Week zonder vlees

9 maart tot 15 maart 2020 is het de week zonder vlees, de derde editie van dit evenement die in het leven is geroepen door Isabel van De Hippe Vegetariër. Vegetarisch eten is verassend, verreiken, smaakvol en helemaal niet moeilijk, aldus Isabel. Ze krijgt financiële steun van de Green Protein Alliance - een alliantie van Nederlandse bedrijven die zich samen inzetten om hun doel van 50% plantaardige proteïnes in 2025 te verwezenlijken.

Isabel Boerdam: “Ik vind het belangrijk dat de Nationale Week Zonder Vlees een niet-commercieel initiatief is met een duidelijke focus op het doel en de boodschap. Daarom heb ik ervoor gekozen niet enkele grote sponsoren aan te trekken, maar 50+ mooie foodbedrijven te vragen om een bijdrage. Op deze manier kan ik een effectieve, collectief gedragen campagne ontwikkelen. Ook concurrenten steunen het initiatief!”

Het doel van de campagne is dat alle Nederlanders uit te dagen om een week geen vlees en vis te eten. Deze week zijn er in veel supermarkten vegetarische producten in de aanbieding om het voor iedereen aantrekkelijk te maken, ook doen sommige restaurants mee!

Heeft één week vegetarisch eten dan echt zoveel impact?

Je bespaart:

  • 130L water – deze hoeveelheid wordt anders gebruikt voor productie van veevoer, veehouderij en productie van vlees.
  • 76 km autorijden – je bespaart 13.3 KG CO2eq (broeikasgassen), deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en de bereiding van vlees.
  • 770g vlees – de gem. Nederlanders eet zon 110g vlees per dag (waarvan 48% bewerkt) doe dat keer 7 en dan bespaar je dus een kleine kilo vlees!

En al deze cijfers maken dat het eten van vlees de nummer 1 impact heeft op onze planeet. Stop jij met het eten van vlees, dan heb je dus de meeste impact op de aarde.

Er zijn een aantal makkelijke tips voor een beginnende vegetariër:

  • Zorg dat je alles vervangt, maar probeer dat elke keer op een andere manier, zo blijf je gevarieerd eten! Zoals je de ene dag kiest voor een stukje kip en de andere voor een stuk spek werkt dat met vegetarisch eten ook zo. Kies je de ene dag voor een vegetarische vleesvervanger, ga dan de volgende dag voor peulvruchten en weer een andere dag voor noten.
  • Kies voor vleesvervangers waar vitamine B12 aan is toegevoegd of suppleer het. In ons (bewerkte) vlees is ook B12 toegevoegd, dus als je dat niet eet moet je het op een andere manier binnen krijgen. Vaak hebben carnivoren trouwens ook een te laag B12 gehalte, dus een potje B12 aanschaffen is misschien sowieso geen overbodige luxe.
  • Houd het leuk en makkelijk voor jezelf, ga geen rare ingrediënten eten die je niet lekker vindt maar probeer met de smaken waar je wel van houdt receptjes te zoeken. Soms hoef je alleen maar het gehakt voor nep-gehakt te vervangen in je favoriete pasta ;-)
Maartje-drankje

Hoe kan je meedoen? Via https://weekzondervlees.nl/ik-doe-mee/ krijg je toegang tot het digitale Week Zonder Vlees Magazine met pagina’s vol recepten, interviews en groenteweetjes!

Ik hoop dat jullie allemaal net zo enthousiast zijn als ik en dat we deze week lekker kunnen genieten van de heerlijke vegetarische keuken. Kijk voor inspiratie ook zeker op de hashtag #weekzondervlees en dan kan het alleen maar een hele mooie week worden!

Liefs,

Maartje