Van deze voordelen profiteer je na het sporten

Fit & Training door chrismuru

Als je honderd mensen zou vragen waarom ze sporten, krijg je waarschijnlijk tientallen verschillende antwoorden. Om sterker te worden, om af te vallen, om fit te blijven, omdat zweten zo lekker is… Als je eenmaal een routine hebt opgebouwd met sporten, zul je merken dat de voordelen van regelmatig sporten ook in andere aspecten van je leven zullen doorsijpelen. Hieronder enkele voordelen waar je na het sporten van profiteert!

Na het sporten profiteer je van:

#1. Minder stress

We hebben allemaal weleens last van stress, maar ten tijde van deze wereldwijde pandemie is dat bij de meeste mensen erger dan normaal. Sporten helpt daarbij. Gedurende een paar uur na een workout maken je hersenen namelijk extra stemmingsverbeterende stofjes aan, zoals serotonine, dopamine en noradrenaline. Heb je een marathon gelopen, dan kunnen die effecten maar liefst een hele dag aanhouden. Stress? Welke stress?

#2. Een goed humeur

Die endorfinen en andere stofjes die zo goed helpen tegen stress, dragen ook bij aan een beter humeur. Je zult merken dat je na een paar weken sporten al een stuk lekkerder in je vel zit, zowel fysiek als mentaal. Bovendien focust je brein zich tijdens het sporten zoveel mogelijk op de workout. Dat leidt je niet alleen af van negatieve gedachten, maar helpt je ook om je de rest van de dag te concentreren op wat je moet doen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat sporten bevorderlijk is voor de hippocampus, het deel van je hersenen dat geassocieerd wordt met nadenken, geheugen en concentratie.

#3. Meer H2O

We weten allemaal dat we eigenlijk te weinig water drinken, maar voor velen is het moeilijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen. Met een actieve levensstijl wordt het een stuk makkelijker. Tijdens en na het sporten drink je automatisch meer water. En dat draagt niet alleen bij aan je sportieve prestaties, maar ook aan je studie of werk en algehele gezondheid. Ook je huid heeft er veel baat bij!

#4. Een betere nachtrust

Heb je last van slaapproblemen? Lig je ’s nachts te woelen, wordt je niet uitgerust wakker? Als je eenmaal een aardige fitnessroutine hebt ontwikkeld, zul je merken dat je een stuk beter slaapt. Dagelijks sporten helpt niet alleen om sneller in te slapen maar bevordert ook de kwaliteit van je slaap.

#5. Een betere houding

Als je sport, dan ben je constant bezig om jezelf te corrigeren. Je bent je bewust van je vorm, je techniek en je houding en let op dat je elke beweging op een veilige manier uitvoert. Geleidelijk aan neem je die aandacht voor je houding ook mee naar de rest van je dag. Daar komt bij dat een sterkere core het veel makkelijker maakt om je rug recht te houden en je schouders naar achteren te trekken.  

#6. Meer verbrande calorieën, ook in rust

Afhankelijk van je hartslag tijdens de training, verbrand je na je training ook nog extra calorieën. En hoe fitter je wordt, hoe meer calorieën je in ‘rustmodus’ kunt verbranden.