingen aantreft. Ook is het goed om te onthouden dat een product met het label ‘vegan’ en/of ‘cruelty-free’ ook niet per definitie ‘clean’, natuurlijk of biologisch is. Een synthetische formule die geen dierlijke producten bevat is technisch gezien vegan. Zoals altijd geldt: kijk goed naar de labels. Hopelijk maakt dit onderscheid de ingrediëntenlijstjes wat makkelijker te ontcijferen.

Check ook onze top 5 vegan make-up brands voor 2020!