Zo vaak moet je je workout aanpassen voor het beste resultaat

Tips door Chloe

Wanneer je regelmatig in de gym staat en je je aan een strak schema houdt heb je je vast wel eens afgevraagd hoe vaak je je workout moet aanpassen. Het is belangrijk je spieren te blijven uitdagen. Maar hoe vaak moet je daarvoor je workout aanpassen? Wij zochten het uit.

De juiste uitvoering

Je hebt het vast wel een keer meegemaakt. Je gaat een nieuwe oefening doen en het duurt even voordat je helemaal doorhebt hoe deze dan precies werkt. Pas als je een oefening echt goed uitvoert zal je snel resultaat zien. Veel wisselen van schema is dan dus niet handig, want tegen de tijd dat je het een beetje doorkrijgt wordt deze alweer geschrapt. Zorg dus eerst voor de juiste uitvoering. Niet alleen voor beter resultaat, maar ook om blessures te voorkomen.

Spiergroei

Het doel van krachttraining is natuurlijk spiergroei. Herhaling is hiervoor erg belangrijk. Voeg wanneer je een oefening goed beheerst dus extra gewicht toe. Vervolgens werk je met herhalingen en voeg je steeds wat meer gewicht toe. Hierdoor zal je spiermassa sneller groeien. Je hebt zoveel spieren in je lichaam dat je nooit bij twee oefeningen exact dezelfde spieren zult gebruiken. Wanneer je dus wisselt, gebruik je andere spieren en zal de spieropbouw minder snel gaan. Ook kan je kiezen om steeds meer herhalingen te doen naast het verhogen van het gewicht.

Raken je spieren gewend?

Een veel voorkomend argument om je workout aan te passen is dat je spieren gewend raken aan de oefeningen. Dat is natuurlijk niet zo gek. Hoe vaker jij een oefening doet, hoe gemakkelijker het wordt. Maar dat betekent niet dat je lichaam eraan went en je moet wisselen. Het betekent juist dat je sterker wordt en je spieren dus groeien. Als dat het geval is en de oefening werkt, waarom zou je dan wisselen? Als je merkt dat het gemakkelijker gaat, voeg dan extra gewicht toe.

Wanneer workout aanpassen?

Nou is het natuurlijk niet zo dat je je eeuwig moet vasthouden aan je schema. Er zijn een aantal redenen om je workout toch aan te passen. Ten eerste natuurlijk als je niet het gewenste resultaat behaalt. Ook is het belangrijk dat je je motivatie behoudt. Beginnen de oefeningen saai te worden? Dan is het goed om je schema aan te passen. Beter wat andere oefeningen doen dan helemaal geen oefeningen doen, toch?