Wat je moet weten over sporten als je ongesteld bent

Fit & Training door michelle-den-elzen

Is het oké om te sporten als je ongesteld bent? Jazeker! Het kan zelfs je pijn verlichten en jouw humeur verbeteren. Toch zit niet iedereen erop te wachten en dat is hartstikke begrijpelijk. De enige die weet hoe je het beste met jouw eigen lichaam moet omgaan, ben je immers zelfs. Voor alle meiden en vrouwen die wél een workout willen knallen tijdens die tijd van de maand, hebben we wat handige tips en weetjes opgedoken.

Het kan helpen met de symptomen

Een workout kan er zomaar voor zorgen dat jij je minder ellendig voelt tijdens de week van je menstruatie. Bijvoorbeeld doordat je flink zweet tijdens je training, waardoor je opgeblazen buik minder kan worden. Ook kan de endorfine die vrijkomt ervoor zorgen dat jij je niet alleen minder down voelt, maar ook de pijn in je onderbuik vergeet.

Regelmatig sporten kan het minder maken

Als jij regelmatig sport, kan het er uiteindelijk voor zorgen dat alle symptomen minder worden. Onderzoek heeft aangetoond dat als je drie keer per week een workout neerzet je minder lichamelijk klachten zult ervaren wanneer je ongesteld bent. Dit geldt voor hoofdpijn, gevoelige borsten en vermoeidheid, maar ook je bloedverlies kan minder erg worden. Nog een reden voor die fitte lifestyle, dus.

Cardio is beter dan krachttraining

Wil je bovenstaande bereiken? Dan is het goed om dat te doen met cardiotrainingen. Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat het voornamelijk werkt bij cardio waarbij je hartslag flink omhoog gaat. Krachttraining heeft minder resultaat. Qua sporten zelf moet je zelf even aanvoelen wat voor jou het lekkerste werkt. Heb jij genoeg energie om met ijzer te gooien? Lekker doen! Voel jij je wat zwakker? Dan kan lichte cardio meer comfortabel voor je zijn.

Al kun je natuurlijk ook gewoon lekker je workout een keertje skippen en jezelf onder een dekentje op de bank nestelen, met chocolade en warme thee binnen handbereik. Je progressie valt heus niet opeens weg door een keertje niks doen.

Wil jij wel sporten, maar niet het huis verlaten? Probeer dan eens deze oefeningen die je gewoon vanaf de bank kunt doen >