Wielrennen in de winter?

Tips door nathalie

Eerlijk is eerlijk… Ik ben een mooi weer wielrenster. Mij zie je pas op de fiets als de temperatuur boven de 15 graden uit komt en het zonnetje volop schijnt. Toch begin ik het wielrennen te missen. Wielrennen in de winter? Het kan zeker!

De winter zorgt voor best wat extra uitdagingen. Het is koud, vroeg donker, nat en vaak erg glad. Bereid je dan ook goed voor, voordat je de fiets opstapt!

Wielrennen in het donker

Daglicht is in de winter behoorlijk schaars en helaas hebben we overdag vaak andere verplichtingen. Ben je van plan in de avond nog een rondje te maken? Vergeet niet om goede verlichting aan te schaffen. De gemiddelde wielrenfiets is nu eenmaal niet voorzien van een koplamp en achterlicht. ;)

Wielrennen in de kou

Met je korte wielrenbroek en top red je het in de winter helaas niet. Schaf een lange wielrenbroek, een goed winddicht jack, een lang paar wielrenhandschoenen en een paar overschoenen (voor als het echt koud is) aan.

Check voordat je de deur uit gaat altijd even buienalarm. Je wilt tenslotte niet in de regen fietsen! Regen zorgt voor gevaarlijke taferelen. Vergeet tot slot je warming up niet. Warm je spieren goed op voordat je de deur uit stapt om blessures te voorkomen.

Vind jij het toch te koud? Dan kun je ‘s winters ook je fiets binnen op een Tacx trainer zetten. Of wat dacht je van een lesje spinning? Zo blijft je conditie ook in de winter behouden en hoef je niet in het voorjaar weer van voor af aan te beginnen.

Onderhoud racefiets

Regen, sneeuw en pekel doen je racefiets zeker geen goed. Geef je racefiets dan ook net iets regelmatig een flinke schoonmaakbeurt. Focus extra goed op je kettingkast. Natuurlijk kun je ook denken aan een spatbord...

Fiets jij ook door in de winter? Of ben je net als ik een echte mooi weer wielrenster? Ik ben erg benieuwd naar jouw mening en of je nog tips voor me hebt.