5X Wat te doen met je avocado pit

Food & Recipes door roos-aduagyei

Ik eet er denk ik een stuk of 5 per week en ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Avocado's, I love 'em. Het zijn mijn beste groene vriendjes waar ik iedere dag rond lunchtijd weer naar uitkijk. Ik eet ze met kipfilet, rijstwafels, een gekookt eitje of op een geroosterde boterham. Die mooie grote pit gooi ik iedere keer zonder na te denken in de prullenbak. Tot dat ik een video op Facebook zag van een meisje die zelfs de pit op at...

Want ja, waarom zou je die mooie pit direct de prullenbak in mikken? Er zijn een hoop creatievelingen die online al hun avocado pit creaties delen. Waar de ene hem opeet, gebruikt de ander het voor een prachtig sieraad. Vandaag zet ik de leukste ideeën voor jullie op een rijtje.

1. Eet hem op

Dit idee hebben jullie misschien al voorbij zien komen op Instagram. De avocado zelf is mega gezond is, maar ook de pit schijnt een bron van vitaminen te zijn. Het is een enorm bitter ding, en dat is dan ook de reden dat men hem liever combineert met een ingrediënten. Deze kokosnoot chocolate-chip smoothie is bijvoorbeeld uitermate goed te combineren met een avo-pit. Het blenden is alleen een ander verhaal: Dat is namelijk best lastig. Een simpele mixer of blender kan zo'n sterke pit vaak niet aan. Zorg er dus voor dat je het met een krachtige keukenmachine doet, want anders kan het fout aflopen met je mooie apparaten...

Fly agaric mushrooms ? (they'll be in my next shop update, late next week I think!)

Een foto die is geplaatst door Jan Campbell (@avocadostonefaces) op

2. Maak er een kunstwerk van

Jan Campbell is een creatieveling uit Ierland die wel heel gek is op avocado pitten. Ze is inmiddels een ware avocado pit beeldhouwster. Op haar Instagram pagina komen elke dag de meest prachtige creaties voorbij. Van paddenstoelen tot schelpen en van gezichten tot planten. Jan heeft een tijd geleden haar eigen Etsy shop opgestart en die loopt inmiddels als een tierelier. Dat is nog eens een originele hobby!

https://www.youtube.com/watch?v=uGlYRziFRuk

3. Gebruik hem voor een maskertje

Maak de pit droog, maal hem tot een poederstructuur en gebruik hem voor je homemade facemask. Je kunt het mixen met bijvoorbeeld olijfolie, honing, kokosnoot olie of citroensap. In deze video van Dulce kun je exact zien hoe je de pit van een avocado gebruikt voor dit fijne beauty product.

4. Groei een avocado boom

Ik weet niet helemaal of dit gaat werken in Nederland, maar een leuk idee is het wel! Je kunt met een pit ook proberen om je eigen avocado boom te kweken. Het enige wat je nodig hebt is de pit, 4 tandenstokers, een glas water en een pot met tuinaarde. Hij heeft flink wat zorg nodig maar hey, dan heb je ook wat!

5. Stop hem in de guacamole

Sommige mensen beweren dat je guacamole langer vers blijft wanneer je de pit erin stopt. De pit zal langzaam maar zeker mineralen vrijlaten die ervoor zorgen dat het avocado gedeelte van de dip langer vers blijft. Ik ga deze tip de eerstvolgende keer dat er guacamole op het menu staat proberen. Ik ben heel benieuwd of het werkt, dat zou namelijk een hele uitkomst zijn!

Wat doe jij over het algemeen met je avocadopit? Heb jij wel eens een van bovenstaande ideeën geprobeerd?