6 x redenen om geen vlees te eten

Lifestyle & Tips door michelle-den-elzen

Zoals jullie weten, eet de hele Fitgirlcode redactie in oktober geen vlees! Oktober is Meat Free Month, en daarom zullen we jullie komende tijd verblijden met vega(n) gerelateerde artikelen, inspiratie en recepten. Vandaag: de voordelen van geen vlees eten.

Doorgewinterde vegetariërs en veganisten weten dit allemaal allang, maar er zitten een heleboel voordelen aan het skippen van een stukje vlees. Ik ben zelf voornamelijk vegetariër omdat de smaak en textuur van vlees me niet aanstaan. Maar het milieu en dierenwelzijn staat natuurlijk op een belangrijke tweede plaats! Zeker als ik het lijstje hieronder lees, ben ik blij dat ik al deze voordelen bij mijn naam kan schrijven. Check dus snel al deze redenen om vlees een maandje of langere tijd te laten staan.

1. Er is minder dierenleed

Dit is voor veel mensen de nummer 1 reden om geen vlees te eten. Elke dag worden er in Nederland zo’n 400.000 dieren opgegeten. Als jij daar niet aan mee doet, scheelt dat over een heel vegetarisch leven zo’n 727 dieren. Zeker als je voorheen kiloknallervlees at, draag je bij aan een wereld waarin minder dieren in kleine, vieze ruimtes zitten.

2. Het is beter voor het milieu

Om de veehouderij in stand te houden moet de natuur flink boeten. Allereerst zijn er de broeikasgassen: zo’n 14,5% van de totale uitstoot komt door vee en veehouderij. Ook andere stoffen zorgen voor milieuvervuiling, zoals stikstof, ammoniak en fosfaat in mest of pesticiden in andere landen (waar de regels minder streng zijn). Het zorgt allemaal voor verzuring van de bodem, waardoor inheemse flora en fauna verdwijnen. Daarnaast gaat er enorm veel water ‘verloren’. Een kilo rundvlees kost al snel 15.000 liter water. Last but not least is er nog een groot probleem omtrent veevoer. Om tarwe en soja te verbouwen (wat we ook prima zelf kunnen opeten, maar nee) gaan er vele bossen verloren. Niet leuk.

3. Er is minder overbevissing

Vervelend weetje: 80% van de vissen die we consumeren, wordt met uitsterven bedreigd. De oceanen worden duidelijk leeggevist, maar er wordt nog weinig aan gedaan. Ook in zeeën en andere kleine(re) wateren wordt er veel gevist, wat erin resulteert dat de lokale bevolking een belangrijke voedselbron mist. De vissen die hier leven zijn dan allemaal al gevangen voor het Westen.

Doe jij mee met Meat Free Month? Meld je dan aan in ons evenement en deel je tips & tricks, ervaringen en recepten met ons en andere Fit Girls!

4. Er zijn minder resistente bacteriën

Om hun dieren gezond te houden, behandelen veel boeren hun dieren preventief met antibiotica. Dit is prettig voor hun, omdat er minder dieren ziek worden. Het grote nadeel is echter dat er bacteriën komen die resistent zijn voor bepaalde soorten antibiotica. Dit zijn ziekteverwekkers die niet alleen dieren kunnen treffen, maar ook mensen. En speaking of ziektes die zowel wij als vee kunnen krijgen: bij een verminderde vleesconsumptie zijn er ook minder uitbraken van ziektes als Q-koorts of BSE.

5. Je leeft gezonder

Aan een vegetarisch dieet worden vele voordelen voor de gezondheid toegewezen. We sommen ze even op. Vegetariërs eten (meestal) bewuster en gevarieerder, waardoor ze vaak een lager BMI en cholesterol, en een betere darmwerking, hebben dan vleeseters. Ook heb je met een vegetarisch dieet vaak een betere huid, doordat je meer vitamines, mineralen en antioxidanten eet. Daarnaast kan veel vlees eten hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en obesitas veroorzaken. Allemaal punten waar je dus minder bang voor hoeft te zijn als je als vega door het leven gaat.

6. Het is hartstikke lekker

Door vlees en vis te skippen, eet je echt niet slechter! Er is een enorm divers aanbod aan vleesvervangers en vegetarische recepten. Als je bang bent dat je sommige gerechten niet meer kunt eten: no worries. Voor elk recept met vlees bestaat er wel een vega variant. Ook zijn er zo veel heerlijke gerechten zonder vlees of vis. Het lekkerste wat ik ooit at was bijvoorbeeld afgelopen zomer op vakantie: gevulde pasta met truffel en een saus met witte wijn en gorgonzola. Of denk aan heerlijke veggie burgers van falafel, bitterballen met paddenstoelenvulling of chili sin carne. Yum!

Wat zijn jouw redenen om minder of geen vlees meer te eten? Deel ze met ons!

Bronnen: ENN, WHO, Scientias, IUCN, Vegetariërsbond

Psst... Heb je inspiratie nodig om deze maand lekkere gerechten voor jezelf klaar te maken? Onze Vegetarische Fitgirlcode Guide zit bomvol heerlijke meat free recepten.


[maxbutton id="12"]