Waarom transvetten je ergste vijand zijn

Fit & Training door fitgirlcode

Bij Fitgirlcode proberen we iedereen te motiveren om balans in je dieet te vinden. Jezelf af en toe verwennen is heerlijk, maar het is wel belangrijk dat je weet wat de ingrediënten zijn van producten die je in de winkel koopt. Minder voorverpakte en bewerkte (junk)food kopen is een goede manier om dit te doen, maar een ban op transvetten zou helemaal ideaal zijn om niet, zonder dat je het doorhebt, slecht eten te kopen.

Geharde, of ook wel gehydrogeneerde, olies en vetten beginnen als onverzadigd vet, maar wordt daarna chemisch bewerkt zodat het langer houdbaar is. Dit resulteert in transvetten die je vindt in onder andere pizza, fastfood, popcorn, gebak en margarine. Deze transvetten zijn uiterst gevaarlijk voor je gezondheid en dragen bij aan hart- en vaatziekten.

Transvetten in de ban

Denemarken is de eerste van meer Europese landen die transvetten in de ban hebben gedaan. Andere landen verbieden een bepaalde hoeveelheid of dwingen af dat het op het label moet staan. Duidelijke ingrediëntenlijsten vergemakkelijken het maken van gezonde keuzes en zorgen ervoor dat je geen ongewenste chemicaliën eet. Het zou kunnen dat grote voedselfabrikanten (voornamelijk in de USA) een poging doen om te bewijzen dat transvetten helemaal niet slecht zijn voor de gezondheid. Of dit gaat lukken is nog maar de vraag, gezien de verschillende onderzoeken uit voorgaande jaren die bewijzen dat kunstmatige transvetten slecht cholesterol bevorderen en de hoeveelheid aan goed cholesterol in ons lichaam verminderen.

Het is niet altijd mogelijk om homemade snacks bij de hand te hebben of elke maaltijd from scratch te maken. Een regeling over ingrediënten of zelfs een ban op transvetten zouden gezond eten daarom zoveel makkelijker maken. Zelfs op dagen dat je jezelf trakteert op chips of koekjes uit de supermarkt is er weer één ding minder dat schadelijk is voor je gezondheid.

Hoe je vet dan wel gezond moet eten

Het Amerikaanse Institute for Medicine geeft aan dat er geen gezonde levels zijn waarbij je transvetten kunt consumeren. Probeer daarom zo veel mogelijk organische noten, zaden, avocado, eidooiers, vette vis en olie te gebruiken wanneer je vet toevoegt aan je dieet. Vet is namelijk wel hartstikke belangrijk in een uitgebalanceerd dieet!