Zo ongeveer elke vrouw tussen de 12 en 51 heeft er maandelijks last van, maar toch wordt er bijna niet over gesproken: je menstruatie. Tuurlijk, je praat met je vriendinnen weleens over buikkrampen of doorlekken. Maar wanneer heb je het voor het laatst over eicellen, bloedproppen en verdikt slijmvlies in je baarmoeder gehad? Dachten wij ook.

Tijd om dat taboe te doorbreken! Want het is hartstikke normaal waar je elke maand doorheen gaat. Voordat je ongesteld wordt (yay, feest!), gebeurt er al een hele hoop in je lichaam tijdens een cyclus van 23 tot 25 dagen. Denk: groeiende follikels, poppende eicellen en een baarmoederwand die zich klaarmaakt voor dat eitje door warm, cozy en slijmerig te worden. (Klinkt lekker, hè?)

Let’s talk about sex your period

Als jij dan uiteindelijk besluit om dat eitje niet te bevruchten die maand (want: geen seks of aan de anticonceptie), is je baarmoeder een beetje boos. Heeft ‘ie net al die moeite gedaan om zich klaar te maken voor een zwangerschap, gebeurt er helemaal niks. ‘F*ck it, dan gooien we alles er maar uit.’ En dan komt het leukste gedeelte van de maand. Het onbevruchte eitje verlaat, samen met een lading slijmvlies, bloed en wat lichaamsvloeistof, je lichaam. Jep, je bent ongesteld.

The Cycle Series

Yoni, je weet wel – dat merk van biologische tampons en maandverband, heeft samen met regisseursduo Ine & Sanne de cyclus op een awesome (en ietwat expliciete) manier uitgebeeld in een filmpje. No worries, je ziet geen plaatjes van binnenin een vrouw. Wat je wel ziet: veel kleur, grappige visualisaties en eitje dat eenzaam zit te wachten op een bevruchting. Weet je wat? Voordat ik alles verklap, mag je hem zelf gaan kijken.

Waarom Yoni nu precies dit filmpje heeft gemaakt? Om het taboe te doorbreken rondom je ongesteldheid en je meer te leren over je cyclus. Daarnaast vindt het duurzame female hygiene merk het belangrijk dat iedereen weet wat er in tampons, maandverband en inlegkruisjes zit. Wist je namelijk dat zowel de grote merken op de markt als simpele huismerken vaak synthetische vezels in hun producten gebruiken? En dat deze soms parfum of andere synthetische stoffen kunnen bevatten? Gek genoeg staan de ingrediënten helemaal niet vermeld op de verpakking terwijl we dit natuurlijk verwachten van onze andere verzorgingsproducten zoals shampoo of deodorant. Niet echt waar je het slijmvlies en bloed (waar je baarmoeder zó haar best op heeft gedaan) in op wilt vangen, lijkt mij.

Niet voor de poes

Die synthetische vezels zijn namelijk een ideale omgeving voor bacteriën, waardoor je onder andere de ernstige ziekte TSS (toxisch shock syndroom) zou kunnen krijgen. En eerlijk, wetende dat jouw vagina een absorberend orgaan is – ga je daar chemicaliën in stoppen? Liever kies je voor tampons (of maandverband natuurlijk) van biologisch katoen, zonder rare toevoegingen. Want zoals Anna er al eerder over schreef: chemicaliën zijn niet voor de poes.

Was jij je al bewust van de keuzes die er zijn wat betreft tampons, maandverband en inlegkruisjes? En heb jij of ben je van plan de overstap te maken naar biologische producten van katoen? Ik ben benieuwd wat jij van het onderwerp vindt!

menstruatie

Disclaimer: dit artikel is in samenwerking met Yoni geschreven. Dit verandert echter niets aan mijn mening, ik sta 100% achter dit artikel! 🙂

Recommended Posts

2 Comments

  1. Ik gebruik nu al een jaar een menstruatiecup en ik ga nooit meer terug naar tampons! Ook gebruik ik wasbare inlegkruisjes, maar dat is soms overbodig. Sindsdien is alles daar beneden veel gezonder tijdens mijn menstruatie!

    • Hi Evelien,

      Menstruatiecups heb ik veel over gehoord, maar zelf nog nooit geprobeerd! Uit je reactie haal ik dat het een dikke aanrader is? 🙂 Ik hoor van velen dat het in het begin wel even wennen is, klopt dat? Misschien moet ik toch ook maar eens een poging wagen!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.