Van rolled oats tot havermout: wat is het allemaal?

Food & Recipes door roos-hijwegen

Sinds ik ben begonnen met mijn fit journeyis Pinterest mijn beste vriend geworden voor gezonde recepten. Als ik ook maar iets nodig heb, ga ik even op Pinterest kijken en ik heb in no-time talloze nieuwe, lekkere ideeën gevonden. Wat ik soms wel lastig vindt aan Pinterest zijn alle, voor mij nieuwe, ingrediënten. Sommige ingrediënten heb ik simpelweg nog nooit van gehoord. Bijvoorbeeld, alle soorten haver die er tegenwoordig te verkrijgen zijn. Ik ben bekend met havermout en havervlokken, maar ik heb gehoord dat deze alleen verschillen in de grootte. Hier wil ik wel meer over weten, dus hoe zit dat nou?

Voordat we dieper duiken in de verschillende soorten haver, havemout en rolled oats, is het belangrijk om te weten dat haver een graansoort is. De haver heeft de vorm van een korrel en wordt op verschillende manieren verwerkt, en deze verwerkingsmethodes bepalen wat de juiste benaming is voor de haver. Havermout is dus een soort verwerking van de haverkorrel. Eerste les van vandaag: we moeten het dus niet hebben over soorten havermout, maar over verschillende soorten haver. De soorten haver die wij dan in de supermarkt tegenkomen, verschillen dan in of ze kortkokend, langkokend of instant zijn. Goed, nu we deze kennis hebben, zijn we denk ik wel klaar om naar de verschillende soorten haver te kijken.

person holding white ceramic cup

Wat is havermout?

Havermout, de term waar denk ik de meesten wel mee bekend zijn. In het Engels spreek je vaak over quick oats of oatmeal. Deze zie ik ook regelmatig voorbij komen! Havermout is een havervlok (rolled oats) die heel erg fijn is geperst en juist daarom is de kooktijd van de havermout maar een paar minuten. Ideaal voor het perfecte ontbijt in de ochtend!

Wat zijn rolled oats? 

Wat zijn rolled oats? Dit is een term die je tegenwoordig steeds vaker op sociale media en platformen als Pinterest voorbij ziet komen. Deze term is ook wel bekend als havervlokken, klinkt wat minder spannend, toch? Rolled oats komt voort uit havergrut dat gestoomd en vervolgens geplet is. Dit proces maakt het product breder en platter, en zorgt ervoor dat rolled oats een kortere kooktijd hebben dan andere soorten haver, zoals gebroken haver of havergrut zelf. Daarom is deze variant perfect te gebruiken voor overnight oats, super lekker en gezond om te combineren met chia pudding!

three jars filled with oatmeal, nuts, and fruit

Wat is havergrut?

Om meteen op havergrut voort te borduren, deze variatie wordt ook wel oat groat benoemd. Zelf ben ik deze variant nog nooit tegengekomen. Dat is ook niet heel gek, want de havergrut is de ruwe haverkorrel. Het heeft de structuur van rijst, en door zijn grootte en omdat het nog niet gebroken is, is de kooktijd van deze korrel een uur(!). Aangezien ik fan ben van snelle gerechten, zullen gerechten met deze oat groat niet snel in mijn Pinterest board terecht komen. Door de structuur, kan je deze havergrut wel goed gebruiken om pap of haverrisotto te maken, ook lekker toch?

Wat is gebroken haver?

Als laatste hebben we gebroken haver, hetzelfde als steel-cut oats. Die komt zo nu en dan nog wel eens voorbij. Steel-cut oats zijn havergrutten die doormidden zijn geknipt. Hierdoor is hun kooktijd een stuk korter, namelijk nog maar 25-30 minuten. Dit is natuurlijk nog steeds best wel wat voor je ontbijtje 's ochtends, maar probeer ze eens uit in een baksel!

brown egg on clear glass jar

Dit zijn de soorten haver die je tegen kan komen samengevat. Ga jij ze gebruiken in jouw toekomstige recepten? Zin om te bakken met haver? Probeer dan eens deze energyrepen! >

Veelgestelde vragen over haver

Is haver gezond voor je?

Ja, haver is gezond voor je. Het bevat vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen zoals ijzer en magnesium. Het ondersteunt een gezonde spijsvertering, helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren, en kan het cholesterolgehalte verlagen.

Is haver een graan?

Ja, haver is een graan. Het behoort tot de familie van de grassen en wordt veel gebruikt voor voedselproductie, zoals havermout, granen en bakproducten.

Wat is het verschil tussen haver en havermout?

Haver is het graan in zijn onbewerkte vorm, terwijl havermout de verwerkte versie is van haver. Havermout wordt vaak gestoomd en geplet, wat het sneller kookbaar maakt.

Wat zijn Old Fashioned Rolled Oats?

Old Fashioned Rolled Oats zijn een type haver die gestoomd en geplet zijn. Dit proces maakt ze dunner en platter dan andere haverproducten, waardoor ze sneller koken. Ze worden vaak gebruikt voor havermout, overnight oats, en bakproducten.

 

Wil je meer van mij zien? Lees dan mijn artikelen of volg me op Instagram op @rooshijwegen!