Waarom het goed is de dag te beginnen met een koude douche

Body & Health door Chloe

In de zomer is een koude douche wel lekker, maar de rest van het jaar moet je er waarschijnlijk niet aan denken. Toch is het goed om hier even doorheen te bijten. Zodra het went is het namelijk heerlijk. En laat het nou ook nog eens meerdere voordelen met zich meebrengen.

 

Een koude douche

Het is niet voor niets dat ijsbaden helemaal hip zijn. Ze brengen namelijk verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Gaat dit nog net iets te ver voor je? Dan kun je ook gewoon onder de koude douche stappen. Wij vertellen je waarom.

Een koude douche tegen stress

Heb jij een stressvolle periode? Dan kan een koude douche nog wel eens heerlijk ontspannend zijn. Koud douchen werkt namelijk stressverlagend. Uit onderzoek uit 1994 bleek dat mensen die regelmatig in koud water zwommen een veel lager stressniveau hadden. Hoe fijn is dat?

De dag beginnen met een koude douche

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat je meteen wakker bent door ’s ochtends koud te douchen. Dit is natuurlijk niet voor niets. Je lichaamstemperatuur blijft namelijk op peil en je zuurstofopname wordt verhoogd. Hierdoor verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen en word je alerter. Een goed begin van de dag kunnen we wel zeggen.

Gewichtsverlies

Probeer je van wat extra kilo’s af te komen? Dan moet je misschien maar eens de douche wat kouder zetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat koud douchen de aanmaak van bruin vet stimuleert. Dit is het vet dat we juist wel willen. Het zorgt er namelijk voor dat het ons warm houdt bij kou. Je stofwisseling wordt gestimuleerd waardoor je ook in rust meer calorieën zal verbranden. 

Spierherstel

Heb je vaak last van spierpijn? Dan kan koud douchen daar een oplossing voor zijn. Het kan spierpijn namelijk aanzienlijk verlagen. Een goede reden om na het sporten dus meteen onder de koude douche te springen. Lekker fris en je bent zo afgekoeld na een zware training.