4 manieren om je voortgang te tracken zonder weegschaal

Fit & Training door chrismuru

Veel mensen die willen afvallen, gebruiken een weegschaal om hun voortgang te tracken. Voor sommigen werkt dat prima. Maar voor anderen kan de weegschaal zo ontmoedigend zijn dat ze het opgeven. En soms kan de weegschaal ook ongezond en obsessief gedrag triggeren. Vasthouden aan een streefgewicht kan bovendien erg misleidend zijn. Spieren wegen nu eenmaal zwaarder dan vet, dus als je na een paar weken cardio en krachttraining nog steeds niet bent afgevallen, dan wil dat niet zeggen dat je geen vet kwijt bent; je hebt je vet (of in elk geval een deel ervan) simpelweg omgezet in spieren. Dat zal te zien zijn aan je lichaam, maar die weegschaal ziet dat niet. Die laat alleen maar zien hoeveel je weegt. Niets meer, niets minder. Kortom, wil je minder vet, meer spierdefinitie en je comfortabel voelen in je kleding? Dan gaat die weegschaal je niet helpen. Hieronder 4 manieren om je voortgang te tracken zonder weegschaal!

#1. Foto’s

Toegegeven, het zal misschien ongemakkelijk voelen om foto’s van jezelf te nemen als je niet in vorm bent. Maar er zijn slechts weinig dingen zo motiverend als die oude foto’s vergelijken met nieuwe foto’s. Er is een reden dat er zoveel fitness blogs vol staan met before/after shots!

Als je elke dag in de spiegel kijkt (en laten we eerlijk zijn, dat doen we) dan merk je die subtiele, geleidelijke veranderingen in je lichaam niet. Maar als je terugkijkt naar foto’s van een paar weken of maanden geleden, dan kun je echt zien hoe veel je lichaam is veranderd.

#2. Lichaamsmaten

Scoor een meetlint en meet de verschillende delen van je lichaam op. De omtrek van je bovenbenen, je buik, je billen… zorg dat je de afmetingen noteert in een invuldagboek of fitness journal (inclusief datum!) of gebruik een fitness tracker. Zo kun je over een tijdje meetbare resultaten zien!

#3. Fitheid

Degenen die een weegschaal gebruiken, zijn doorgaans gefocust op het omlaag brengen van getallen. Waarom probeer je niet om getallen omhoog te brengen? Ook hierbij komt een fitness journal of app goed van pas. Je begint met een basislijn. Noteer bijvoorbeeld hoeveel push-ups je kunt doen zonder te stoppen (én met de juiste techniek!) of hoe lang je een plank kunt vasthouden. Of hoe lang je erover doet om vijf kilometer te hardlopen. Na een maand doe je precies hetzelfde. Vergelijk je nieuwe getallen met die van een maand geleden. Zien hoeveel sneller of sterker je bent geworden kan super motiverend zijn!

#4. Kleding

Hoe je kleding zit kan ook een goede indicatie zijn van je voortgang. Merk je dat je een riem nodig hebt terwijl je jeans eerst een beetje krap zaten? Valt dat shirtje wat losser? Heb je minder ‘beha vetjes’? Ook dat zijn signalen van voortgang waarvoor je geen weegschaal nodig hebt.