Waar moet je op letten bij voedingssupplementen kopen?

Body & Health door sophie-koopmans

Krijg je dag in dag uit te weinig vitamines, mineralen en/of vetzuren binnen? Onderneem dan actie. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan namelijk gevolgen hebben voor jouw lichaam. Je kunt jouw eetpatroon aanpassen, maar voedingssupplementen kunnen ook uitkomst bieden. Gebruik deze overigens nooit ter vervanging van, maar alleen als aanvulling op voedsel. Heb je nog niet eerder voedingssupplementen gekocht? Dan ben je hier aan het juiste aders. In deze tekst vertellen wij je namelijk waar je op moet letten bij voedingssupplementen kopen.

1. Gebruik van vulstoffen

Wie nog niet eerder voedingssupplementen gebruikt heeft, twijfelt mogelijk nog. Daarom wil je er waarschijnlijk geen groot bedrag voor neertellen. Toch raden wij je niet aan om voorde goedkoopste voedingssupplementen te kiezen. Waarom niet? Omdat deze vaak vulstoffen bevatten. Dergelijke stoffen hebben geen enkele functie, waardoor je in principe een stuk duurder uit bent. Kijk daarom altijd naar het gebruik van vulstoffen voordat je voedingssupplementen koopt. Kies je voor vitamine D supplementen zonder vulstoffen? Dan merk je sneller effect dan wanneer je voor supplementen met vulstoffen kiest.

2. Vorm van de supplementen

De laatste jaren zijn meer en meer Nederlanders voedingssupplementen gaan gebruiken. Het aanbod is hierdoor ook alsmaar groter geworden. Zo zijn supplementen vandaag de dag verkrijgbaar in verschillende vormen. Je kunt bijvoorbeeld voor kauw- of bruistabletten kiezen, maar ook voor capsules. Wie op zoek is naar voedingssupplementen met omega 3 visolie kan eveneens druppels kopen. Sommige supplementen zijn zelfs in poedervorm verkrijgbaar. Bepaal daarom eerst wat jou de beste vorm lijkt. Houd je niet van tabletten? Kies dan voor druppels of poeder. Dit kun je namelijk toevoegen aan een maaltijd of een glas drinken, waardoor je niet door hebt dat je het inneemt.

3. Eén of meer vitamines en/of mineralen?

Ben je van plan voedingssupplementen te kopen? Kijk dan goed naar het aantal vitamines en mineralen dat in de supplementen zit. Je kunt namelijk voedingssupplementen met maar één vitamine of mineraal kopen, maar we kennen ook zogeheten multisupplementen. Zoals de naam je mogelijk al doet vermoeden, bevatten deze supplementen een combinatie van vitamines of van vitamines en mineralen. Heb je een tekort aan meerdere vitamines en/of mineralen? Dan zijn multisupplementen ideaal. Je hoeft dan namelijk niet allerlei verschillende supplementen te kopen.

4. Houdbaarheidsdatum

Veel mensen vinden het vanzelfsprekend om naar de houdbaarheidsdatum te kijken voordat zij iets kopen. Toch gebeurt dit bij voedingssupplementen lang niet altijd. Omdat het om tabletten, capsules, druppels of poeder gaat, denken veel mensen dat supplementen onbeperkt houdbaar zijn. Helaas is dit niet het geval. Reden genoeg om altijd eerst een blik op de houdbaarheidsdatum te werpen voordat je voedingssupplementen koopt. Koop de supplementen bij voorkeur niet als de houdbaarheidsdatum in de nabije toekomst ligt. Hierdoor kun je mogelijk een groot deel van de supplementen weggooien en dat is zonde.