5 BBQ tips voor Fit Girls

Food & Recipes door nadine FG

Niets zo wisselvallig als het Nederlandse zomerweer! Heerlijk verrassend noem ik het maar even om de positieve sfeer te behouden. Storm en herfstachtige regen hebben wij getrotseerd en nu gaan wij weer genieten van zomerse taferelen met broeierige avonden en lange BBQ sessies. Fit Girls houden van eten en het liefst een beetje gezond. Deze BBQ tips laten zien dat je kan genieten van een heerlijke zomeravond met BBQ zonder je doelen op vakantie te sturen.

 

1. Kom goed beslagen ten ijs

Zorg dat je niet uitgehongerd start aan een avondje barbecueën. Dan is de kans namelijk groot dat jij je, nog voordat de BBQ goed en wel aanstaat, al vergrijpt aan het stokbrood. En dat stokbroodje maak je nog even extra lekker met een goede laag kruidenboter of een gezellig plakje brie. De calorieën weten zich op deze manier prima een weg richting jouw heupen te vinden. Eet liever veel eiwitten gedurende de dag. Deze hebben de eigenschap je een goed gevuld gevoel te bezorgen en zodoende kan jij de eerste verleidingen moeiteloos weerstaan. Want zeg nou eerlijk, je gaat toch liever voor een stuk vlees of vis als je gaat barbecueën?

 

2. Side dishes

Nog even over de bijgerechten. Neem tip 1 ter harte en ga liever voor de salade als bijgerecht. Ben je zelf de gastvrouw? Maak dan een goed gevulde salade en zet de olijfolie erbij, zodat de salade fris blijft en je zelf de hoeveelheid olie kan bepalen die over jouw salade gaat. Bij de BBQ wordt groente nog weleens vergeten terwijl groente op de BBQ bereid juist extra lekker is. Leg wat schijven courgette en wat maiskolven op de grill. En wat denk je van gegrilde paprika en tomaten? Even kruiden met wat peper en zout. Simpel, maar hartstikke lekker en gezond! Zoete aardappels doen het ook uitermate goed op de BBQ. Verpak ze al dan niet in aluminiumfolie en laat ze lekker dichtbij de kolen zwart worden aan de buitenkant, zodat je binnenkant heerlijk zacht en zoet wordt. Perfect met een zelfgemaakte kwarkdip die je op smaak brengt met peper, zeezout en knoflook.

 

3. Variatie op de BBQ

De worsten, hamburgers en kipkluifjes doen het altijd goed op de BBQ, daar kan inmiddels geen twijfel meer over bestaan. Het is hartstikke leuk om te experimenteren in de keuken, maar daar leent de BBQ zich natuurlijk ook prima voor. Dus waarom leg je naast de gebruikelijke vleestoppers niet eens wat anders op de BBQ? Wat denk je van biefstukspiesjes met courgette en tomaat? Of een simpel stukje kabeljauwfilet in een nog eenvoudiger tangetje die je bij de visboer kan kopen? Ik ben zelf grote fan geworden van de zalmfilet op hout bereid. Zalm is een vaak geziene gast op BBQ feestjes, maar deze wordt dan vaak in aluminiumfolie op de BBQ gelegd. Lekker, maar op deze manier krijgt je zalm niet de heerlijke BBQ smaak mee. Eeuwig zonde natuurlijk als het weer het eindelijk toelaat om de kolen op te stoken. De zalm op hout geeft je stuk vis een subtiele houtsmaak en visjes op de BBQ zijn ook nog eens lekker snel klaar. Dan hoef je je zeker niet meer te vergrijpen aan de stokbroodjes kruidenboter ;)

 

Zalm

 

BBQ

 

4. Dessert

Een ijsje is na het barbecueën is altijd een goed idee en vaak een welkome verkoeling na een Hollandse zomerdag. Een spies met fruit even kort grillen op de BBQ is ook een heel goed idee, al zeg ik het zelf! Verantwoord snacken doe je met ananas die je even kort grilt. Andere fruitsoorten die het goed doen op de BBQ zijn bijvoorbeeld; meloen, aardbeien en banaan. Rijg verschillende fruitsoorten aan een spies en grillen maar. Heerlijk om zo te eten, maar het is ook lekker om er wat kwark of slagroom bij te serveren!

 

5. Geniet!

Wanneer je de BBQ zelf organiseert, is het makkelijker om het geheel fit proof te maken uiteraard. Ben je uitgenodigd dan ben je overgeleverd aan de inkoopkeuzes die de gastvrouw of heer voor jou maakt. Daarbij ben je er natuurlijk altijd zelf bij wat je besluit in je mond te stoppen. Wat je ook besluit te doen. Volledig onbewerkt eten met een stukje puur vlees of vis en wat salade. Of je besluit om de goede voornemens voor deze gelegenheid wel even met vakantie te sturen en leeft je uit op de speklappen, worsten en hamburgers met alle sauzen die op tafel te vinden zijn. Allemaal prima natuurlijk zolang je er maar lekker van geniet! Geen schuldgevoel en morgen is het gewoon weer een nieuwe dag, dat is 1 ding wat zeker is.

Dus Fit Girls maak lekkere dingen deze zomer, heel veel lekkere dingen! Combineer dat met een wit of rood druifje of een lekkere GT (gin tonic) of gewoon water. Waar jij zin in hebt! Heb jij nog leuke BBQ tips? Laat het mij alsjeblieft weten en tag mij op instagram, vind ik leuk!