Wespensteek? Zo kan je dat het beste aanpakken
Augustus is begonnen en dat betekent ook dat de wespen actiever worden. Er is al meerdere keren in het nieuws voorbijgekomen dat we deze zomer wel eens met een wespenplaag te maken kunnen krijgen. De kans dat je gestoken wordt zit er dus flink in. Daarom vertellen wij je hoe je een wespensteek het beste kan behandelen.
Help, ik ben gestoken door een wesp
Wanneer je een wesp je gestoken heeft dan is de kans dat je dit niet merkt erg klein. De plek kan namelijk behoorlijk pijnlijk aanvoelen. Daarbij kunnen ook klachten als een plaatselijke zwelling, roodheid en jeuk optreden. Wespen laten geen angel achter. Zit er wel een angel op de plek waar je gestoken bent? Dan ben je waarschijnlijk het slachtoffer geweest van een bij. Deze laten hun angel namelijk wel achter.
Wat te doen bij een wespensteek?
Over het algemeen is een wespensteek naast dat het heel vervelend is vrij onschuldig. Tot zijn er wel situaties waarin het gevaarlijk kan zijn. Bijvoorbeeld als je gestoken bent in je mond of keel. In dit geval kan je beste op een ijsblokje zuigen om zwelling tegen te gaan en 112 bellen. Ook kan het zijn dat je allergisch bent voor een wespensteek. Dan kunnen er symptomen als benauwdheid, schokverschijnselen en zwelling in de hals plaatsvinden. Wanneer iemand weet dat hij of zij allergisch is, is de kans groot dat hij of zij een EpiPen bij zich heeft. Dien deze dan direct toe.
Behandeling wespensteek
Gelukkig is er in de meeste gevallen niets gevaarlijks aan een wespensteek. Het is dan vooral belangrijk om de plek waar je gestoken bent goed te koelen tegen de zwelling. Verder kan je de plek ook insmeren met een zal om huidirritatie tegen te gaan.