5X Zo blijf jij gezond als student

Fit & Training door roos-aduagyei

Het studentenleven is voor sommige mensen hét perfecte excuus om alle remmen los te gooien. Een wijntje hier, feestje daar, een festivalletje hier... Vaak komen studenten in hun eerste jaar de nodige kilo's aan zonder dat ze het doorhebben. Ik denk dat veel meiden dit wel een beetje zullen herkennen. Waar ik in het eerste jaar ook alles behalve gezond leefde, heb ik het mezelf nu met een paar simpele trucjes aangeleerd. En uiteraard ga ik die vandaag met jullie delen! 

Een leven op kamers gaat niet altijd over rozen. Je hebt geen ouders meer die lekker voor je koken en niemand die je naar de sportschool duwt. Nu is het tijd om op eigen benen te staan en er zelf voor te zorgen dat je een beetje fit blijft. Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je misschien. Maar geloof me, niets is minder waar. Er zijn een paar simpele dingen die je kunt doen waardoor jij je hele studie lang lekker in je vel blijft zitten. Tijd voor tips.

1. Zorg dat je al-tijd gezond eten in huis hebt

Wanneer je koelkast elke dag gevuld is met lekkere snacks, zul je minder snel grijpen naar iets ongezonds. Het is dus wel belangrijk dat je er in ieder geval één keer per week op uit gaat om inkopen te doen. Het hoeft niets ingewikkelds te zijn, je haalt gewoon de dingen in huis die je lekker vindt en die daarnaast ook gezond zijn. Een lijstje dat ik bijvoorbeeld elke week gebruik voor mijn basis is: Verse appels, bananen, avocado's, wraps, druiven, eieren, kipfilet, havermout, kwark, melk, ontbijtkoek en rijstwafels. Wanneer ik dit in huis heb eet ik eigenlijk automatisch gezond. Enneh, boodschappen doen met een volle maag heeft mij goed beschermd tegen al die heerlijke impulsaankopen zoals chips, koekjes en snoep. ;)

2. Zoek een sport die bij je past

Studeren in een nieuwe stad gaat meestal gepaard met een overvolle agenda. Je hebt je nieuwe studie en daarnaast zijn er ook mega veel nieuwe mensen in je leven gekomen waar je het liefst de hele dag leuke dingen mee zou doen. Probeer dan toch wat tijd te vinden om te bewegen. Ga aan het begin van het jaar direct op zoek naar een leuke sport, en probeer dat vast te houden. Kies dus een leuke gym of een super gezellige Zumba school uit en ga daar minimaal twee keer in de week knallen. Wedden dat jij je op die manier mega fit gaat voelen! En mocht jij de eerste weken nou écht geen tijd hebben om een sportschool te bezoeken, zorg dan in ieder geval dat je elke dag een halfuurtje gaat wandelen. Dat is dan misschien een lichte vorm van cardio maar zeker niet minder goed voor je.

3. Ga 's avonds helemaal offline

Wanneer je agenda maandelijks overloopt van alle projecten en tentamens, kun je bijna niet anders dan een koningin in plannen worden. Het is heel belangrijk om na al die drukke dagen goed te slapen, zodat je de volgende dag weer vol met frisse energie zit. Bepaal dus een tijd voor jezelf op de avond waarop je helemaal offline gaat. Wanneer je net voordat je je ogen sluit nog op je laptop of telefoon gezeten hebt, zul je minder goed slapen. Zonde natuurlijk! Hoe moeilijk deze tip misschien is, hij werkt wel heel goed.

4. Pak eens wat vaker de fiets

Ik moet toegeven, toen ik begon met studeren was mijn studenten-OV mijn allerbeste vriend. Ik gebruikte hem de hele dag door en liet mijn fiets bijna altijd staan. Zonde natuurlijk, want het is eigenlijk veel te leuk om door Amsterdam te fietsen. Ik heb van de één op de andere dag besloten dat ik niet meer met de tram zou gaan als ik het ook gewoon prima zou kunnen fietsen. Het resultaat is dat ik bijna elke dag al zeker een uur in beweging ben zonder dat ik mijn work-outs in de sportschool meereken. Daarnaast ben ik ook veel flexibeler met de fiets en vaak gaat het ook nog eens sneller. Win-win! 

5. Probeer een ritme te creëren

Het is wanneer je net op jezelf woont waarschijnlijk mega verleidelijk om te gaan eten wanneer je honger hebt. Soms is dat misschien om 17:00 maar op andere dagen kook je pas om een uur of 22:00. Wanneer je een ritme creëert in je maaltijden zul je merken dat je lichaam daar beter op reageert. Zeker in combinatie met je sportroutine is het handig om altijd rond dezelfde tijden te eten. Zo voorkom je een opgeblazen gevoel na de maaltijden. Natuurlijk komt het wel eens voor dat het niet anders kan, en dat is ook helemaal niet erg. Die spontane feestjes horen er nou eenmaal bij. ;)

Ik ben heel benieuwd om te horen hoe jij het gezond leven aanpakt als student. Laat vooral jouw tips achter in de comments!