Haver, havervlokken, havermout: wat is het allemaal?

Food & Recipes door roos-hijwegen

Sinds ik ben begonnen met mijn fit journey Amerikaanse maten is Pinterest mijn beste vriend geworden. Als ik ook maar iets nodig heb, ga ik even op Pinterest en ik heb zo gevonden wat ik zocht! Wat ik soms wel lastig vindt aan Pinterest zijn alle en ingrediënten. Sommige ingrediënten heb ik simpelweg nog nooit van gehoord. Bijvoorbeeld, ik ken alleen havermout. Ik heb ook weleens gehoord van havervlokken, maar ik heb gehoord dat deze alleen verschillen in de grootte. Toch, als ik even op Pinterest zit, komen er allemaal verschillende soorten soorten havermout voorbij. Hoe zit dat nou?

Voordat we het diepe in duiken met alle soorten havermout vergelijken, laten we eerst kijken naar de basis: de graansoort haver. Haver heeft de vorm van een korrel. Deze korrel wordt op verschillende manieren verwerkt. De manier waarop de haverkorrel verwerkt bepaalt wat de juiste benaming is voor de haver. Havermout is dus een soort verwerking van de haverkorrel. Eerste les van vandaag: we moeten het dus niet hebben over soorten havermout, maar over verschillende soorten haver. De soorten haver die wij dan in de supermarkt tegenkomen, verschillen dan in of ze kortkokend, langkokend of instant zijn. Goed, nu we deze kennis hebben, zijn we denk ik wel klaar om naar de verschillende soorten haver te kijken.

Havergrut

De havergrut zal je op Pinterest tegen kunnen komen als oat groat. Zelf ben ik deze nog nooit tegengekomen. Dat is ook niet heel gek, want de havergrut is de ruwe haverkorrel. Het heeft de structuur van rijst, en door zijn grootte en omdat het nog niet gebroken is, is de kooktijd van deze korrel een uur(!). Aangezien ik fan ben van 'de snelle gerechten', zullen gerechten met deze oat groat niet snel in mijn Pinterest zoekopdrachten opkomen. Door de structuur, kan je deze havergrut wel goed gebruiken om pap of haverrisotto te maken.

havermout

Gebroken haver

Gebroken haver is hetzelfde als steel-cut oats. Die heb ik wel eens voorbij zien komen! Steel-cut oats zijn havergrutten die doormidden zijn geknipt. Hierdoor is hun kooktijd een stuk korter, namelijk nog maar 25-30 minuten. Dit is natuurlijk nog steeds best wel wat voor je ontbijtje 's ochtends, maar probeer ze eens uit in een baksel.

Havervlokken

Havervlokken kun je in je Pinterest recepten vinden als old-fashioned, of rolled, oats. Om van de havergrut bij de havervlok aan te komen, wordt de havergrut gestoomd en geplet. Zo ontstaat er de platte havervlok die ons bekend voor komt! Door dit proces heeft de havervlok een kortere kooktijd dan de gebroken haver, en is het perfect voor overnight oats!

Havermout

Eindelijk, we zijn bij de havermout beland. In Engelse termen heet havermout quick (cooking) oats. Deze zie ik ook regelmatig voorbij komen! Havermout is een havervlok die nog fijner is geperst. Omdat het net wat kleiner en fijner is, is de kooktijd nog korter, namelijk nog maar een paar minuten. Daarom is havermout ook het perfecte ontbijt!

Dat zijn heel snel de soorten haver die je tegen kan komen. Hopelijk kan jij dit als handleiding gebruiken als je weer een lekker middagje op Pinterest hebt doorgebracht. 

Bron: Finelinervreter (illustratie)

Zin om te bakken met haver? Probeer dan eens deze energyrepen! >

Wil je meer van mij zien? Lees dan mijn artikelen of volg me op Instagram op @rooshijwegen!