Zo houd je gezonde gewoontes vol

Lifestyle & Tips door Lien

Veranderingen aanbrengen in je leven kan best lastig zijn, maar er bestaan handige trucjes om dit toch vol te houden. We vertellen je hoe je nieuwe gewoontes makkelijker in je routine houdt.

Gewoontes volhouden

Het klinkt misschien cliché, maar toch is het waar: verandering begint bij kleine stappen. Het aanleren van een 'simpele' gewoonte die je consequent doet, werkt vaak beter dan grote plannen die veel moeite vergen. Gewoontes zijn beter vol te houden als ze leuk zijn, je er beloningen uit haalt en ze bijna vanzelf gaan. Schrijver James Clear heeft vier stappen bedacht om nieuwe gewoontes aan te leren. Als je deze stappen volgt maak je het jezelf niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Deze tips zijn afkomstig uit zijn boek Elementaire gewoontes. Hier zijn ze:

Maak het zichtbaar

Schrijf je gewoontes op of maak ze een andere manier zichtbaar. Wil je gezonder eten? Schrijf op wat je eet en plak het op de koelkast. Leg gezonde snacks in het zicht. Wil je meer sporten? Zet je sportschoenen bij de deur. Hang een trainingsschema op. Wil je productiever zijn? Maak een lijstje van dingen die je wilt doen voordat je gaat slapen. Zet reminders op je telefoon om to do's op tijd af te strepen.

Maak het leuk

Zeg niet "ik moet", maar zeg "ik wil" of "ik mag". Dit klinkt misschien een beetje suf, maar heeft een groot effect op je gemoedstoestand. "Ik wil gezonder eten" klinkt een stuk leuker dan "ik moet afvallen". Dus, maak het zo leuk mogelijk om die nieuwe gewoonte onder de knie te krijgen. Een positieve associatie doet wonderen voor het volhouden van je nieuwe routine.

Maak het makkelijk

Hoe minder moeite, hoe makkelijker je het volhoudt. Wil je eerder de deur uit in de ochtend? Zorg er dan voor dat alles al klaar ligt voor de volgende dag: je eten, kleding en wat je nodig hebt. Het makkelijk maken kan je op iedere gewoonte toepassen. Bedenk voor jezelf hoe je iets zo simpel mogelijk maakt. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Meer lezen: Deze gewoonte maakt je leven een stuk makkelijker

Beloon jezelf

Een gewoonte houd je makkelijker vol als je beloningen ziet of voelt. Je wilt er natuurlijk wel wat voor terugkrijgen wanneer je hard aan het zwoegen bent om die routine eigen te maken. Soms duurt het namelijk even voor je resultaat ziet of er plezier in krijgt. Maak daarom je eigen beloningen. Sport met een vriendin, eet je favoriete groente en fruit en luister je lievelingsmuziek tijdens het afstrepen van to do's.