5 redenen waarom je Epsom zout in huis moet halen

Fit & Training door chrismuru

Epsom zout is niet hetzelfde als het tafelzout of zeezout dat je in je kruidenrekje hebt staan. Epson zout is namelijk een chemisch samenstelling van magnesium en sulfaat. De naam is afkomstige uit het gelijknamige Engelse plaatsje, waar het voor het eerst werd ontdekt. Dat is overigens al een tijdje geleden; al in de zestiende eeuw gingen er mensen naar Epsom vanwege de natuurlijke bronnen en genezende eigenschappen van het water. Tegenwoordig staat Epsom zout bekend als een wondermiddeltje voor spierherstel. Maar dat is niet het enige! Hieronder 5 redenen waarom jij als #fitgirl Epsom zout in huis moet halen. Voeg het simpelweg toe aan je volgende bad (of voetenbad, als je geen bad hebt) en ontdek de voordelen!

Epsom zout…

…helpt tegen spierspanning en spierpijn

Tijdens een intense training maken je spieren melkzuur aan – dit is wat verantwoordelijk is voor die spierpijn die je de volgende dag(en) voelt! Epsom zout bevat magnesium, dat helpt om het melkzuur in je spieren af te voeren. Het helpt ook de spier- en zenuwfunctie te reguleren. Daarbij speelt magnesium een belangrijke rol bij de opname van vitaminen in je lichaam. Dit alles draagt bij aan het verlichten van spierpijn en spierspanning.

…is een zeer effectieve manier om te detoxen

Magnesium is een belangrijk element bij het ontgiften van het lichaam. Het voorkomt dat zware metalen zoals kwik, lood en aluminium de lichaamscellen kunnen binnendringen. Door wekelijks een bad met Epsom zout te nemen, zorg je dat dergelijke schadelijke stoffen beter kunnen worden afgevoerd.

…maakt je huid heerlijk glad en zacht

Als je Epson zout mengt met kokosolie (en eventueel een paar druppeltjes essentiële olie) heb je een geweldige scrub! Het verwijdert dode huidcellen terwijl de ontstekingsremmende eigenschappen van het magnesium helpen tegen irritaties (bijvoorbeeld bij ingegroeide haartjes).  

…reinigt je hoofdhuid en geeft je haar meer volume

Meng gelijke delen Epson zout met je gewone shampoo en gebruik dit om één keer per week je hoofdhuid een ‘deep cleanse’ te geven. Dit helpt dode huidcellen, schilfers en shampooresten te verwijderen. Spoel het mengsel uit, smeer je punten in met conditioner, laat intrekken en spoel nog een keer uit. Je hoofdhuid is weer lekker schoon en je haar heeft zichtbaar meer volume!

…verbetert de spijsverbetering en verlicht constipatie

Epsom zout kan ook oraal worden genomen. Dit is ideaal als je te maken hebt met een magnesiumtekort. Maar het draagt ook bij aan een gezonde spijsvertering. Om van deze voordelen te profiteren kun je twee theelepeltjes van het spul oplossen in een kwart liter water en dat opdrinken. Zorg wel dat het Epsom zout dat je gebruikt geschikt is voor orale consumptie!