Wat is intermittent fasting?

Fit & Training door roos-hijwegen

Je hebt het vast wel ergens voorbij horen komen: intermittent fasting. Ik in ieder geval wel. Niet alleen op internet leek iedereen het te doen, maar ook in mijn omgeving kwam deze term steeds vaker voorbij. Ik was toen redelijk ver in mijn fit journey, maar die laatste paar kilo's lukte me net niet. Omdat ik zoveel enthousiaste mensen erover hoorde en het zoveel wetenschappelijk bewezen voordelen heeft, heb ik ervoor gekozen om het ook uit te proberen. Binnenkort vertel ik je in een blogpost alles over mijn ervaringen, maar ik leg nu eerst uit wat intermittent fasting precies is! 

Wat is intermittent fasting

Intermittent fasting is in het Nederlands vertaald 'vasten met tussenpozen'. En dit is eigenlijk precies wat intermittent fasting is. Het houdt namelijk in dat je bepaalde tijden hebt waarin je eet, en de andere tijden eet je niet. Dan vast je dus. Er zijn verschillende manieren om je feeding window (eetperiode) en fast (vastperiode) af te wisselen. Dit zijn de meest populaire methoden van intermittent fasting:

Lean Gains methode

Deze methode wisselt je eetperiodes en vastperiodes binnen 24 uur. Het houdt namelijk in dat je elke dag 16 uur vast, en 8 uur eet. Natuurlijk bedoel ik dan niet dat je 8 uur lang non-stop moet eten, maar dat een feeding window hebt van 8 uur lang waarin je kan eten. De andere 16 uur eet je dus niet. Voor meer resultaat kan de vastperiode verlengd worden tot 20 uur per dag. In dat geval eet je nog maar in een window van 4 uur.

Fast-5 Diet

De naam van deze IF methode is best misleidend. Omdat IF niet gaat over wat je eet - zoals bij een dieet - maar over wanneer je eet, kun je het geen dieet noemen. Je moet het eerder zien als een eetpatroon. Het Fast-5 Diet gaat ook over een periode van 24 uur. In plaats van een feeding window van 8 uur heb je met deze methode er een van 5. Je vast dan dus 19 uur per 24 uur. De tijden waarop je eet, zijn bij voorkeur tussen 17.00 uur en 22.00 uur. De gedachtegang hierachter is dat dit overeenkomt met hoe onze voorouders leefden. Zij moesten 's ochtends jagen en hadden alleen 's avonds tijd om te eten.

Warrior dieet

Het Warrior dieet is wel echt een dieet. Bij deze methode wordt namelijk ook specifiek aangegeven om paleo te eten. Nog een verschil tussen het Warrior dieet en andere IF methoden is dat je niet een eet- en vastperiode hebt. In plaats daarvan gaat het nu om een underfeeding en overfeeding periode. Tijdens je underfeeding periode, die 20 uur per 24 uur duurt, mag je alleen maar lichte snacks eten. Dan kan je denken aan fruit of eiwitshakes. Na 20 uur begint je overfeeding periode. Dan eet je grotere maaltijden volgens het paleo dieet.

Alternate day fasting

Bij deze methode wissel je jouw vastperiodes af per dag. De ene dag vast je dus, de andere dag eet je normaal. Het is dan ontzettend belangrijk dat je op je eetdag gezond en gevarieerd eet, anders wordt de vastdag erg zwaar.

5:2 Dieet

Bij de 5:2 methode is de vastperiode een stuk langer dan bij vorige methoden. Nu vast je namelijk niet per 24 uur, maar gaat het om dagen. Je eet 5 aaneengesloten dagen normaal, en je vast 2 aaneengesloten dagen - dus 48 uur. Als je 48 uur vast, is dat natuurlijk heel lastig vol te houden. Daarom eet je wel wat in die 2 dagen, maar heel weinig. Als vrouw eet je niet meer dan 500 calorieën per dag!

Wat zijn nou de voordelen?

Vasten wordt bijna nooit gezien als iets positiefs, eerder als iets zwaars, of wat ongezond is. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door kortere periodes te vasten juist veel voordelen met zich meebrengt. Ik zet ze even op een rijtje:

  • Een betere hormoonbalans: je lichaam wordt gevoeliger voor insuline, wat betekent dat je suiker efficiënter worden opgenomen in je bloed.
  • Je lichaam maakt meer groeihormoon aan, wat je spiergroei kan bevorderen.
  • Versnelde vetverbranding, omdat je lichaam weer leert hoe het vet moet verbranden, in plaats van de vele suikers die je door voeding binnenkrijgt.
  • Bloedsuikerspiegel is stabieler, waardoor jij je beter gaat kunnen focussen en minder pieken in je humeur zal ervaren.
  • Het kan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker verminderen.
  • Verbetert de balans tussen LDL en HDL cholesterol.

Is het voor iedereen?

Nee, helaas niet. Als je wil aankomen in spier, bijvoorbeeld, is dit erg lastig met Intermittent Fasting. Ook is het voor sommige mensen erg lastig om IF in hun schema te passen. Verder reageert niet elk lichaam goed op een vastperiode. Wat belangrijk is, is dat je de basis hebt. Begin niet met IF als eerste methode in je fit journey. Zorg ervoor dat je al een gezonde levensstijl hebt voordat je aan IF begint. Daarnaast is er nog niet veel onderzoek gedaan naar het effect van IF op vrouwen. Daarom wordt aangeraden om goed naar je lichaam te luisteren en te kijken wat goed voor jou werkt. Mogelijk is het voor vrouwen beter om een kortere vastperiode in te lasten en niet elke dag te vasten. Bijvoorbeeld, om de dag vast je voor een periode van 12-16 uur. De andere dag eet je gewoon normaal.

Hopelijk weet je nu iets beter wat interemittent lastig inhoudt. Zelf ben ik sinds een paar weken bezig met IF. Ben jij benieuwd naar mijn ervaring? Houd de blog dan zeker in de gaten! 

Bronnen: intermittentfasting.nl, Jesse van der Velde, Droge Spieren, Optimale Gezondheid, happyhealthy.nl, Voedzo

Waarom jouw crash-dieet niet werkt? We leggen het hier uit! >

Wil je meer van mij zien? Lees dan mijn artikelen of volg me op Instagram op @rooshijwegen!