7 onmisbare conserven voor in je voorraadkast

Food & Recipes door chrismuru

We koken natuurlijk het liefst met verse producten. Maar dat kan soms lastig zijn, zeker als je vanwege de huidige corona-maatregelen wat minder frequent naar de supermarkt gaat. Toch kun je – met een beetje creativiteit - ook met conserven hele snelle, lekkere en voedzame gerechten maken. Deze 7 onmisbare conserven mogen niet ontbreken in je voorraadkast!

7 onmisbare conserven

#1. Kikkererwten

Kikkererwten zijn voedzaam en super veelzijdig. En ze zijn niet alleen maar lekker in de vorm van humus! Kikkererwten uit blik kun je prima door je salades, pasta’s, rijstgerechten en soepen doen voor extra proteïnen en vezels. Of probeer zelf eens falafel te maken!

#2. Vis

Ingeblikte vis, zoals tonijn en zalm, zijn een stuk goedkoper dan hun ‘verse’ equivalent. Met name zalm is een uitstekende bron van omega-3 vetten, welke de negatieve effecten van het stresshormoon cortisol neutraliseren. Probeer eens een salade met avocado, zalm en wasabi mayonaise of maak een grilled cheese met tonijn.

#3. Tomaten

Tomaten in blik bevatten het antioxidant lycopeen, dat het immuunsysteem ondersteund en een ontstekingsremmende werking heeft. Ook tijdens de thuisisolatie bieden tomaten in blik uitkomst. Zo kun je ze gebruiken voor het maken van tomatensoep, shakshuka, lasagne en pasta bolognese.

#4. Geroosterde paprika’s

Blikvoedsel hoeft echt niet altijd smaakloos te zijn, en geroosterde paprika’s zijn daar een goed voorbeeld van. Deze onmisbare conserven mogen niet ontbreken op je zelfgemaakte pizza! Ze bevatten veel beta-caroteen, een antioxidant dat wordt ingezet in vitamine A. Daarbij bevatten ze veel vitamine C.  

#5. Rode kidneybonen

Rode kidneybonen zijn prima vleesvervangers en niet alleen maar lekker in Mexicaanse gerechten. Je kunt ze ook in de curry of door een salade doen, want ze zijn zowel koud als warm te eten. Ze bevatten volop vezels, eiwitten, ijzer en magnesium.

#6. Mais

Mais heeft een beetje een slechte reputatie, maar als je biologische mais uit blik neemt hoef je je over ongezonde toevoegingen geen zorgen te maken. Mais bevat volop vezels en absorbeert overtollig cholesterol, waardoor het bijdraagt aan gezonde hart en bloedvaten. Het is onmisbaar in veel Mexicaanse gerechten en een uitstekende aanvulling op salades. Probeer ook eens een boerenomelet of frittata met mais!

#7. Artisjokken

Verse artisjokken zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar in blik kun je er altijd van genieten. Een blikje artisjokharten bevat maar liefst 5 gram vezels en 3 gram eiwit, plus kalium, calcium en ijzer. Prima te doen door de pasta of op je pizza!