5x manieren om stress te verlagen

Mind door fitgirlcode

De vakantie is voor velen weer voorbij! Na een paar weken heerlijk ontspannen duiken we nu weer ons drukke leven in. Maar lukt het jou om ondanks alle hectiek je echt te ontspannen? Soms, juist wanneer ik het niet verwacht slaat toch onverwacht de stress & de angst toe. Je merkt het in je gedachten. Doe ik het echt wel goed genoeg?’ Whah, hoe ga ik al die rekeningen betalen? Ga ik de deadline van dat nieuwe project wel halen? Angst, stress, hoe je het ook noemt: het is buitengewoon irritant.

En helaas hebben die gedachten ook nog eens een enorme impact op je lichaam. Stress hormonen, vooral cortisol, blijven veel te lang hangen in je lichaam. Je hart gaat sneller kloppen, je mond wordt droog, je slaapt slecht, je spijsvertering verslechtert…en je wordt ook nog eens vatbaarder voor allerlei ziektes die in de lucht hangen.

Natuurlijk is de allerbeste oplossing om ervoor te zorgen dat we een volledig stress en angstvrij leven hebben… Maar tja: Kan dat eigenlijk wel? Het is mij nog niet gelukt ;-) Maar mocht jij de tools in handen hebben: Please share!

Gelukkig zijn er wel allerlei tools en technieken die we kunnen gebruiken wanneer de stress toeslaat. Stress is er, maar hoe je erop reageert is echt jouw keuze!

Dit zijn een paar onderdelen uit mijn ‘ antistress toolkit’ . Ik hoop dat je er wat aan hebt!

  1. Vertraag je ademhaling. Als we gestrest zijn dan gaan we vaak automatisch kort en oppervlakkig ademhalen, dit triggert onmiddellijk ons sympatisch zenuwstelsel. Het sympatisch zenuwstelsel bereidt het lichaam voor op een vecht-, of vluchtreactie (fight-or-flight-system). Zodra je je ademhaling vertraagt en verdiept activeer je je parasympatische zenuwstelsel. Je hartslag vertraagt, en je voelt al na een paar ademhalingen dat je lichaam gaat ontspannen.
  2. Ga iets ‘doen’. Piekeren, angstig zijn, stress hebben zijn vaak hele passieve activiteiten. Zodra je dit doorbreekt met activiteit zal je merken dat je hele lichaam ( en je geest!) hier heel positief op reageert. Het mag van alles zijn! Gek dansen door de kamer, even een luchtje scheppen, alvast wat recepten uitzoeken voor vanavond als je van koken houdt. Bedenk het maar
  3. Bedenk je eigen ‘relaxing ritueel’. Dat kan van alles zijn. Misschien is het even in childs pose liggen, of juist even op je hoofd staan. Of is het simpelweg een aantal keer een bepaalde intentie herhalen. Probeer deze intentie dan wel positief te laten zijn. En niet “ Ik denk NIET aan een roze olifant..” Want guess what: Je ziet de roze olifanten nu overal vliegen ;-
  4. Schrijf! Sommige van jullie zijn schrijvers. Koop een mooi notitieblok en ga schrijven. Uit wat je dwarszit! Alleen het uiten helpt al. En misschien kan je zelfs dan al wat afstand nemen. Want tja..in the end besta je echt niet alleen maar uit stress & angst. Maar is er gelukkig nog veeeeel meer
  5. En misschien wel de aller-makkelijkste en allerallerbelangrijkste: SMILE!!! Lach naar al die spieren, organen, de allerkleinste celletjes in je lichaam. Want echt waar, ook al geloof je misschien niet,  ze reageren!