5x dit moet je eten tegen buikpijn

Fit & Training door michelle-den-elzen

Auch! Buikpijn kan behoorlijk vervelend zijn. Een flinke kramp of gewoon een zeurderig gevoel in je maag of darmen: we hebben het allemaal weleens. Gelukkig zijn er een heleboel etenswaren die goed helpen tegen die vervelende pijntjes! We hebben een lijstje gemaakt met de dingen die je het beste kunt eten tegen buikpijn.

1. Bananen

Het zal je vast niet verbazen dat deze gele rakkers in het rijtje staan. Bananen hebben een kalmerend effect op je spijsverteringsstelsel en zijn goed voor je maag en darmen door het hoge gehalte pectine. Er is echter een situatie waarin je bananen het beste kunt vermijden: als je last hebt van obstipatie. Je kan dan maar meer verstopt raken.

2. Anijs, pepermunt en lijnzaad

Speaking of… Heb jij buikkrampen omdat je niet naar de wc kunt? Er zijn verschillende natuurlijke middelen die een laxerend effect hebben en je hiermee kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan pepermunt, een eetlepel lijnzaad of wat anijsthee (of warme melk met een anijsblokje). Ook een paar glazen lauwwarm water kunnen al helpen.

3. Witte rijst en wit brood

Is je maag erg van slag? Dan is het fijn om het te voorzien van iets licht verteerbaars. Skip dus een keertje dat donkere volkorenbrood, maar eet wat witte boterhammen, crackers of een beetje witte rijst. Je spijsverteringsstelsel hoeft dan niet al te hard te werken, maar is wel goed gevuld. (Wat weer maagpijn door honger voorkomt.)

4. Kruidenthee

Een hele hoop soorten thee kunnen je ook goed helpen met je buikpijn. Kamillethee helpt bijvoorbeeld tegen maagproblemen en misselijkheid. Rooibosthee helpt om je spieren te ontspannen en gemberthee helpt met misselijkheid en je gezondheid in het algemeen. Zet die waterkoker maar vast aan.

5. Papaya

Dit tropische fruit helpt met je spijsvertering en gaat obstipatie tegen. Daarnaast kan papaya je helpen bij verschillende maagklachten, doordat het enzymen bevat die een goede pH-waarde in de maag bewerkstelligen. Moeite om papaya te vinden? Ga dan op zoek naar sap of naar tabletten die een papaya extract bevatten.

Wat je beter niet kunt eten:

Er zijn ook een hele hoop dingen die je beter niet kunt eten of drinken als je last hebt van je maag of darmen. Hieronder vallen bijvoorbeeld citrusvruchten (te zuur!), koffie, zuivel, vet eten, alcohol en pikant eten.

Zo, hopelijk kun je iets met deze tips wat te eten tegen buikpijn, en ben jij binnen no time weer van je buikpijn af. Mocht je toch niet van je buikpijn afkomen, neem dan contact op met je huisarts. Hierbij is het natuurlijk ook belangrijk dat je een goede zorgverzekering hebt afgesloten. Ben je hier niet tevreden over? Gelukkig is overstappen van zorgverzekering erg gemakkelijk online te regelen!

Wat is jouw tip tegen buikpijn? Laat het weten via de comments!

Ook handig! Deze natuurlijke tips tegen hoofdpijn >